Vanavond, 1 oktober, Presley Bergen op TV NPO2

Vanavond 21u10 levert BON bestuurder Presley Bergen een bijdrage aan het NPO programma Arena. Onderwerp van discussie: worden Nederlandse kinderen te vrij opgevoed?

8 Reacties

  1. Terwijl we intussen zien  hoe

    Terwijl we intussen zien  hoe beroepsopleidingen leerlingen voor de techniek schijnen te weigeren. Want er schijnt beel veel belangstelling te zijn voor opleidingen in de techniek.

    Het volk schijnt in te zien dat een job in de techniek zeer gevraagd is.

    BON hoor ik er echter nauwelijks over

     De hele kwestie schijnt volledig langs BON heen te gaan. Want het bedrijfsleven zou gewantrouwd moeten worden.

     

    Opleidingen in de techniek zijn de eerste prioriteit als een land economisch mee wil doen. Aziatische landen deden aan aan opleidingen die herinneringen oproepen aan ons traditioneloe onderwijs.

    Als ik terug denk aan de complete vakindeling van de traditionele HBS< dan zie ik een onderwijsmodel dat de strijd met de Aziaten van vandaag VOLLEDIG aankan. Alle vakken in de eerste drie jaren, ook beta-vakken voor toekomstige aplphas (!) Daarna de specifieke benadering voor de echte alpha's resp. besa's.

    Het was een model dat nooit meer zijn meerdere zou vinden. Het was een bijna volmaakt model. Bedoeld voor gewone burgers. Want de afkorting betekent NIET "een school voor hogere burgers", maar betekende werkelijk "een hogere school voor burgers". Zeer belangrijk onderscheid.

    Willen we de Aziaten bijbenen als het om techniek gaat, moeten we dat oude HBS_model weer van harte gaan ondersteunen.

    Maar de politiek wil het niet. DAT is het grootste probleem.

     

     

     

  2. Ik kan de reactie van moby

    Ik kan de reactie van moby niet plaatsen in relatie tot de aankondiging van een interview met Presley op de TV…..

    Overigens ben ik van mening dat ik behoorlijk wat ingebracht heb over techniek, zij het geen propaganda (als dat de bedoeling was…?)

  3. Om het toch nog over de

    Om het toch nog over de uitzending te hebben. Onthullend was hoe de per definitie onaangepast Roos die haar kinderen vrij opvoedt, bsloot om ondernemer te worden, omdat ze wist dat ze neit in een dienstverband kon werken. Haar botsing met de aardrijkskundeleraar was tekenend. Zoonlief had voortdurend vragen aan de leraren en weigerde om een aardrijkskunde-opdracht in te leveren. Naar ik begreep vond hij dat hij ze zwartepietendiscussie veel relevanter als onderwerp vond en oordeelde hij dat daarmee dezelfde leerdoelen bereikt werden. Roos kwam natuurlijk voor haar zoontje op. Op dit puntje konden de anderen niet ingaan. Want de camera moest weer naar een ander punt zwenken, want de reacties van het publiek via twitter moesten besproken worden.

    Ik zag dat Presley voortdurend op de wip zat, en hij kon af en toe zijn visie kwijt. De vrije jongen die op een democratische school zichzelf had opgeleid, had verder weinig op te merken. Presley had het terecht over de paar procent van kinderen die dat aankunnen, en dat het natuurlijk geen model kon zijn voor het onderwijs. Maar in zo'n programma dat over opvoeding of zelfopvoeding gaat, is er nauwelijks plaats om in te gaan op de vraag wat die zelfsturende scholen eigenlijk waard zijn. Onze staatssecretaris en de voorzitter van de VO-Raad blijken daar graag op bezoek te gaan, hun invloed is dus groter dan het handjevol leerlingen dat zichzelf daar opleidt.

  4. Als je verminkte zinnen

    Als je verminkte zinnen schrijft, doet de lezer er drie keer zo lang over om alles te volgen. Deze didactische truc wordt tegenwoordig veel toegepast.

     

  5. Wat de oude HBS betreft, Moby

    Wat de oude HBS betreft, Moby, ben ik het bijna helemaal met je eens. Maar het moet ook weer mogelijk zijn om een HBS met klassieke talen, een Gymnasium met het toenmalige programma dus te volgen. De HBS-B en Gymnasium-β verschilden niet zo veel. Wat de HBS betreft waren 3 moderne talen plichtvak en toch waren 5 leerjaren voldoende om iemand toelaatbaar te maken voor de universiteit. Om voor Latijn en Grieks het onderwijs op het vroegere hoge niveau te brengen zou het ouderwetse Gymnasium 6-jarig moeten blijven. Dat een HBS bij zijn oprichting een school school voor hoogere burgers was en geen hoogere school voor burgers blijkt uit Wikipedia: " Het doel was een algemene opleiding voor velerlei beroepen te bieden en daarmee jongelieden uit de gezeten (= gegoede) burgerij voor te bereiden op 'hogere' posities in de maatschappij. Zij was bestemd voor dat deel van de burgerij dat geen wetenschappelijke opleiding verlangde, maar wel prijs stelde op een brede algemene ontwikkeling". (Die "algemene ontwikkeling" is nog terug te vinden in de naam van het schooltype HAVO)

  6. Heer Malmaison; beseft u dat

    Heer Malmaison; beseft u dat Wikipedia niet vanzelf de ultieme waarheid presenteert? Leken schrijven artikelen en andere leken oordelen.

    Maar alweer loopt BON achter de feiten aan; ik las een buitengewwoon inspirerend artikel in Elsevier over het Gymansium. Zo inspirerend kom ik het op BON niet tegen.

     

  7. @moby

    @moby

    Je moet Elsevier natuurlijk niet vergelijken met het BON forum. Een vergelijking van Elsevier met Vakwerk is eerlijker. En ik Vakwerk kom ik regelmatig "buitengewoon inspirerend artikelen" tegen.

Reacties zijn gesloten.