Universiteit van NL leerzaam vermaak?

Nederland wil weer leren na jarenlange uitholling van het PO, VO, HO en WO. Nederland wil weer kennis opdoen van een vakman die na jarenlange studie zichzelf deskundige op een bepaald terrein mag noemen. In een tijd waarin meningen dezelfde waarde toegekend krijgen als (feiten) kennis, is dat een merkwaardige ontwikkeling. Zou dit voortgekomen zijn uit een behoefte naar 'echte kennis'? De laatste generaties hebben vooral gekozen voor studies economie, bestuurskunde, management, media & communicatie en vrijetijdskunde. Studies die niet zozeer gericht zijn op zuiver wetenschappelijk onderzoek, alswel het deel uit kunnen maken van de holle kleilaag om ieder bedrijf en (onderwijs)instelling heen; management. De studies die de toegang geven tot het grote geld, ipv het armetierige onderzoekers of docentenloon. Zouden ze nu eindelijk het gemis voelen van een echte studie? 

De colleges duren uiteraard niet te lang, want dan zou de verveling weleens toe kunnen slaan. De colleges zijn ook niet echt ingewikkeld, dan zou het weleens echte moeite kunnen kosten. De hoogleraren worden vooral geselecteerd op hun X-factor; de mate waarin ze ook entertainend kunnen vertellen over hun vak. Het aansluiten bij de belevingswereld is natuurlijk ook hier doorgedrongen; laag op je knieën beginnen en op tijd stoppen. Als het echt ingewikkeld wordt, is ook de tijd voorbij.

Straks Endemol university???

www.universiteitvannederland.nl/

1 Reactie

  1. Beste de Groot, misschien is

    Beste de Groot, misschien is het woord universiteit hier wat misleidend maar zo slecht is dit toch niet!? Ik heb de colleges van Bart van den Boom geboeid gevolgd. Bedankt voor de tip.

     

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.