toelichting nieuwe BAPO

Geloof het of niet, maar ik vind het dus heel erg leuk om dit soort dingen uit te zoeken:-)

Zoals ik heb gemeld, heb ik het CAO akkoord doorgelezen op de kleine lettertjes en de gevolgen daarvan.

Op de site van de VO Raad lees je hoe die omgaat met eerder afgesloten overeenkomsten. De uitleg waarmee de Raad denkt het entreerecht te mogen omzeilen door leraren eventjes onder de 50% neer te zetten, dient als leidraad voor het volgende stukje. Het gaat me niet alleen om hun feitelijke uitvoering van de beredenering, de toon die aangeslagen wordt, de vanzelfsprekendheid waarmee een enorm nadeel voor een werknemer rechtmatig genoemd wordt, is reden tot gezonde achterdocht voor nieuwe afspraken.

In de goed te keuren overeenkomst staat op bladzijde 6: pensioenbijdrage.

Dat gaat over de manier waarop er wel of niet iets wordt doorbetaald ten behoeve van de werknemer die de nieuwe BAPO ingaat.

Voor het stuk BAPO dat de werknemer voor 100% zelf betaalt staat dat de pensioenpremie over die uren door werkgever en werknemer doorbetaald wordt alsof er geen verlof genoten is.

De zin in de overeenkomst kan de onzorgvuldige of onervaren lezer doen geloven dat de pensioenpremie doorbetaald wordt door de werkgever. Dat is dus NIET het geval. De werkgever betaalt nu 14,21 % van het loon aan pensioenpremie en dat blijft zo. Jij betaalt nu 7,39% van het loon aan pensioenpremie en daarvoor krijg je, zodra je die verlofuren koopt,  een rekening.

 

Geen idee of er voor rijksambtenaren nu onderhandeld wordt. In 2012 is er de rechtspositie rijksambtenaar keurig uitgewerkt.

Een rijksambtenaar kan 15,8 % minder gaan werken, de PAS -regeling en betaalt:

Zolang de ambtenaar gebruikmaakt van de regeling, blijft het percentage hetzelfde.

 

Leeftijd Inhouding

57        5%

58        5%

59        3,5%

60        3,5%

61        2%

62        2%

63        1%

64        1%

Verder blijven ze binnen alle werknemersverzekeringen vallen. Een standaard werkweek van een rijksambtenaar is 36 uur.

De nieuwe BAPO lijkt meer aan te sluiten bij deze PAS regeling. De docenten van 52 t/m 56 jaar kunnen nog 5 jaar in een overgangsregeling, daarna is er niets extra meer voor die leeftijdsgroep.

Misschien is er een reden voor, maar de docenten van 57 jaar en ouder kunnen als overgang 170 uur ( tegen omgerekend 42,5% eigen bijdrage) vermindering erbij krijgen. Maar docenten van 56 jaar kunnen 340 uur ( tegen omgerekend 42,5% eigen bijdrage) krijgen.

Ik weet het niet, maar of het is een typefout of het lijkt een manier om de oudste docenten ervan te overtuigen op te hoepelen.

NB: ik lees net op de website VO raad hier iets over. Het klopt wel degelijk wat er staat, maar de VO raad vertaalt de mogelijkheid om boven de 57 nog 170 uur tegen 50% erbij te mogen kopen als het krijgen van 170 uur verlof. 

de toezegging rond 56 jaar is gecorrigeerd en ik heb er een getallenvoorbeeld bij gedaan. Ik ben voor het gemak uitgegaan van een jaarinkomen van 53000 euro.