Makkers staakt uw wild geraas

Het sinterklaasfeest is niet alleen racistisch met zijn zwarte pieten maar ook in andere opzichten goed fout.. Neem nu die de zak van Sinterklaas en de roede om er stoute kinderen mee in het gareel te houden. Een directe oproep tot kindermishandeling en dat in deze tijd met de recente kerkelijke schandalen nog vers in het geheugen.  Behalve dat ze dreigen met  roede en plak,  strooien de pieten ook nog eens met pepernoten en suikergoed. Volstrekt onverantwoord nu we er alles aan doen om op steeds vroegere leeftijd voorkomende obesitas en suikerziekte te bestrijden.  En dat wordt maar rondgestrooid op die vieze grond in plaats van het aan te bieden in hygiënische verpakking met daarop de waarschuwing: “pas op, te veel snoepen is niet goed”.

Van het sinterklaasfeest raken de kinderen goed opgewonden. Is dat wel goed?  We hebben al  genoeg gevallen van ADHD en PDD-NOS of hoe het ook heten mag. En dan is er ook nog een voor BON  en voor Harm Beertema zwaar wegend punt.  Dat sinterklaasgedoe gaat  ten koste van onderwijstijd, die besteed had kunnen worden aan taal en rekenen. We krijgen in het onderwijs al zoveel op ons dak. Kunnen we een Sinterklaas op een paard er in deze tijd nog wel bij hebben of stort het dak nu helemaal in?  En daarbij: waarom moet Sinterklaas op een schimmel rijden en mag hij  niet gewoon op een bruin op zwart paard zitten?  Wat zit hier achter?  En waarom kan Sinterklaas nog steeds geen vrouw zijn?

Er zitten  veel meer haken en ogen aan het sinterklaasfeest dan de kleur van zijn knechten. Er is nog een hoop werk te doen voor de VN en ook de Europese Commissie kan dit natuurlijk niet zo maar laten passeren .Ik noemde al de hygiëne maar denk ook eens aan de veiligheidsvoorschriften op dat dak. En beste pedagogen, denk ook eens aan de mogelijke schade aan de tere kinderziel als je kinderen eerst heilig doet geloven in deze figuur en dat geloof vervolgens na een paar jaar weer wreed afpakt. Wat dat mogelijk doet  met het vertrouwen in volwassenen dat toch al niet bijster groot is. Anderzijds is hier ook weer werk voor therapeuten aan de winkel. Wat te denken van het sinterklaassyndroom of sinterklaascomplex?

Als we het sinterklaasfeest willen behouden dan dient dat grondig te worden hervormd. Al van jongs af aan moet de kinderen worden duidelijk gemaakt dat Sinterklaas niet bestaatt. Verder mag het onderwijs  er niet meer onder lijden, dus Sinterklaas alleen nog buiten schooltijd. We hebben het al gehad over onverantwoord snoepgoed en dat onnodige opwinding dient te worden voorkomen. Maar ook die sinterklaasliedjes zijn volkomen uit de tijd en totaal onverantwoord. Wijlen Godfried Bomans wees ver terug in de vorige eeuw al erop, dat de teksten van die liedjes voor kinderen nauwelijks te bevatten zijn. Passages als “makkers staakt uw wild geraas” en “oh wee wat bittere smart”. En toen hij dat schreef voeren er soms nog wel eens stoomboten, die van ginds kwamen. De teksten van die liedjes dienen te worden herschreven in een frisse hedendaagse rapstijl en te worden ontdaan van alle ongezonde, discriminatoire  en gewelddadige elementen. En van alle moeilijke woorden. En de Sint komt per iPad, laat dat duidelijk zijn. Samen met St Steve.   

1 Reactie

Reacties zijn gesloten.