bekostigingsinformatie

Aangezien ik volgende week mijn handen vol heb, schrijf ik deze blog vandaag.

Er komt wat technische informatie in te staan. Misschien leuk voor MR leden.

 

Op dit moment draaien de scholen elk een venster voor verantwoording. Daarin is informatie te zien over de onderwijsinstelling.

Als je iets verder wil kijken dan de plaatjes, dien je de definitie te lezen die achter elk scherm staat. Het is nogal droog, maar je krijgt wel meer zicht op de manier waarop de plaatjes en de cijfers tot stand komen.

Ik had die vensters wel eens bekeken, maar niet al te diep erin gegraven. Naar aanleiding van een reactie afgelopen week, ben ik weer eens gaan lezen.

Het klopt, dat er in de vensters voor verantwoording af te lezen is wat de ratio docent/leerling is.De ratio management/leerling en nog een heleboel. Wat mijn specifieke aandacht trok was de  zin: "er is te zien dat het daltoncollege in vergelijking met het landelijk gemiddelde … meer management heeft.

Nieuwsgierig als ik ben, heb ik die informatie erbij gepakt. De opmerking klopte als een bus. Vervolgens ben ik , redelijk over het land verspreid, schoolorganisaties gaan bekijken. Een gemiddelde houdt immers in dat er ook tegenhangers moeten zijn. Die zijn niet zo makkelijk te vinden, kan ik vertellen. Ik heb nog een poging gedaan om stedelijke zones en niet stedelijke zones te vergelijken, maar er was geen lijn op te trekken.

Het landelijk gemiddelde, dat als ijkpunt wordt vermeld, veranderd elk jaar. Maar wat moet die vergelijking eigenlijk vertellen?

Op het moment dat er steeds meer scholen zijn die overdadig management voeren, past het landelijk gemiddelde zich aan. Even doortrekkend: als straks het landelijk gemiddelde onder de 200 zakt, is dat dan prima?

Is er een richtlijn, voor de wenselijke ratio? Waarom staat die er niet bij?

Ik vind het prima dat die vensters er zijn. Maar of ze aan het doel beantwoorden durf ik niet te zeggen.

 

Iets waarvan ik niet weet hoe bekend het is: alle financiele beschikkingen van alle onderwijsinstituten zijn openbaar.

Je mag kiezen tussen een kort en krachtige opsomming van kostensoort of een zeer gedetailleerde beschikking per betaling. Je kunt overal bij.

In het overzichtje zie je bijvoorbeeld razendsnel, hoeveel de school nu eigenlijk gekregen heeft voor de functiemix. En hoeveel extra potjes er zijn.

In de beschikkingen is te zien met welke aantallen leerlingen er officieel gewerkt wordt.

Het overzichtje vind je zo:

www.duo.nl/zakelijk/

klik op: zoek bestuur of instelling, typ de naam in van je school en de gemeente

 klik op: bekostigingsinformatie

 

 

De beschikkingen download je zo:

www.duo.nl/zakelijk/

klik op: zoek bestuur of instelling

klik op: instellingsinformatie

klik op: overzicht financiële beschikkingen

klik op: verzenddatum

oefen behoorlijk wat geduld

als je het scherm hebt: selecteer er 1.

klik vervolgens ONDERAAN de pagina op downloaden.

 

Prettig weekend, Denise

 

bijlage: voorbeeldje overzichtje