Duitsland op het punt collegegeld te schrappen

En weer zijn ze in Duitsland op de goede weg. Waarom moeten wij mee de Angelsaksicche afgrond in? Zie een bericht vandaag op nu.nl

3 Reacties

  1. Bij nu.nl heb ik daarover

    Bij nu.nl heb ik daarover niets kunnen vinden. Het weekblad Der Spiegel meldt dat (vooral) de CDU-politici van de deelstaat Beieren (Bayern) vrezen dat in een spoedig te houden referendum (volksbegehren) het collegegeld (Studiengebühren, "Maut") zal worden afgeschaft en willen dat voorzijn. In Regensburg protesteren studenten tegen de manier waarop dat extra collegegeld wordt gebruikt en geven dat "misbruik" als reden op om het Studiengebühr af te schaffen.

    In Nederland zou m.i. ook het "misbruik" (hier een gevoelsmatige term)  dat de overheid van het voor onderwijs bestemde geld maakt ook als reden voor het afschaffen van collegegeld moeten worden opgegeven. Als ik hier op de website over al die dure maar m.i. zinloze en zelfs schadelijke plannen van de onderwijsfaculteiten van vier hogescholen hoor en vrees dat die ook uitgevoerd zullen worden zinkt de moed mij in de schoenen en verklaar ik mij in volle overtuiging tegen collegegeld in nederland.

    Het is in principe zo eenvoudig: Een groepje mense moeten kinderen in het secundair onderwijs voorbereiden op een toelatingsexamen voor een vervolgopleiding en moeten daarom veel van het vak afweten dat ze gaan doceren en daarin een flink eind voorliggen op hun leerlingen. Natuurlijk kan het blijken dat ze niet goed in staat zijn om hun kennis, nodig voor het komende toelatingsexamen, aan hun leerling over te dragen. Daar kunnen ze dan een tijdje bij geholpen worden. Als ze het niet beter gaan doen zijn ze ongeschikt voor het kleraarschap en zullen ze hun kennis op een andere manier in de maatschappij moeten gebruiken.

  2. hier zijn wat berichten,

    hier zijn wat berichten, lijken meer op proefballonnetjes, maar je weet nooit hoe zoiets uitpakt :

    [1] op rd.nl (reformatorisch dagblad) :

     

    Collegegeld mogelijk afgeschaft in heel Duitsland

    Beieren houdt binnenkort een referendum over het al dan niet afschaffen van het collegegeld. Een meerderheid van de bevolking in de deelstaat is gekant tegen de heffing van collegegeld. Inmiddels hebben voldoende mensen een petitie getekend die de deelstaatregering dwingt een plebisciet uit te schrijven.

    In Duitsland heffen nog maar twee van de zestien deelstaten collegegeld. Naast Beieren gaat het om Nedersaksen. Daar is onlangs een centrumlinkse regering aangetreden die beloofd heeft het collegegeld af te schaffen.

    [2] en ook op nu.nl :

    Heel Duitsland schrapt mogelijk collegegeld

    MÜNCHEN – Beieren houdt een referendum over de afschaffing van het collegegeld. Daarvoor zijn in de grootste Duitse deelstaat bijna 1,4 miljoen handtekeningen ingezameld, veel meer dan het wettelijk nodige aantal.

    Dit hebben Duitse media donderdag gemeld. Beieren en Nedersaksen zijn de laatste van de 16 Duitse deelstaten waar studenten nog collegegeld moeten betalen. In Nedersaksen wonnen SPD en Groenen, beide voor afschaffing, op 20 januari de parlementsverkiezingen.

    Progessieve partijen in Duitsland beschouwen collegegeld als een obstakel voor de vorming van kinderen van minder vermogende ouders, zoals in arbeidersgezinnen.

    Het parlement in München zou de volksstemming kunnen voorkomen door zelf het collegegeld af te schaffen.

    De grootste partij, de CSU van premier Horst Seehofer, zou daarvoor voelen, maar de liberale coalitiepartner FDP is faliekant tegen en dreigt met de val van de centrumrechtse coalitie. Daarom komt er hoogstwaarschijnlijk een referendum, wellicht al in mei, maar misschien pas tegelijkertijd met de deelstaatverkiezingen in september.

     

  3. Zonder de rest gelezen te

    Zonder de rest gelezen te hebben, in Duitsland staan wij bekend als das Hollaendische Beispiel. De afbraak van de lerarenopleidingen (vergelijk het afschaffen van MO-A enMO-B) is ook daar aanstaande. En Marja van den Heuvel-Panhuizen heeft gezag in Duitsland. Stapelgek word je daarvan.

Reacties zijn gesloten.