4 Reacties

  1. Rekenen en examens

    Geacht meisje met dyscalculie,

    Misschien moet je je op school de examenregeling nog eens goed laten uitleggen. Het gaat bij rekenen inderdaad om een generieke vaardigheid, waarvan met vindt dat elke leerling (eigenlijk: elke burger) die moet beheersen. De slaag/zakregeling is de komende jaren nog heel erg soepel. Voor niveau 2 en 3 kun je de komende jaren nog niet zakken voor je diploma zelfs al haal je voor alle generieke vaardigheden een onvoldoende. Voor niveau 4 begint het vanaf volgend jaar wel te tellen, maar je kunt een onvoldoende voor bijvoorbeeld rekenen nog lange jaren compenseren met voldoendes voor de andere vakken.

    Daarnaast zul je het niet geloven, maar dyscalculie betekent beslist niet dat je niet kunt leren rekenen. Het kost je alleen veel meer moeite dan een ander. Rekenen is echter zo'n belangrijke vaardigheid in deze samenleving dat het sowieso de moeite waard is om er veel energie in te steken.

     

    Enne….ik wil niet lullig doen hoor, maar kan het zijn dat je niet echt als persoon bestaat, maar bent ontworpen door een van de mensen die goed rekenen niet echt belangrijk vindt?

     

    • Beste Hinke,

      Beste Hinke,

       

      Het is ten eerste jammer dat u twijfelt over de echtheid van dit verhaal. Kijk even op www.everyoneweb.com/petitierekenen  Dan krijgt u meteen het meisje te zien waarover dit verhaal gaat.

      Woont u toevallig in de kempen? Ze komt ook in de Kempener Koerier te staan (een krant)

      Daarnaast hebben wij op school een gesprek gehad. Zij vertelde ons dat er geen diploma voor haar inzit op dit moment. Ik denk persoonlijk dat zij wel weten waarover zij praten.

      Ten derde, inderdaad met dyscalculie kun je ook wel rekenen, maar vergeet niet dat je het in verschillende gradaties kan hebben. Het meisje in dit verhaal kan basischool niveau 6 nog niet aan.

       

      Een tip voor u , trek niet te snel conclusies.

       

       

       

  2. Bij MBO-niveau hoort niveau

    Als iemand geen been heeft, kan-ie geen hardloper worden, als-ie een bril draagt geen piloot en als hij te dik is, is een leven als fotomodel niet voor de hand liggend en zonder statistiek kun je geen wetenschapper worden.

    Als je een diploma op MBO-niveau wilt hebben mag je bepaalde algemene vaardigheden op gebied van taal en rekenen veronderstellen. Dat is ook voor de zorg belangrijk (denk maar aan het toedienen van medicijnen). Als iemand echt niet kan rekenen, dan hoort daar gewoon een lager diploma bij. Op niveau 2 en 3 in de zorg wordt aanmerkelijk minder gevraagd dan op niveau 4 en ook daar kun je heel behoorlijk werk in vinden. Op niveau 2 en 3 zijn de resultaten zelfs nog niet van invloed op de slaag/zakbeslissing (dat komt wel binnen een paar jaar) en voor niveau 4 gaat het pas volgend jaar in dat er iets strengere eisen gesteld worden. Ook dan kun je nog compenseren met andere vakken. Ik hoop dat dit meisje goed is met Nederlands en Engels.

    Ik blijf het daarom een redelijk ongeloofwaardig verhaal vinden.

Reacties zijn gesloten.