Reactie bestuur NVvW op rekentoetsproblematiek

School nog een jaartje over doen vanwege de rekenmachine? Heeft het Amerikaanse FI net zo’n invloed?

Nog een Freudenthal Instituut

Wat zijn eigenlijk de echte belangen?

Slim bezig: APS-Exact en FI

Het is interessant te zien hoe het bestuur van de NVvW van het FI om mag gaan met de begrijpelijke commotie veroorzaakt door de rekenmachinetoetsplannen voor niveau 3F (wat dat betekent weet niemand) van de Commissie Schmidt:

www.beteronderwijsnederland.nl/forum/opstand-de-wiskunde-e-brief

Zie nu www.wiskundebrief.nl/614.htm

Impliciet advies van het bestuur van de NVvW is nu kennelijk om 3F wel in te voeren.

Opmerkelijk hierbij is dat 2 leden van het bestuur van de NVvW zitting hadden in de commissie Van der Craats die haar plannen voor rekenexamens op het VWO gebaseerd op niveau 3S uit de referentiekaders onlangs aan het veld voorlegde. In die commissie is de rol van de rekenmachine wat teruggebracht maar nog steeds essentieel. Voor de 3F examens zijn de plannen gemaakt door de commissie Schmidt. Voor 80 procent betreft het in die plannen opgaven waarbij de rekenmachine gebruikt mag worden. Voor slechts 1/5 deel zullen kale sommen getoetst worden, en nadrukkelijk is vastgesteld, met instemming van het bestuur van de NVvW, dat daarbij geen rekenprocedures nodig mogen zijn. Dat betekent dat in de keersommen 25 veelvuldig voor zal komen maar factoren als 24, 26, 17 etc vermeden zullen worden.

Ik ben benieuwd of er nog een toelichting komt op dit standpunt (van het bestuur van) de NVvW:

Het bestuur heeft waarde­ring voor het werk van de commis­sie reken­toets­wijzer 3S maar advi­seert om 3S niet in te voeren. Men ziet in 3S onvol­doende meer­waarde ten opzich­te van 3F.

Het diepere probleem is hier dat het bestuur van de NVvW voor wat betreft rekenen exclusief en blind moet (van wie eigenlijk Marian?) vertrouwen op de vermeende expertise bij het FI en zijn offspin.

www.beteronderwijsnederland.nl/content/wizwijs

De wiskundevakdidactkliek

Kliek? Klinkt niet aardig. Hoeft ook niet. Het kliekgetal is een begrip in de theorie van (ook de sociale) netwerken: the clique number:

en.wikipedia.org/wiki/Clique_(graph_theory)

En de toekomst Marian?

www.beteronderwijsnederland.nl/forum/future-winston-0

2 Reacties

  1. We zijn inmiddels een paar

    We zijn inmiddels een paar jaar verder. De rekentoets volgens de richtlijnen van SLO en de RR-kerk is er door, en APS heeft haar schaapjes wel op het droge.

Reacties zijn gesloten.