MBO-raad en Amarantis

Nu lees ik net dat de MBO-raad woensdagavond akkoord gaat, met het besluit om Amarantis te ondersteunen met geld. Gisteren las ik toch een heleboel berichten dat diverse instellingen het niet eens zijn om een bijdrage te leveren aan Amarantis. Wie heeft het nu voor het zeggen?

Vanuit een vals en niet gedragen gevoel van solidariteit, worden de MBO scholen gedwongen mee te doen aan de redding van Amarantis. Hoe werkt dit dan vraag ik me af. De MBO-raad hoort toch ook dat er kritische geluiden vanuit de achterban te beluisteren zijn? Luistert de MBO-raad eigenlijk wel? Dagelijks reis ik langs dat kantoor richting Rotterdam vanuit Utrecht. Wat doen ze daar achter dat bureau?

Deze vorm van solidariteit is vals. Het is vals omdat er blijkbaar geen goed overleg is geweest met de scholen zelf. Ook is het vals omdat degene die de rommel hebben veroorzaakt, vrijuit gaan. Verder mis ik in de media een scherp debet over wat wij, de samenleving, nu eigenlijk zelf vinden van dit soort ontwikkelingen. Zijn dit de scholen die wij als samenleving voor ogen hebben? Ik denk het niet. Waarom zijn ze er dan?

Bert Molenkamp en consorten zal het worst wezen. Die hebben al weer andere functies, waar ze hun “inspirerende kwaliteiten” tegen marktconforme salarissen kunnen laten belonen. Zet hem op bestuurders, raden van toezicht, raden van bestuur, banken en accountants. Zet hem op consultants, ingehuurde onderwijsbureaus en andere zichzelf verrijkende vage schimmen. Ga voor het maximale gewin!