Onthutsend voorbeeld van officiële toets Nederlands op mbo-4

In de Volkskrant van vandaag een onthutsend verhaal over Nederlandse taalonderwijs in het mbo.
Een ervaren docent Nederlands meldt dat de toetsen voor zijn vak moeten worden geleverd door daartoe geaccrediteerde bedrijven. Een voorbeeld van zo’n toets:
Voor het onderdeel Schrijven levert De Vries een briefopdracht met bijbehorende normering. Op het gebied van spelling en stijl luidt die normering: ‘De spelling en de woordvolgorde is accuraat genoeg om de tekst te kunnen volgen’. Wordt aan deze norm niet voldaan, dan kan er – op een totaal van twintig – één punt in mindering worden gebracht

6 Reacties

  1. En ook deze

    Soms laat ik eerstejaars studenten van de opleiding hbo Recht in Utrecht een schrijfopdracht van dat vroegere meao-examen maken. Als ik dan [de toenmalig meao] normering toepas, haalt letterlijk niemand een voldoende.

  2. Het gelijk van Zijlstra…
    Duidelijk voorbeeld van inflatie van diploma’s en cijferlijsten, op grond waarvan toelating tot een volgend schooltype niet meer houdbaar is.

    Twee mogelijkheden resteren: Strengere landelijke examens en schoolonderzoeken afschaffen óf toelatingsexamens in het vervolgonderwijs.
    Allebei is beter.

  3. Ik neem aan dat de auteur
    Ik neem aan dat de auteur van dat artikel binnenkort aangetekende post van zijn werkgever krijgt: u bent ontslagen.

  4. Onthutsend voorbeeld dat symptomatisch is voor….
    Heeft weliswaar niets met onderwijs te maken, maar is symptomatisch voor de geldverspilling en strijkstokmentaliteit bij de overheid, dat veel wijder strekt dan dit ene geval.
    Moeten wij überhaupt nog vertrouwen hebben in de onkreukbaarheid van de overheid, met wie we toch zaken moeten blijven doen?
    Laten SP en PVV maar weer in actie komen!

    Lees verder in De Pers

Reacties zijn gesloten.