Nou tabee dan…

Rest mij nog, om u allen voor het nieuwe jaar toe te wensen: voorspoed, geluk, gezondheid voor jezelf en voor allen die jullie dierbaar zijn.

Nou tabee dan…

Aan alles komt een eind, behalve aan een worst, want die heeft er twee, zou mijn opa zeggen.

Zo tegen het einde van het jaar maakt iedereen wel een balans op over het afgelopen jaar. De gedachten laten gaan over het doen en laten, het wel en wee, het verlorene en hetgeen er uiteindelijk gewonnen is. Het positieve wordt afgewogen tegen het negatieve, de donkere en lichte dagen, de ziekte en gezondheid, de foute en de goede dingen. En altijd slaat de balans wel door aan één kant en beloven we onszelf om het in het volgende jaar anders te doen, beter te doen, of gloedvoller te doen. Zo ook uw scribent.

Het zat er al een tijdje aan te komen, de pen was minder scherp, de uitdaging om op één a-viertje een onverbloemde mening over gebeurtenissen in het onderwijs neer te pennen werd meer en meer het laveren tussen obstakels, lange tenen, gekwetste ego’s en andere futiliteiten die slecht te verdragen zijn. Het is niet meer wat het was, wat het ooit geweest is. De ideeën zijn er wel, de durf ook en in mijn hoofd borrelt de vileine en stekelige cynische humor als nooit tevoren. Probleempje is het medium.

Zo langzamerhand werd het mij duidelijk dat mijn schrijvelarijtjes niet meer passen op dit forum. Ze zijn te vrijblijvend geworden, en vooral te eenvoudig, een beetje te veel Jip en Janneke, een beetje te weinig geëngageerd, te veel Henk en Ingrid en te weinig Prof ten Have, te zoetsappig, te meegaand, te bedacht, te weinig vrije expressie zullen we maar zeggen.

Al te veel heb ik de laatste maanden bij het intikken van een column ‘mijn lievelingen vermoord’ zoals we dat in het schrijversvak noemen. ‘Lievelingen’ zijn de bedenksels die eens ze op papier staan je bij jezelf denkt of je dat zelf wel geschreven hebt, zo mooi, zo stilistisch, goed bedacht, helemaal to the point enz… ‘Vermoorden’ staat voor ‘deleten’. Meestal wordt dan ook het hart uit de column gerukt en verschijnt een nog net ademend kadaver op de blog van het forum. Ik kan het, u lezer, niet langer aandoen om te moeten staren naar een lijk.

Daarom houdt het hier op. Op het scheiden van het oude jaar vermoord ik mijn laatste lieveling, deze blog op dit forum.

Wat natuurlijk niet wil zeggen dat de schrijver stopt met schrijven. Al te veel bruist en borrelt het in mijn hoofd. Al te veel wil ik van leer trekken tegen de Sjoerds, de Doekles en straks de Thom-Thoms van deze onderwijswereld die met hun strapatsen en bestuurlijke nonsens doorgaan met de infantilisering van het onderwijs. Maar dit forum is daar niet meer de goede plek voor, daarvoor is het te benepen geworden en te hoog van stand. Eenvoud verwerd tot omhooggevallen eenzijdigheid.

Gelukkig is er nog het wereld wijde web waar het goed toeven is op een zelf ontworpen plek, mijn eigen website en blog. Al een aantal jaren geleden had ik de domeinnaam vastgelegd meer met het idee om de eerste te zijn dan om er ooit wat mee te doen maar een website is zo eenvoudig voor elkaar te brengen, ook voor een oudere die wat betreft de onderwijsvernieuwers ver achterloopt op ICT gebied, dat het er toch maar is van gekomen. Een nieuwe webstek en blog zonder lange tenen, gekwetste ego’s en tenenkrommende linkende linkjes.

Gewoon rechttoe rechtaan, weer mogen schrijven waar het op staat zodat iedereen die het wil het ook kan begrijpen. Met de nodige humor, cynisch en vilein, blootleggen wat de onderwijsbestuurder liefst verborgen hield. Sjoerd, Doekle, Thom-Thom, en al die anderen die het onderwijs in die ijzeren greep houden, maak jullie borst maar nat.

J. Jeronimoon

PS. Excellentie ( ja ik weet dat u dit leest) sla mij maar op in je favorieten: www.jeronimoon.nl

19 Reacties

  1. Partir
    c’est mourir un peu! Jammer dat je stopt, ik heb van je stukjes genoten! Het ga je goed als zelfstandige!

  2. Een column-hoekje
    Was een columnhoekje op het forum niet mogelijk geweest.
    Ik ben een trouwe lezer. Ik sla je op: verhuizen is maar een beetje vertrekken dus.

  3. Tabee
    Beste Jeronimoon,

    Bedankt voor je vele bijdragen!
    Je website staat inmiddels in mijn favorieten, dus ik blijf je volgen.
    Tabee!

    Groeten van Onderwijsgek

  4. tabee, jeronimoon
    Ik zal je (ook) missen ; en ja, alas !, ik heb een beetje dezelfde hang van onvervulde weemoed, het was goed zolang het duurde, en het duurde lang genoeg. Voor wat ook mij betreft, tot hier
    >|< Wat ging er niet ? Scholen stichten volgens de BON of de Malmaison norm (wel geprobeerd). Weinig echte forum interesse voor kleinschaligheid ; voor scholen, gerund door leraren en beschermend bestuurd door ouders, waar het werkelijk om kinderen, adolescenten, onderwijs, intelligentie, ontplooing gaat. Te weinig respons, voor effecten en resultaat van omgekeerde schaalgrootte, waar ik vaak stevig voor gepleit heb - >|< De schoolboeken, oef ! Inzicht in fundamentele hervorming van leerplannen : rekenen, taal, biologie, muziek - wat zou het een schittering en be-leving aan onderwijs kunnen geven ! Ach, ik vertrek met heel goede herinnering aan BON, Ad, veel anderen, aan het rekenen van vd Craats, aan discussies over taal, maar zonder de illusie, dat er in het grote veld van onderwijs iets wezenlijks staat te veranderen - curricula, methoden blijven wat ze zijn, onderwijs blijft achteruit gaan, het zal nog lang gaan duren. Alleen op kleinste schaal, op onvermoede plekken, incidenteel verandert er wat - met en ook zonder BON. BON niet te na gesproken, de BON richting is perfect, en de intenties ook, het ontbreekt aan uitwerking - alleen, ik vrees, we, ze, allen schieten tekort voor wat er wezenlijk nodig is : inzicht in wat de grondslag is van onderwijs : een kind dat groeit tot volwassenheid - wars van de alledaagse waan, beslommeringen, fausse impulsen. De politiek wil het niet, de collectieven willen het niet, de mega's al helemaal niet, en zo is ieder voor zich een eenling die moeizaam verder krabbelt. (Ook) ik ga het elders proberen. En toch, soms wil ik graag even hier terug zijn. maarten

  5. tabee, jeronimoon
    Ik zal je (ook) missen ; en ja, alas !, ik heb een beetje dezelfde hang van onvervulde weemoed, het was goed zolang het duurde, en het duurde. Voor wat ook mij betreft, tot hier
    >|< Wat ging er niet ? Scholen stichten volgens de BON of de Malmaison norm (wel geprobeerd). Weinig echte forum interesse voor kleinschaligheid ; voor scholen, gerund door leraren en beschermend bestuurd door ouders, waar het werkelijk om kinderen, adolescenten, onderwijs, intelligentie, ontplooing gaat. Te weinig respons, voor effecten en resultaat van omgekeerde schaalgrootte, waar ik vaak stevig voor gepleit heb - >|< Inzicht in fundamentele hervorming van leerplannen : rekenen, taal, biologie, muziek - wat zou het een schittering en be-leving aan onderwijs kunnen geven ! Ach, ik vertrek met heel goede herinnering aan BON, Ad, veel anderen, aan het rekenen van vd Craats, aan discussies over taal, maar zonder de illusie, dat er in het grote veld van onderwijs iets wezenlijks staat te veranderen - curricula, methoden blijven wat ze zijn, onderwijs blijft achteruit gaan, het zal nog lang gaan duren. Alleen op kleinste schaal, op onvermoede plekken, incidenteel verandert er wat - met en ook zonder BON. BON niet te na gesproken, de BON richting is perfect, en de intenties ook, het ontbreekt aan uitwerking - alleen, ik vrees, we, ze, allen schieten tekort voor wat er wezenlijk nodig is : inzicht in wat de grondslag is van onderwijs : een kind dat groeit tot volwassenheid - wars van de alledaagse waan, beslommeringen, fausse impulsen. De politiek wil het niet, de collectieven willen het niet, de mega's al helemaal niet, en zo is ieder voor zich een eenling die moeizaam verder krabbelt. (Ook) ik ga het elders proberen. En toch, soms wil ik graag even hier terug zijn. maarten

  6. Dank je wel
    “Gewoon rechttoe rechtaan, weer mogen schrijven waar het op staat zodat iedereen die het wil het ook kan begrijpen. Met de nodige humor, cynisch en vilein….”

    Lijkt me een goed plan! Hang in there!

    Dank je wel!

    Willem

  7. Gegroet,we zullen verder moeten
    Ben ik nu weer de enige die zich ergert aan de valse pathetiek en egotripperij van deze, laatste en tevens slechtste column ooit van Jeronimoon op dit forum? Het moet dan maar. Dit gejeremieer kan ik missen als kiespijn. De groeten.

    • Nee
      Nee, maar ik had geen zin om mij door zijn voor mij raadselachtige tekst heen te werken. En dan moet je voorzichtig zijn met een ronduit oordeel.
      Seger Weehuizen

Reacties zijn gesloten.