Scholen bezuinigen op leraren

In opdracht van het CPS is een onderzoek gedaan naar bezuinigingen ingevoerd door scholen (zie de NRC voor een artikeltje en zie het rapport). CPS is natuurlijk vooral geinteresseerd in de post ‘inhuur van derden’ (dat is hun broodwinning), maar vooral opvallend is dat de meest populaire bezuiniging is ‘Het neerwaarts bijstellen van de formatie Onderwijzend Personeel’ (86% van de bovenschoolsmanagers basisonderwijs en 79% van de directeuren voortgezet onderwijs zegt dit in het afgelopen jaar gedaan te hebben; in het basisonderwijs zeggen ze dat het budget voor onderwijzend personeel met 12% is afgenomen en in het voortgezet onderwijs dat het met 11% is afgenomen). Ik kan het bijna niet geloven….

3 Reacties

  1. Geloof het maar wel ……
    Gisteren in een tv-programma gezien: een schoolleider die met droge ogen uitlegt dat er zal worden bezuinigd op docenten wat dus leidt tot grotere klassen. Als tussenbeeld leerlingen die achter tientallen PC’s zitten te werken, gezeten op luxe bureaustoelen waar een gemiddelde manager blij mee zou zijn. Hoezo bezuinigen?

    • Andere bezuinigingen
      Het CPS onderzoek geeft ook andere bezuinigingen aan zoals: ‘inhuren derden’ (al genoemd) en ook ‘meubulair’ en ‘ICT’. Beduidend minder scholen geven aan daarop te bezuinigen dan er scholen zijn die aangeven op leraren te bezuinigen. Nu ben ik wel wat gewend van onderwijsbestuurders, maar zelfs ik ben geschokt.

  2. Als
    30% van het onderwijsbudget opgaat aan het betalen van lessen door docenten kun je niet verwachten dat de overblijvende 70% aan overhead wordt verminderd.
    Zie het maar als een “uitdaging” die door “efficiënter werken” makkelijk haalbaar is.

Reacties zijn gesloten.