Een destructief plan van Halbe Zijlstra: “geef PhD-studenten geen salaris meer”

opinie.volkskrant.nl/artikel/show/id/8043/Promoveren_is_gewoon_werk

Halbe Zijlstra wil van de PhD-student een gewone student maken, hij krijgt dan geen salaris meer maar een studiefinanciering en hij zou collegegeld moeten betalen.
Ik vind dit een uiterst destructief voorstel:

  • talloze onderzoeken hebben aangetoond dat investeringen in onderwijs, wetenschap en R&D worden terugverdiend
  • met name talentvolle studenten zullen uitwijken naar het buitenland, bijv. België en Duitsland. Het lijkt mij logisch dat velen van hen daar dan ook zullen blijven.
  • PhD-studenten doen veel nuttig werk voor een laag salaris. Daar gaan ze straks dan geen tijd meer voor hebben met als gevolg dat de universiteit hiervoor mensen gaat moeten inhuren (misschien wel de PhD-studenten zelf?)
  • de kwaliteit van het onderzoek zal waarschijnlijk dalen aangezien de PhD-studenten een kleiner aantal uren per week kunnen studeren aan hun onderzoek en de druk om zo weinig mogelijk jaren aan deze vorming te besteden neemt toe aangezien niemand in armoede wil leven of 70 uur per week wil werken om rond te komen terwijl hij wetenschappelijk onderzoek verricht.
  • de PhD-studenten zullen kiezen voor een lager inkomen zodat de overheid meer kosten heeft aan huursubsidie en zorgtoeslag. Nu kan je die natuurlijk ook afschaffen (als het aan de VVD ligt dan zal ook dat nog gebeuren, de zorgtoeslag wordt al verminderd!) maar dan zou er wel eens een volksopstand kunnen komen aangezien de huurprijzen in Nederland dermate hoog zijn, wellicht met dank aan de HRA, dat menigeen die 32-40 uur per week werkt geen huis meer zou kunnen betalen, zelfs niet een simpel Vinex-rijtjeshuis.

Waarom wil de overheid toch niet inzien dat onderwijs niet alleen een kostenpost is maar tevens een investering? Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de HRA voor dure huizen, al te riante wachtgeldregelingen, twee extra JSF-straaljagers en nog veel meer.
Waarom moet steeds weer het onderwijs de dupe zijn. Na decennia van investering wil de overheid nu weer bezuinigen onder het motto dat iedereen aan de bezuinigingen moet bijdragen. Dat het onderwijs de afgelopen decennia al veel meer aan die bezuinigingen heeft bijgedragen dan bijv. Binnenlandse Zaken of Defensie wordt verzwegen.

Tot slot wil ik nog even wijzen op een kwalijke leugen van Halbe Zijlstra: “Bovendien wordt financiële ruimte vrijgemaakt om het onderwijs te verbeteren. Vanaf 2015 gaan bezuinigingen en investeringen in het hoger onderwijs volgens het kabinet vrijwel gelijk op.”
Nu wordt er netto 100 miljoen Euro bezuinigd, straks wordt er evenveel bezuinigd als geïnvesteerd (ook een interessante discussie waard) en dan nog…is die langstudeerdersboete meegerekend bij die 100 miljoen Euro bezuiniging? Dat is namelijk een sigaar uit eigen doos maar nog erger dan dat aangezien die sigaar wordt betaald door juist de zwakste en de meest ambitieuze studenten en ik spreek hier niet over de intellectueel zwakste studenten al zullen ook die daartussen zitten.

Hoe langer hoe meer wordt Nederland een bananenrepubliek die haar eigen mooie geschiedenis niet waardig is en die wordt geleid door oneminente bestuurders. Ik ga maar weer wat oefenen op mijn Duits, dan kan ik tenminste nog vluchten naar een beschaafder land.

3 Reacties

  1. promovendi
    Onze voorzitter is trouwens 1 van de ondertekenaars van deze open brief in de Volkskrant.

    Op de universiteit waar ik promovendus was (Groningen) hadden we in mijn tijd al ‘werknemer studenten’ (AIOs) en ‘beursstudenten’ (bursalen). Omdat mijn onderzoeksproject betaald werd door NWO was ik een AIO. Met de eerste geldstroom (geld dat direct van de overheid naar de universiteit gaat) werden alleen bursalen aangenomen. Vanwege de juridische situatie werden er geen Nederlandse bursalen aangenomen (ook buitenlandse bursalen aannemen bleek later overigens in strijd met de wet). Dus met het eerste geldstroom (meest vrije) geld werden alleen maar buitenlanders aangenomen!

    Een andere anecdote. Omdat ik AIO was mochten er in mijn kamer maar 3 promovendi (vanwege de arbeidswet). In de even grote kamer ernaast zaten 5 bursalen. De arbeidswet is op hen namelijk niet van toepassing (ze zijn immers student).

    Meer nog dan het salaris zijn het dit soort dingen die een verslechtering op zullen leveren.

  2. een omlaaggerichte vrille
    Bij de huidige mondiale megaproductie van PhD’s hoeft Zijlstra niet zo bang te zijn dat veel Nederlandse PhD naar het buitenland zullen vluchten en daar vaak zullen blijven. Maar dat de TALENTVOLLE Nederlandse PhD’ers dat wél kunnen en dat zeker zullen doen zullen we goed kunnen voelen aan afnemende innovatie en nog slechter onderwijs. Dat laatste draagt er dan ook weer aan bij dat de innoverende kracht van Nederland achteruit gaat. Voor Nederlandse bedrijven zal de keuze tussen het oprichten van een onderzoekslaboratorium in Nederland of het slim kopen van buitenlands patenten naar het laatstgenoemde toe verschuiven. En Nederlandse bedrijven hebben steeds minder binding met Nederland want hun taak wordt steeds meer om aandeelhouders tevreden te houden. Als Nederland arm en dom geworden is met een bevolking met weinig koopkracht zal een Nederlands bedrijf Nederland laten vallen als een baksteen. Alleen Nederlandse aandeelhouders zitten dan goed.Seger Weehuizen

  3. Chinees oefenen
    is een stuk slimmer Bart.
    Deze week vergadert het Chinese Volkscongres in Peking. Daar komen twee voorstellen ter sprake die verstrekkende gevolgen hebben.
    Voor Chinese bedrijven wordt het mogelijk om buitenlandse transacties af te wikkelen in yuans. Dat zal de positie van de dollar en euro gaan aantasten.
    Verder wordt het budget voor R&D verhoogd van 1,5% BNP naar 2,5% BNP.
    De competente praatjesmakers die Nederland “kennisland” opleid zullen het zwaar te verduren krijgen van de hardwerkende legioenen ingenieurs die in China worden beschouwd als kenniswerkers.
    Gelukkig hebben we nog havens en het STC om de Chinese goederen te verwerken. Mits Griekenland niet door China als toegangspoort voor Europa wordt gebruikt.

Reacties zijn gesloten.