inspirerende PVV

Wanneer wij de onderwijscomponent van de Nederlandse politiek over de afgelopen 30 jaar beschouwen moeten wij wel tot de conclusie komen dat bijna alle veranderingen die in die periode doorgevoerd zijn tot verslechtering van het onderwijs geleid hebben. Hoewel de politici beterschap beloofd heeft de regering onlangs besloten om in het hoger onderwijs een outputfinanciering aan te scherpen die nog sterker dan voorheen aanmoedigt om kwalitatieve verder te verlagen om beter aan kwantitatieve eisen te kunnen voldoen. Om razend te worden.
In Nederland is net een bejaardenpartij opgericht die in deze tijd van bezuinigingen wil opkomen voor de financiële belangen van gepensioneerden. Zij hebben zich mogelijk door de PVV laten inspireren om in de eerste kamer net als de PVV in de tweede kamer gedoogsteun te geven aan partijen die voldoende rekening houden met de belangen of wensen van hun achterban.
Zou BON misschien deze voorbeelden moeten volgen?
Ik heb bij de vorige verkiezingen SP gestemd. Niet omdat ik het op veel punten met de SP eens was maar omdat ik voor mezelf besloten had dat het belang van goed onderwijs bij mijn keuze doorslaggevend moest zijn. En natuurlijk omdat ik niet twijfelde aan de integriteit van de de SP-kandidaten.
BON wil zich zo veel mogelijk buiten de politiek houden omdat ze denkt op deze wijze maximale steun voor haar doelstellingen te krijgen. De huidige politieke ontwikkelingen maakt duidelijk dat zij via een one issue partijen ook grote invloed zou kunnen uitoefenen wanneer die partij met gewone, traditionele patijen een gedoogaccoord sluit. Als er veel BON-sympathisanten zijn die net als ik menen dat onderwijs zo belangrijk is dat alle andere programmapunten daarvoor moeten wijken kan het oprichten van een GOP-partij (Goed Onderwijs Partij) mogelijk meer aan verbetering van het onderwijs bijdragen dan strikte politieke neutraliteit. Een GOP-fractie in de tweede kamer kan dan, net als de PVV, met de regeringscoalitie afspreken om in ruil voor ingrijpende veranderingen in het onderwijs altijd vóór regeringsvoorstellen te zullen stemmen. De kiezers die besluiten op de GOP te stemmen weten dus niet te voren hoe het GOP bij niet-onderwijsgebonden wets- en beleids-voorstellen zal stemmen maar laten wat voor hen het zwaarst is het zwaarst wegen.

6 Reacties

  1. VERDUIDELIJKING
    Hij (Jan Nagel) wil proberen een cruciale rol in de senaat te spelen, waar het kabinet-Rutte nu nog geen meerderheid heeft. Zelfs met slechts twee of drie zetels kunnen we een sleutelpositie in handen krijgen (NRC)
    En de PVV is nog om een andere reden een grote concurrent: ook 50Plus streeft naar een cruciale rol in de Eerste Kamer. Zelfs als we maar twee of drie zetels halen, en ik denk dat we hoger uitkomen, dan kunnen we in de senaat een sleutelpositie innemen. Nagel zou dan in staat zijn om in ruil voor steun aan het kabinet-Rutte een deel van zijn ambities te realiseren. Zowel PVV als 50Plus is nu nog niet vertegenwoordigd in de Eerste Kamer. Die mogelijk cruciale rol in de senaat bracht Nagel er toe om zelf lijsttrekker te worden. (Erik van der Walle, NRC)
    Seger Weehuizen

    • Regen
      en mijn beleid is dat het niet meer regent.

      Ofwel: je kunt van alles willen, maar het is lang niet gezegd dat het dan ook gebeurt.

    • Een ontwerp partijmanifest voor GOP(1)
      Burgers en Ouders van Nederland
      Zo’n 30 jaar lang zeggen Nederlandse politici dat ze bezig zijn om het onderwijs te vernieuwen. Zij bedoelden daarmee dat ze bezig waren om het onderwijs te verbeteren maar vrijwel alle door hen ingevoerde vernieuwingen waren verslechteringen. Dat geldt ook voor de veranderingen die de huidige regering wil doorvoeren. Bij voorbeeld, wanneer een student in het hoger onderwijs méér dan 1 jaar langer dan nominaal over zijn studie doet zullen hij en de instelling van onderwijs een boete moeten betalen. Instellingen van onderwijs worden daardoor verleid om studies te vergemakkelijken en studenten worden verleid om de zekerheid van een gemakkelijke studie te kiezen. De kans dat de belangstelling voor harde ß-studies door dat laatste verder terugloopt is derhalve groot waardoor het streven om van Nederland een kennisland te maken ijdel dreigt te worden. Stem daarom op een partij die wil dat de politici met hun vingers voortaan van het onderwijs afblijven en slechts voorschrijven wat het resultaat van het onderwijs moet zijn en wat het voor de verschillende onderdelen mag kosten. Vanzelfsprekend moet het om objectief en buiten de scholen om meetbare resultaten gaan. Instituten voor subsidiabel onderwijs moeten vrij kunnen worden opgericht en ook werkelijk volledig gesubsidieerd worden op grond van meetbare en gemeten prestaties van hun leerlingen, waarbij de meting meestal geschiedt door de leerlingen externe centrale tentamina en examina te laten afleggen.
      Seger Weehuizen

    • Een ontwerp partijmanifest voor GOP (2)
      Wij sporen u aan om bij het uitbrengen van uw stem aan onderwijs het hoogste belang toe te kennen. Als u andere issues belangrijker toeschijnen vragen wij u te bedenken dat daarover meestal geen extreme beslissingen genomen worden. Neem bij voorbeeld de aftrek van hypotheekrente. Die zou nooit zonder compensatie opeens volledig voor alle bestaande hypotheken opgeheven worden. Maar nagestreefde veranderingen in het onderwijs blijken altijd extreem te zijn en rigoureus te worden doorgevoerd. Daarom kunt u uw invloed op de politiek maximaliseren door van onderwijs het richtsnoer te maken voor uw keuze.

      Het GOP wil dat elke leerling in Nederland zich op een school kan (laten) inschrijven die volgen de beginselen van BON werkt en past bij het niveau en de belangstelling van die leerling. Daarvoor moet een voldoende aantal categorale BON-scholen kunnen worden opgericht die in hun functioneren niet door overheidsbemoeienis gehinderd worden. Het GOP heeft geen mening over quaesties die niets met onderwijs te maken hebben en verkoopt daarom haar stem aan de partij(en) die haar op onderwijsgebied het meeste te bieden hebben. Dat kan in de vorm van een gedoogafspraak zoals dat bij de PVV het geval is of regeringsdeelname waarbij zij het ministerie van onderwijs bestiert. Binnen de regering en in het parlement stemt zij dan voor voorstellen die de overige coalitiepartijen hebben opgesteld.
      Seger Weehuizen

  2. Politiek en onderwijs
    Voor mij is politiek algemeen té belangrijk om alles alleen op één thema te richten, hoezeer ik het onderwijs ook hoog acht.

    En geloof me: op veel andere punten zouden we als BON-ners nog wel eens kunnen verschillen.

    • Alles op één paard zetten
      Ik geloof je, Hinke, als je bedoelt dat overtuigde BONners geheel verschillend zouden kunnen denken over over politieke issues die buiten het onderwijs liggen. Maar mijn hoop is dat veel BONnefilen BONonderwijs zo belangrijk vinden dat ze bereid zijn om voor de volledige verwezenlijking ervan bij andere politieke issues af te zien van door hen gewenste keuzes en veranderingen.
      Seger Weehuizen,

Reacties zijn gesloten.