13 Reacties

    • Tussenuren
      En hoe gaan scholen rooster zonder tussenuren maken? Als leerlingen verschillende vakkenpakketten hebben dan is dat onmogelijk. Wat ze zullen bedoelen is verplichte ophokuren (kinderopvang in tussenuren).

  1. Je moet het ze nageven
    Ze weten wel precies wat ze willen. Met alleen ’n bachelor telt iemand al als hogeropgeleid, dus om in de internationale lijstjes leuk uit te komen qua aantal hogeropgeleiden hoef je geen master te financieren.

    • Alleen een bachelor?
      Voor studierichtingen zoals rechten was het al lang voor de invoering van de BaMa het geval dat voor veel functies waarin afgestudeerden terechtkwamen een opleiding van drie jaar in plaats van vier zou volstaan. Het is zeker de bedoeling geweest, bij de invoering van de BaMa, dat veel bachelors meteen de arbeidsmarkt op zouden gaan. Arbeidsmarktonderzoekers hadden daar de nodige twijfels bij: met een master kun je je immers onderscheiden van degenen met alleen maar een bachelor, zodat we mochten verwachten dat maar weinigen met alleen een bachelor op zak de studie als afgerond zouden beschouwen. Als ik het goed heb, gaat iedere student die zichzelf en haar loopbaan serieus neemt, inderdaad door voor een master. Wat dat betreft is de BaMa dus een herhaling van een eerder falikant mislukt experiment met een ‘halve’ academische opleiding, ik meen aan de UT in de zeventiger jaren.
      Je kunt zeggen dat de BaMa is mislukt omdat vrijwel iedereen doorgaat voor een master. Per saldo heeft de BaMa dus een ingewikkelder stelsel opgeleverd, zonder meerwaarde. Ik moet zeggen dat ik wel verrast was door de keuze om de knip tussen Ba en Ma scherper te maken, door er de versobering van de studiefinanciering voor te gebruiken. Maar dan nog: de verwachting was dat de basisbeurs in zijn geheel zou verdwijnen, dus dit regeeraccoord valt enorm mee. Overigens verwacht ik niet dat de extra financiële hobbel (het gaat echt niet om een kapitaal) bachelors massaal gaat afhouden van het doen van een master.

  2. Sinds wanneer telt de
    Sinds wanneer telt de bachelorfase van een universitaire opleiding als een volwaardige opleiding? Op papier klinkt dat leuk, de praktijk is weerbarstiger. Waar je in de U.S.A. met een bachelof al vrij gemakkelijk gepast werk vindt is het in Nederland en België meestal sterk aanbevolen om nog een tot vier jaar verder te studeren.
    Is het niet nogal hypocriet om enerzijds de hogeropgeleiden een hoop extra belasting te laten betalen maar anderzijds hen zelf voor hun studie te laten betalen? Wat de hogeropgeleide extra aan belasting betaalt is normaal gesproken veel meer dan wat het de overheid kost om die twee jaar opleiding te betalen.
    Kan de overheid dan niet beter nu al die pensioengerechtigde leeftijd verhogen als de vergrijzing daadwerkelijk een groot probleem zou zijn.

    Ik ben benieuwd ofdat hierdoor minder studenten een master zullen volgen. Voor sommige masters zou dat wellicht wenselijk zijn: die masters die weinig toevoegen en die toch al een overschot aan studenten hebben. Maar wat wanneer straks niemand meer kiest voor een master in (technische) natuurkunde (nu al slechts een tiental student per faculteit), (technische) wiskunde, …?
    Universitair leraar worden terwijl je zelf twee masterjaren moet betalen, vervolgens nog een U.L.O.-opleiding moet volgen en dat voor een laag salaris en dit terwijl er van je brutoloon nog steeds evenveel wordt afgetrokken als nu? Wie gaat er zo zot zijn?

    • Volledige opleiding
      Bart schrijft:

      Sinds wanneer telt de bachelorfase van een universitaire opleiding als een volwaardige opleiding?

      Gezien het regeerakkoord: sinds nu.

    • Eerst
      Voordat de overheid de pensioengerechtigde leeftijd omhoog doet is het nodig om de studies in te korten. Een hedendaagse MBO-4 of HBO-opleiding van 4 jaar is in feite part-time. Die stof kan er makkelijk in twee jaar door als ik in aanmerking neem hoeveel uren men besteedt.
      Zo kan de jeugd eerder aan het werk en houdt je zelfs méér menskracht over.

      • Re: eerst
        Laten we die algemene politieke discussie (pensioenleeftijd) hier niet voeren. We kunnen ons beter tot onderwijs beperken.

        • Onderwijs en pensioenleeftijd
          Mark,

          Een stevige relatie tussen onderwijs en pensioenleeftijd: hoe minder onderwijs, des te kleiner de kans überhaupt die leeftijd te halen, of er echt lange tijd van het pensioengevoel te kunnen genieten. Meer kennis, dan langer leven.

          • Re: onderwijs en pensioenleeftijd
            Helemaal waar Ben (statistisch gezien), maar het heeft niets te maken met het beter maken van het Nederlandse onderwijs. En dat laatste is waar we op de BONsite discussies over hebben, niet over de wenselijkheid of de onwenselijkheid van het verhogen van de pensioenleeftijd.

      • Het lijkt mij nuttiger dat
        Het lijkt mij nuttiger dat die HBO-opleidingen die inderdaad in twee jaar zijn te voltooien een hoger niveau krijgen (kwaliteit en kwantiteit) zodat deze mensen in de toekomst beter kunnen presteren.

Reacties zijn gesloten.