nieuwe scholen gesticht in deventer

De nieuwsbrief van de christelijke scholen meldt:

Deventer krijgt islamitische én evangelische basisschool
Met ingang van het schooljaar 2011 opent in Deventer niet alleen een nieuwe islamitische basisschool haar deuren, maar ook een basisschool op evangelische grondslag. Tegen de wens van de gemeenteraad in heeft staatssecretaris Dijksma onlangs het groene licht gegeven. Volgens de bewindsvrouw is aangetoond dat de school voldoende leerlingen zal trekken.

Het initiatief is uitgegaan van de Stichting Evangelisch Onderwijs Deventer en omgeving, opgericht in januari 2008. Het bestuur diende vervolgens een verzoek in bij de gemeente om medewerking bij het starten van een nieuwe school.

Een eerste aanvraag werd afgewezen, waarna het bestuur een nieuwe poging deed. Deze aanvraag werd ondersteund door een lijst met namen van ouders die aangaven een of meer kinderen op de toekomstige school te zullen plaatsen. In totaal ging het om 165 kinderen, ofwel een belangstellingspercentage van 1,62%. Uit onderzoek van het instituut ITS kwam zelfs een percentage van 2,1% naar voren. Voor de gemeente Deventer niet overtuigend genoeg.

Staatssecretaris Dijksma heeft onlangs de knoop doorgehakt en de gemeente laten weten het aannemelijk te achten dat de evangelische basisschool in Deventer aan de stichtingsnorm kan voldoen. Deze norm ligt voor Deventer op 208 leerlingen.

4 Reacties

    • Geloof
      Een school stichten op basis van geloof is veel eenvoudiger dan op onderwijskundige grondslag.

      • Laten we god, Maria en Rudolf over een kam scheren
        Ik ben benieuwd naar de oorzaken daarvan. Welke horden moet een groep van 100 ouders die een school willen stichten op onderwijskundige grondslag X wél nemen die 100 ouders die een school op een religieuze grondslag willen stichten, niet hoeven te nemen?

        Het absurde van dit onderscheid vind ik dat ‘onderwijskundige’ grondslagen (zoals Montessori, antroposofie of nieuwe-leren) óók gebaseerd zijn op een geloof, een uitgangspunt dat voor waar wordt aangenomen omdat je er anders niet op kunt bouwen.

        Daarom meen ik dat, zolang we burgers vrijlaten om zelf scholen te stichten, er geen onderscheid zou moeten bestaan tussen categorieën grondslagen. Je kunt best zakelijke minimumeisen formuleren voor het stichten van een school en het inrichten van de onderwijsorganisatie; maar het door de overheid laten keuren van de ‘grondslag’ waaraan men gehecht is, hoort daar volgens mij niet bij. Het staat de overheid immers niet vrij om te discrimineren naar ‘geloof’. Of dat nu geloof is in god, Maria of Rudolf.

Reacties zijn gesloten.