3 Reacties

  1. Misverstanden rond vakcollege
    Grote misverstanden:
    1. Het vakcollege is helemaal niet hetzelfde als de ambachtsschool. Deze hadden een degelijk niveau van theorie (wiskunde, natuurkunde, Nederlands, etc.) en veel praktijk. Er waren daar ook veel lesuren, veel huiswerk en als je niet goed genoeg was kon je gewoon zonder diploma van school af. Dat is bij het huidige VMBO en ook bij het vakcollege helemaal niet de bedoeling. Het doel is: iedereen een diploma (=outputfinanciering).

    2. Het vakcollege is pas twee jaar (maximaal) bezig. Omdat men begint in de brugklas is de risicoperiode van schooluitval nog helemaal niet aan de orde. Dat begint rond het jaar dat ze hun bijbaantjes gaan krijgen en meer uitgaan. Dat succes is betrekkelijk.

    3. Mijn indruk is dat een deel van het succes van het vakcollege gaat zitten in het omlaag zetten van het niveau van de beroepsopleiding (niveau 2, 3 of 4). Er is geen enkele garantie dat hieraan concreet aanwijsbare inhoudseisen gesteld worden. Men gaat verder op de slappe wijze.

    Kortom, geachte forumbezoekers: hier zijn de afdelingen marketing van de betrokken scholen weer aan het werk en de media lopen er dapper in de maat, maar zo blind als wat, achteraan.

    Daarnaast is het vakcollege een onterechte concurrentie voor het MBO. Niet voor niks dat de MBO’s opeens ook HBO-diploma’s willen gaan drukken……

Reacties zijn gesloten.