Rekenen is een remedie tegen ongeletterdheid

In de NRC van dit weekeind haalt Sander Bais het veelgeciteerde essay van C.P.Snow “The two cultures” aan: “veel politici en bestuurders met een politicologische, economische of sociologische achtergrond zijn wetenschappelijk ongeletterd”.

De politiek bedachte onderwijsvernieuwlingen en de bestuurlijk doorgevoerde management technieken zijn een onmiskenbare demonstratie van hun gelijk.

Op het fundament van het cijferrekenen rust het letterrekenen. De angst voor statistiek is een teken van de slechte beheersing van het letterrekenen en daarbij horende begripsvorming.
Op het fundament van het letterrekenen rusten de meetkunde en de natuurkunde.
De afkeer van bèta-vakken is een teken dat ook deze vaardigheden onvoldoende worden gevormd.

Wij leiden onze jeugd op tot wetenschappelijke ongeletterdheid en de discussie over rekenen op de basisschool en de pabo is een poging om daar iets aan te doen.

4 Reacties

  1. Culturele ongeletterdheid
    Niet alleen de wetenschappelijke van de ’two cultures’ komt er slecht van af in ons onderwijs, ook de andere cultuur (de humanoria) komen er slecht van af. Er is inmiddels een derde ‘cultuur’ (eigenlijk een non-cultuur), in Nederland wel de gamma wetenschappen genoemd (onderwijskunde, sociologie, bedrijskunde,…). Deze non-cultuur is dominant geworden in onze maatschappij en -dus- ook in ons onderwijs.

    • Foei
      En een deel van de bèta-cultuur is overgenomen door de bankwereld. Daar zitten slimmerikken die wel kunnen rekenen en die weten hoe je moet omgaan met modellen, kansrekenen en informatica. De bankdirecteuren snappen daar niets van. Eerst de bom ontwerpen en dan een bankencrash veroorzaken.

  2. Sociologie
    Ik heb het stuk van Snow niet gelezen maar ik denk dat hij gelijk heeft voor wat betreft het belang van wetenschappelijke geletterdheid. Maar de conclusie dat sociologen, economen en politicologen dus ongelettterd zijn is voorbarig. . Aan alle wetenschap ligt het streven naar exacte, verifieerbare kennis ten grondslag al zal dat in de alfavakken niet op dezelfde wijze gerealiseerd kunnen worden als in de exacte wetenschappen. Maar dat rekenen is inderdaad van groot belang. Overigens ligt aan de basis van de sociologie de ontwikkeling en het bijhouden van statistische maatschappelijke gegevens en de bewerking daarvan.

Reacties zijn gesloten.