Hoger onderwijs in Duitsland wellicht weer ‘um sonst’

Nederland ligt tussen Groot-Brittanië en Duitsland in. Het grenst aan Duitsland, heeft een taal die nauwer aan het Duits verwant is dan aan het Engels. Toch wordt steeds de Angelsaksische wereld als voorbeeld genomen. Ten onrechte. Veel zaken zijn in Duitsland veel socialer geregeld dan in Groot-Brittanië. Een belangrijk voorbeeld is het hoger onderwijs, dat in Groot-Brittanië peperduur is en matig, en in Duitsland zeer betaalbaar en uitmuntend. Tot mijn vreugde is er nu zelfs weer een oproep om het hoger onderwijs in Duitsland opnieuw gratis te maken, zoals dat ook tot voor enkele jaren het geval was, zie hier.

Waarom neemt Nederland nu niet eens een voorbeeld aan Duitsland? Waarom wil Wouter jonge mensen opzadelen met een torenhoge schuld? Wie springt er voor onze studenten in de bres? Ook hier zou hoger onderwijs gratis behoren te zijn!

6 Reacties

  1. Engeland en Duitsland
    Peperduur is het hoger onderwijs in Engeland (nog) niet. Het collegegeld is gemaximeerd op 3225 pond per jaar. Geld om van te leven moet in Engeland inderdaad geleend of verdiend worden. Ten opzichte van leeftijdsgenoten die geen hoger onderwijs volgen lijkt dit laatste mij niet onredelijk.

    Het hoger onderwijs in Duitsland is volgens mijn Duitse collega’s (ik heb er vele hier in Engeland) inmiddels wat beter, maar tot voor kort waren er bijvoorbeeld overvolle collegezalen en kon de student niemand op de universiteit ook maar iets schelen. De helft (of meer) van de studenten viel gedurende de rit uit. Hier in Engeland is het uitvalpercentage op de goede universiteiten in de enkele cijfers.

    Duitsland heeft (had?) een goed systeem van beroepsonderwijs, maar het hoger onderwijs in Duitsland vanaf de massificatie van het hoger onderwijs is zeker geen voorbeeld om te volgen.

  2. Afbetaling van studieschuld
    Als je geen studieondersteuning zou hoeven terug te betalen:
    iemand die een hogere studie voltooit zal daardoor meestal meer gaan verdienen dan anders het geval zou zijn geweest. Maar daardoor gaat hij ook meer inkomstenbelasting betalen dan anders het geval zou zijn geweest dus hij betaalt zo zijn studiekosten gedeeltelijk of juist ruim terug. In het eerste geval heeft hij/zij nog steeds een hoger netto inkomen dan zonder zijn studie het geval zou zijn geweest en dat is onrechtvaardig t.o.v. mensen die geen hogere studie gevolgd hebben. Maar in het tweede geval ontstaat zowel voor de ex-student als de staat een win-win-situatie. Als het eerste geval zelden voorkomt is er geen reden om te eisen dat studenten hun studieondersteuning terug betalen. Behalve dan dat iemand die zonder gestudeerd te hebben veel geld verdient het oneerlijk kan vinden.
    Als je wel je studie-ondersteuning moet terug betalen:
    Dan is het unfair, ook t.o.v. mensen die net zoveel als jij verdienen zonder gestudeerd te hebben, dat je de bedragen waarmee je je studieschuld aflost niet in mindering mag brengen van je belastbaar inkomen. Het zijn kosten die je gemaakt hebt toen je door te studeren werkte aan een hoger inkomen, verwervingskosten dus. De bedragen die je uitgeeft om je studieschuld te betalen moeten dus in elk geval weer aftrekbaar voor de IB worden.
    Seger Weehuizen

  3. Besser bij de buren?
    Je kunt niet ontkennen dat wij een bescheiden beginnetje hebben gemaakt, Bram. Bei uns in Holland sind ja die Schulbücher umsonst! Maar of gratis nu ook beter is? Uiteindelijk komt toch ergens de rekening te liggen. Voorzichtigheidshalve (bv. vanwege volstrekt ongemotiveerde studenten die maar aan een studie beginnen, want het is toch gratis) zou ik altijd een zekere financiële rem op deelname aan het hoger onderwijs bepleiten.

    • Waar blijft
      Eine neue Welle des Studierendenprotests tegen Fehlentwicklungen bei der Einführung der gestuften internationalen Studienabschlüsse Bachelor und Master in Nederland?

  4. German Federal Republik
    De SPD staat de komende 4 jaren aan de zijlijn. Alleen daarom al zal er geen federale wet tot stand komen die het heffen van collegegeld verbiedt. Bovendien valt onderwijs onder de verantwoordelijkheid van de deelstaten; dus naar alle waarschijnlijkheid kan de federale regering geen besluiten nemen over het al dan niet heffen van collegegeld. De toestand blijft waarschijnlijk dat sommige bondsstaten collegegeld heffen en dat je in andere um sonst kunt studeren.
    Seger Weehuizen

Reacties zijn gesloten.