Nu kijken: avond van het onderwijs

Op dit moment (woensdag om 20:53 uur) begonnen: de Avond van het Onderwijs op Nederland 2. Het hele ministeriële managementteam is paraat: De Hoed en zijn beide staatssecretaressen zitten in de studio.

9 Reacties

  1. Ook aardig: RTL Nieuws
    Een mooi filmpje over de rekenvaardigheden naar aanleiding van de rekentoets.

    Overigens: de leraar van het jaar voor VO is een academicus die BON standpunten bepleit (al noemde hij BON niet)

    • Rekentoets verplicht ….
      ….. vanaf 2013! Dat schiet natuurlijk niet op.

      De voorbeeldsom is uiteraard contextrijk: “In Nederland zijn 460 miljoen munten van één eurocent. Hoeveel euro zijn die samen waard?”
      Ontluisterend is het antwoord “vier duizend zeshonderd” van een van de scholieren. Het duurt enige tijd voor dat het juiste antwoord komt.

      Getuige haar bijdrage heeft Van Bijsterveld in elk geval (eindelijk en ten langen leste) door dat de rekenvaardigheid daalt. En ze vindt het ‘een slechte zaak’ dat HBO/WO zelf reken- en taaltoetsen gaan afnemen. En dan verdorie nog VIER JAAR WACHTEN totdat er een verplichte rekentoets in het eindexamen zit? Mevrouw van B wordt bedankt voor het onnodige extra werk en de vertraging die we in het HBO dus nog even houden. Waar kunnen we die onnodige uren declareren?

      • 2013
        Ik begrijp je punt Marten, maar heb ook wel begriop dat het niet per direct mogelijk is. Eerst een test, dan pas landelijke invoering, lijkt me verstandig in het algemeen. Ook moet je als je iets aan het examen toevoegt leerlingen en dus scholen de gelegenheid geven om daarvoor lessen te plannen. Dan gaat het ook over urentabellen of het equivalent daarvan, over lesmateriaal etc. Nu kun je dat alles snel regelem, maar als je de reenvaardigheid op toetsniveau wlt hebben, dan kun je daar ook niet in de eindexamenklas pas me beginnen. Vind je bv dat je daarvoor toch niet veel later dan in 2 Havo met lessen moet beginnen, dan moet dat materiaal dus 4 jaar voor de eerste echte toets klaar zijn. Natuurlijk kan versnellen op momenten best, maar toch: zorgvuldigheid is me veel waard.

        • Re: 2013
          Dit laat maar weer eens zien dat het opbouwen van wat afgebroken is nog lang kan gaan duren. Eigenlijk mogen we blij zijn dat er niet volstaan wordt met in 2013 een aanpassing van de CITO toets. Dan had het nog 5 jaar langer geduurd voordat Marten op zijn HBO school ervan had kunnen profiteren…

      • Die muntjes zijn niets waard;-)
        Een wijsneus kan altijd nog volhouden dat die munten niets waard zijn, omdat het eurocentmuntje als wettig betaalmiddel in Nederland is afgeschaft.

        Leuke contextvraag: hoeveel is het koper in al die muntjes waard?

        • De 1 en 2 cent munten zijn
          De 1 en 2 cent munten zijn nog steeds wettig betaalmiddel. We slaan ze niet meer, maar als je ze hebt kun je ze gebruiken. Mits de ander ze wil aannemen, want daartoe is hij niet verplicht.

          Nooit geweest ook; vandaar dat de supermarkt gewoon 100 & 200 euro-biljetten mag weigeren, zoals de meesten doen.

    • Structuur en salaris
      Naast die academicus (Andrew Niemeijer) viel mij ook op dat de woorden structuur en salaris geregeld voorkwamen. Structuur als in “dat is goed voor de leerprestaties” en salaris als in “dat is goed voor de docent”.

      Ook kwam het inleveren van een week vakantie nog ter sprake. Niemeijer was er geen voorstander van en Van Bijsterveldt wist het probleem handig te omzeilen door te wijzen naar de scholen die het maar met hun docenten moesten regelen. Slim!

      • Regelen met de baas
        Vroeger, in de 19e eeuw, werd ook alles direct geregeld tussen de baas en zijn werknemers. Dit leidde tot uitbuiting van de arbeider. Als reactie daarop kwamen de vakbonden en de sociaal-democratie. Je zou toch verwachten dat de partij van de ARBEID, de coalitiepartner van mevrouw Van Bijsterveldt, haar terugfluit. Maar niets daarvan…

Reacties zijn gesloten.