Dijksma kort nu ook radicale vernieuwingsschool

Ik lees zojuist in de Telegraaf dat Sharon Dijksma nu ook een radicale vernieuwingsschool gaat korten:
De tweede school die wordt aangepakt is De Nieuwe School te Culemborg, aldus een woordvoerder van de bewindsvrouw.

De Nieuwe School is een school met een vergaand vernieuwend onderwijsconcept. De inspectie sloeg alarm over de school, waar leerlingen volledige vrijheid hebben om hun eigen activiteiten te bepalen. „Dijksma acht dit in strijd met bepalingen in de Wet op het Primair Onderwijs ten aanzien van het onderwijs dat een school behoort aan te bieden en de verplichte deelname aan het onderwijs”

Veelzeggend is wat er op de website van de school staat bij bij de vacatures voor vakdocent:
De vakdocent houdt bij hoe de leerlingen zich ontwikkelen op het betreffende inhoudelijke gebied, en communiceert dit aan de leerlingen en de begeleiders. Als de leerlingen dat wensen, kan de vakdocent hen helpen bij de reflectie op het eigen eerproces ten behoeve van hun portfolio.
Taken van de vakdocent:
1. Verslaat leermomenten, maakt daarin een koppeling naar de kerndoelen;
2. Signaleert (leer)behoeften;
3. Biedt lessen en workshops aan;
4. Onderhoudt contact met de coach;
5. Woont het wekelijks vakdocentenoverleg en de maandelijkse begeleiderskring bij;
6. Neemt deel aan bijscholing.

Taakomvang
De taakomvang van de begeleider is 3 dagen
De taakomvang van de vakdocenten wordt in onderling overleg vastgesteld, maar zal niet meer dan enkele uren per week zijn We zoeken voor de vakdocenten mensen die op freelance-basis en / of vrijwillige basis bij willen dragen aan het opbouwen van dit particuliere en vernieuwende onderwijsinitiatief

7 Reacties

  1. Half oktober
    Vanmorgen op BNR gehoord: de Nieuwe School krijgt tot half oktober de tijd om orde op zaken te stellen. Sharon krijgt tandjes 🙂

    Van de Telegraaf-website: “De situatie is er zodanig „dat je je afvraagt of er nog wel onderwijs wordt gegeven”, aldus de bewindsvrouw woensdagavond in de Tweede Kamer. “ Gelukkig weet het publiek op de Telegraaf-site het weer beter en doet Dijksma het natuurlijk helemaal verkeerd ……

  2. Met de billen bloot
    ik snap er niets meer van.

    Mijn school moet met de billen bloot en wij gaan een begeleidingstraject in, terwijl de resultaten niet significant slechter zijn dan andere scholen.

    De Staatssecretaris “vraagt zich af” of er “uberhaubt” nog wel iets wordt geleerd.

    Doet deze school geen CITO ?
    Hebben ze geen leerlingvolgsysteem ?

    De Staatssecrataris moet het zich niet afvragen, maar moet het WETEN, zij moet met de billen bloot !!

    METEN IS WETEN !!

    En is niet je afvragen of het wel zo is !!

  3. Inspectierapport
    Ik heb geprobeerd op de website van de onderwijsinspectie een rapport over De Nieuwe School Culemborg te vinden. Staat niet op de website, daar vind ik alleen:

    De rapporten die u hier kunt openen, zijn rapporten gebaseerd op een jaarlijks onderzoek (jo=klein onderzoek) en een periodiek kwaliteitsonderzoek (pko=uitgebreid onderzoek) waarbij alle kwaliteitsaspecten werden bekeken. Dit zijn rapporten die tot 2008 zijn verschenen.
    Inmiddels is de inspectie overgegaan op een andere manier van toezicht houden: risicogericht toezicht. Dit betekent dat de mate van toezicht per school kan verschillen. Het toezicht is op maat: hoe groter de risico’s op een school, hoe intensiever het toezicht. Weergeven hoe een school ervoor staat, kan daarom niet meer op een standaard wijze gebeuren.

    Fijn zulke transparantie van de onderwijsinspectie…..

Reacties zijn gesloten.