Beter Onderwijs Zuid-Afrika

De New York Times schrijft vandaag over het onderwijs in Zuid-Afrika. Dat is zo gebrekkig dat scholieren in opstand zijn gekomen en naar het stadhuis van Kaapstad zijn getrokken om schoolbibliotheken te eisen. “We willen meer informatie en kennis,” verklaart er een in het artikel.

Het artikel is zonder meer de moeite waard om helemaal gelezen te worden, maar de inhoud is kort samengevat als volgt:
Centraal in het artikel staat de organisatie Equal Education die zich bij eerdere kleinschalige acties heeft ingezet voor het herstellen van 500 (!) kapotte ramen bij één school, voor het vinden van een leraar natuurkunde bij een andere school en die zelfs is gaan posten bij een school om te laat komende leerlingen (en leraren) aan te pakken. Je zou zeggen dat de lerarenbond van Zuid-Afrika een natuurlijke bondgenoot is van deze sympathieke actiegroep, maar dat is niet zo. Equal Education is zelfs bang deze bond tegen zich in het harnas te jagen, want “de lerarenbond is een van de machtigste organisaties van het land”.
In het land waar de scholieren enkele decennia geleden nog zongen “We don’t need no education”, luidt de tekst die gescandeerd wordt dus nu precies het tegenovergestelde: beter onderwijs en gauw een beetje!