balans van nut en schade voor de Nederlandse samenleving

Het lijkt helemaal niet onredelijk om tegen buitenlanders die vele jaren hard in de Nederlandse fabrieken gewerkt hebben te zeggen: “Jullie en jullie kinderen mogen in Nederland blijven als je zorgt dat je goed Nederlands leert. Dan hoor je er bij”. Aan die redelijkheid is helaas wel veel af te dingen als je dat vraagt aan mensen die nog niet eens in hun eigen taal kunnen lezen en schrijven en die juist om die reden door hun werkgevers zijn uitgezocht. “Geen ontevreden werkers aan de lopende band” dachten laatstgenoemden. Het zou in elk geval goed zijn als dat als gevolg van de door de PVV gestelde vragen nog eens helder boven water komt. De werkgevers hadden de lusten en de Nederlandse samenleving de lasten.
Wat nu op de universiteiten gebeurt door het aanlokken van buitenlands studenten lijkt op de geschiedenis van de fabrieksarbeiders. Voor de universiteitsbestuurders en mensen die op de universiteit hun brood verdienen met onderwijs geven is het aantrekkelijk dat zich vele studenten inschrijven en aangezien de meeste buitenlandandse studenten geen Nederlands spreken is het voor diezelfde mensen aantrekkelijk om de Nederlandse universiteiten Engelstalig te maken. Maar is dat ook voor Nederland aantrekkelijk? De afgestudeerde studenten zullen, anders dan de werkeloze buitenlandse gastarbeiders, de Nederlandse staat niet ten laste komen. Als ze zouden blijven eerder ten goede. Maar als ze binnen de EU thuis horen betalen ze tijdens hun studie minder collegegeld dan ze de samenleving kosten. Als we de Nederlandse universiteiten Engelstalig maken en het collegegeld voor onze eigen studenten niet flink verhogen zullen de buitenlandse studenten in grote getale onze universiteiten binnenkomen en het onderwijsbudget zwaar belasten. Het zou goed zijn als een partij daarover vragen in de kamer zou stellen. Iets voor de SP?

3 Reacties

  1. SP? meer PVV
    Iets voor de SP? Die maakt zich wat de BONstandpunten betreft goed van dienst. Een andere partij aan de beurt laten zijn, kan geen kwaad.

    Dus, misschien meer iets voor de PVV. De kwestie die hier op tafel wordt gelegd, ligt in de lijn van de recente PVV activiteiten: kosten/batenplaatje aangaande buitenlanders hier te lande.
    Er worden twee vliegen in één klap geslagen: geïnteresseerden in het kosten/batenplaatje van buitenlanders voor de Nederlandse samenleving krijgen antwoord op hun vragen en de PVV kan meteen laten zien dat zij zich in deze zaak niet specifiek op bepaalde buitenlanders richt.

    • De bankiersallures van universiteitsbestuurders
      Juist omdat de SP zich op een goede wijze met onderwijs bezig houdt maar ook omdat het hier niet over de belangen van kansarmen gaat maar over onverantwoordelijk gedrag van leidinggevenden leek me dit een geschikt aanvullend onderwijsthema voor de SP.Seger Weehuizen

      • kosten besparen
        Ik heb de zaak vanuit een kostenbesparend oogpunt bekeken. Als de PVV zich toch al bezighoudt met zaken als uitrekenen wat een allochtoon Nederland kost, kan zij in een keer ook uitrekenen wat een buitenlandse student de staat der Nederlanden kost, dan wel oplevert.
        De sociale klasse van de buitenlander/allochtoon mag toch niet het verschil maken of nou de SP of PVV aan het calculeren slaat?
        Als het kenniscentrum van de PVV goed onderzoek en rekenwerk verricht in de door u aangehaalde kwestie, komen de bankiersallures van de universiteitsbestuurders vanzelf wel boven water.
        Een mooie gelegenheid voor de PVV om erachter te komen waar de schoen soms wringt.

Reacties zijn gesloten.