Mickey Mouse Masters in Engeland

Vanmorgen op de BBC TV:
In Engeland is de laatste 10 jaar een verdubbeling geweest van “graduates”, van Masters, neem ik aan.
Die verdubbeling komt omdat Colleges, universities zijn geworden met bijvoorbeeld een master opleidingen “golf management”. Critici spraken over Micky Mouse masters. Eem 1e jaars studente kwam aan het woord. Ze had het volste vertrouwen in deze nieuwe opleidingen. Het waren toch ook universities en daarom echt niet minder dan Cambridge.

Het overgrote deel van al die masters komt niet aan het werk, anders dan als barman of meisje bij een call-center.

Een en ander werd ontkend door onderwijs bobo’s waarbij twee argumenten werden gebruikt.

Die nieuwe masters leidden niet alleen op voor vak skills, maar waren natuurlijk veel breder, je had er iets aan voor de rest van je leven.
Het tweede argument: Wat zeuren jullie nou, het is nog steeds voor iedereen beter wel een master te halen dan om dat niet te doen. Dus zijn onder masters opleidingen zeer waardevol.

De presentatoren wren redelijk kritisch, maar misten toch de kans voor open doel om met name dat tweede argument bij het groot vuil te zetten.

De situatie in Engeland is echt anders dan bij ons, maar een enorme berg van pretstudies, allemaal zogenaamd voor de moderne beroepen en allemaal door iedereen te halen. Allemaal opleidend tot werkloosheid.

3 Reacties

  1. Praktische oplossing
    Praktische oplossing van een collega van mij: Deel meteen bij entrée van de opleiding een diploma uit, maakt niet uit wat erop staat. Zo houden de drukkers werk en blijft de outputfinancieringsmachine in stand. Vervolgens nodig je de leerlingen/studenten/deelnemers uit om te blijven als ze echt iets willen leren en er hard voor willen werken. Voor díe personen schrijven we dan een referentiebrief.

    • Eigen waardepapieren uitgeven
      In een TV programma werd een landstreek in Zwitserland getoond waar de burgers zelfgemaakt geld in omloop brachten. Een heleboel bedrijven accepteerden dat geld waardoor een minder groot aantal detailhandelaren als gevolg van de credietcrisis in moeilijkheden kwamen. Waardepapieren die men vertrouwen kan hebben blijvende waarde.
      +++++++++++++++++++++++++++++++++++
      Zo zeer de spot drijven met de BaMa-structuur en de outputfinanciering zal wel niet door de politici geaccepteerd worden. De universiteit krijgt dus geld voor het drukken van diploma’s en het organiseren van alles dat daaraan voorafgaat en niks voorafgaands is nooit alles. Maar een ondernemende universiteit mag vast ook nog wel uit eigen initiatief eigen diploma’s uitreiken. Studenten aan wie een mastersdiploma uitgereikt wordt en die een bijzondere prestatie geleverd hebben zouden dan naast het mastersdiploma ook een magisterdiploma kunnen krijgen. Vast goed internationaal herkenbaar want ik denk dat de Fransen niet over een Master diploma geven maar een diplome de Maître. (Die circumflexus staat voor de weggevallen s in magister; de g is wel helemaal zoek). Je kunt het altijd nog zo interpreteren dat een magisterdiploma een Master-diploma met honours is. Bij een bachelor kan men dan een gezellendiploma toevoegen als er hoge cijfers gehaald zijn of extra tentamens in heel moeilijk vakken zijn afgelegd. De namen van de diploma’s moeten natuurlijk wel goed beschermd zijn want anders gaat het HBO deze diplomaverstrekking meteen imiteren.Seger Weehuizen

  2. Engeland
    Als expert (ik werk aan een Engelse universiteit) moet ik toch wat rechtzetten….

    ‘Graduate’ betekent iemand met een bachelor opleiding (duurt 3 jaar).

    Een ‘degree’ van 1 van de slechtere universiteiten leidt inderdaad vaak tot niet meer dan een baan als barman of meisje bij een call-centre. Het gaat hier overigens niet alleen om pretstudies als golfmanagement, ook een wiskundeopleiding aan een slechte universiteit zal waarschijnlijk tot niet meer leiden dan een baan in een call-centre.

Reacties zijn gesloten.