‘Zwartboek Rekenen’ toegevoegd

In de afdeling Onderzoek is het zwartboek over het rekenonderwijs van Jan van de Craats toegevoegd. Nuttig ter voorbereiding op de BON-conferentie BRON (Beter RekenOnderwijs Nederland) op 22 november. Details m.b.t. BRON worden later bekend gemaakt.

4 Reacties

  1. Slash en de aangepaste statistieken
    blz. 68:

    “Onze lokale Voortgezet Onderwijs Instelling is ten prooi gevallen aan een miljoenenslurpende
    Nieuw Leren-methode. Na een driejarige schandelijke test die Slash heette, worden er nu weer 500 kinderen geslachtofferd in een nieuw project.
    ….
    De cijfers die ik zie bij de onderwijsinspectie zijn heel anders dan de werkelijke
    situatie. Na Slash gingen er veel kinderen naar een 4-havo jaar. Dat jaar bleven er
    vier complete klassen extra zitten. Dat zijn zeker zestig kinderen. Ik kom ze niet
    tegen in de statistieken. Mijn nichtje was een van de twee leerlingen van een hele
    klas die overging naar havo 5. De rest niet. En ja, 8 maanden bijles. Het vmbo
    alhier heeft een record aantal zakkers gehad naar ik hoorde; niets van te zien.“

    • sacrosancta?
      Kunnen de ouders van de kinderen die Slash gevolgd hebben en daarna in 4 HAVO zijn blijven zitten het bestuur waaronder Slash valt geen proces aandoen wegens oplichting?
      Seger Weehuizen

    • Wat slash eigenlijk betekent
      De bedenkers van dat Slash-project hebben zich, denk ik, bij die naam door twee dingen laten drijven. Ten eerste moest het Engels zijn: Nederlands is oud, oubollig en veel te precies, en voor andere talen dan Engels zijn we te dom. Ten tweede moest het iets vlots en moderns zijn. Wat is er (voor sommige mensen) vlotter en moderner dan een computer? We nemen dus een computerwoord: Slash, die leuke schuine streep.
      Intussen heeft dat woordje slash ook een gewone betekenis in het Engels. En die liegt er niet om. ‘To slash’ betekent volgens mijn woordenboek ‘hakken, houwen, snijden, een jaap geven’. Een ‘slash’ is een kaalgeslagen terrein, of een ander woord voor afval of rommel. Een slasher is een houwwapen. Slashing wil zeggen: vernietigend.
      Zonder het zelf maar in de verste verte te beseffen hebben de bedenkers van dit project dus een goede naam gekozen. Wij noemen ze wel eens onderwijsvernieuwlers, maar zelf noemen ze zich hakkers en snijders.

    • slash / crash
      inderdaad die cijfers zijn niet weer te vinden.Dhr. H.Dieter(voormalig dircteur slash21)roemde en toonde zelfs bij onderzoekscommissie Dijsselbloem het grote aantal ll. dat naar 4 havo was gegaan.Niets over het grote aantal zitten blijvers of daarna over de achterstand wat ll.en MBO/HBO opmerkten-constateren over slashklanten.
      Nu na samenvoeging Slash/Marianum vallen er nog steeds te groot aantal ll.,voornamelijk op havo/vwo niveau

Reacties zijn gesloten.