Drempelloze overgang VMBO – MBO geen succes

Geen verrassing, de uitval in het MBO van de leerlingen die drempelloos van VMBO komen blijkt erg groot.

Ook niet verrassend dat de analyse is dat de taal- en rekenproblemen nu zijn doorgeschoven naar het MBO. Daar hoef je niet geniaal voor te zijn om dat te bedenken.

Ook niet verrassend dat dat in termen van "rendement" wordt besproken. Daar kots ik van, het gaat om kinderen, maar.. het is bestuurderstaal, dus laat ik er niet zuur over doen.

Wel verrassend is dat er nu voor de eerste keer openlijk een negatieve uitslag ook bekend wordt gemaakt. Van NU.NL:

 

DEN HAAG – De drempelloze doorstroom heeft de uitval in het middelbaar beroepsonderwijs bevorderd. Van de mogelijkheid om zonder vmbo-diploma over te stappen naar het mbo, werd in 2006 veel gebruikgemaakt.
ANP

Daardoor bleef het aantal voortijdig schoolverlaters in het voortgezet onderwijs laag, maar in het mbo lopen deelnemers zonder vmbo-diploma vervolgens weer wel een grotere kans op uitval, stelt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in een dinsdag verschenen studie

Bijna 13.000 van de 35.000 deelnemers die zonder diploma uit het mbo vertrokken, haalde ook al geen vmbo-diploma, concludeert onderzoeker Lex Herweijer in ‘Gestruikeld voor de start’ over voortijdig schoolverlaten.

De studie werd aangeboden aan staatssecretaris Marja van Bijsterveldt. In totaal waren er in 2006/07 53.000 drop-outs.

Afvallers

Het bestrijden van voortijdig schoolverlaten is een speerpunt in het beleid van de onderwijsbewindslieden. In 2012 mogen er niet meer dan 35.000 nieuwe afvallers bijkomen. Het kabinet baseert die doelstelling op de Europese afspraken die in 2000 zijn gemaakt in het Lissabon-overleg.

Doelstelling

Het laatste jaar was de afname niet meer dan duizend. In 2005 verminderde het aantal met zesduizend. Om de doelstelling voor 2012 te halen, zal het aantal voortijdig schoolverlaters in versneld tempo omlaag moeten, stelt het SCP vast.

Toekomst

We hebben een hoge ambitie, erkende Van Bijsterveldt. "Dat is geen vies woord als het gaat om de toekomst van onze jongeren." De lat ligt hoog, aldus de bewindsvrouw.

"Daar is ook geld voor. Deze kabinetsperiode een bedrag dat oploopt tot 71 miljoen extra in 2011."

Van Bijsterveldt wees erop dat dit jaar voor het eerst afspraken met de gemeenten en scholen zijn gemaakt om het aantal uitvallers te halveren. "Een aantal effecten van het ingezette beleid wordt vanaf 2009 écht zichtbaar", beloofde ze.

Problemen

Omdat van een deel van de leerlingen in het vmbo de basisvaardigheden (lezen, rekenen) ernstig tekortschieten, worden de problemen en risico’s bij dremppelloze doorstroming doorgeschoven naar het mbo.

Dit zet het rendement en het niveau van het mbo onder druk. Door achterstanden eerder bij te spijkeren, te beginnen in het basisonderwijs en daarna in het vmbo, kan het vmbo worden versterkt.

Uitval

Leerlingen van niet-westerse allochtone afkomst, leerlingen uit eenoudergezinnen en leerlingen in de vier grote steden lopen een verhoogd risico op uitval. Grote scholen voor voortgezet onderwijs zijn geen factor.

Schaalvergroting lijkt geen invloed te hebben gehad op het voortijdig schoolverlaten, veronderstelt het rapport. Grote scholen ondervangen de nadelen van grootschaligheid door de zorg en begeleiding te organiseren.

4 Reacties

  1. Ander probleem formuleren
    Het probleem is dat de doelstelling van Bijsterveldt verkeerd geformuleerd wordt. We willen minder schooluitvallers. De doelstelling zou moeten zijn: We willen méér leerlingen die met getoetste kennis en vaardigheden van school afkomen. Daarmee hebben ze een goede kans op de arbeidsmarkt.

    Met de formulering van ‘minder schooluitvallers’ kun je heel makkelijk manipuleren:
    – hou de leerlingen zo lang als het kan op school (schrijf ze op zijn minst niet uit, of ze komen of niet, of ze presteren of niet, is dan van minder belang
    – formuleer boterzachte ‘eisen’ voor het afleveren van een niveau 2 diploma.

    Op die manier valt er echt niemand uit hoor. Je bereikt alleen niet wat je écht wilt.

    Mijn ROC gaat vooral die kant op. Niet uitschrijven, tien allerlaatste kansen geven, uiteindelijk een diploma geven omdat ze ‘best wel hun best hebben gedaan’.

    • De vis wordt duur betaald

      Ik heb het al eerder gezegd: de maatregel om kinderen drempelloos te laten doorstromen van PO via VMBO naar MBO betekent dat je er al die tijd helemaal niets mee hoeft te doen. Er is geen enkel extern toetsmoment. Zowel voor het kind als voor de school (scholen) is dat een uitnodiging tot laat maar waaien. Word je op je vierde door mama naar een basisschool gebracht, dan ligt binnen een paar maanden je toekomst volledig vast. Als achterstandskind ben je natuurlijk te zielig om mee te doen aan cito, stroom je door naar het VMBO waar de school zulke goede kontakten mee heeft en lukt het je ook niet te ontsnappen uit de klauwen van het MBO dat de vangst van het VMBO gewoon ongesorteert in een grotere kweekbak gooit, maar verder elke serieuze verzorging weigert. Liefst inderdaad zo lang mogelijk in de bak laten zitten. Pas er uit als ze niet meer geschikt zijn voor consumptie. De overheid betaalt toch per kilo ingeacht de kwaliteit van de vis.

      Doet me denken aan Kniertje.

    • Volledig mee eens
      Ditzelfde gebeurt exact hetzelfde aan het ROC waar ik werkzaam ben.
      Het draait nauwelijks meer om de leerlingen, maar veel meer om ‘de poen’.
      Ondertussen neemt de last voor docenten om deze ’trucjes’ toe te passen (verplicht zelfs !) alleen maar toe. En de leerling is uiteindelijk de dupe.
      Bah !!

    • Wat de mensen écht willen
      Hinke Douma schrijft Op die manier valt er echt niemand uit hoor. Je bereikt alleen niet wat je écht wilt.
      Het is maar helemaal de vraag wat van B. écht wil. Voor haar persoonlijk kan een doel op papier bereiken misschien al ruim voldoende zijn. U gaat er te makkelijk van uit dat wat we écht willen voor iedereen hetzelfde is. Aan de voorbeelden die u en ovattion geven kan je zien dat althans de leiding van twee ROC’s ruimschoots tevreden is met een papieren realiteit.
      Een prijs voor mooi zingen zegt velen meer dan het mooie zingen zelf.

Reacties zijn gesloten.