Automatisch over van VMBO naar MBO

De plannen zijn op dit forum al eerder besproken, maar nu gaat het dan echt van start. Een experiment waarbij leerlingen automatisch van VMBO naar MBO overgaan. Geen tussentijds examen meer, gewoon in hetzelfde gebouw blijven zitten. Uitval zat hierdoor sterk worden teruggebracht is de gedachte.

Experiment met overgang naar mbo van start

DEN HAAG – 26 Scholen in het vmbo en het mbo doen mee aan een experiment dat de overgang tussen beide schooltypen gemakkelijker moet maken.

Dat heeft het ministerie van Onderwijs donderdag gemeld. Het departement wil op die manier de uitval onder leerlingen verminderen.

Eerder was al bekend dat scholen zich deze zomer konden opgeven voor het experiment. In de proef behouden leerlingen aan het vmbo (voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs) die naar het mbo (middelbaar beroepsonderwijs) overstappen les van dezelfde leraren in dezelfde lokalen.

Uitval

Van de leerlingen die nu overstappen van het vmbo vallen er in de eerste paar maanden van het mbo veel uit. Aan de eerste lichting van het experiment doen 1139 leerlingen mee. Tot aan het einde in 2013 van het proefproject zullen maximaal 5000 leerlingen deelnemen.

1 Reactie

  1. Experiment kan goed zijn
    Er lijkt me niets mis mee om dit als experiment uit te voeren. Een goed experiment heeft echter tevoren een toetsbare hypothese geformuleerd. Het experiment kan pas als geslaagd worden beschouwd (en daarna ingevoerd) als er waarneembare verbeteringen zijn vastgesteld bij dit andere systeem. En juist daarin geloof ik niet.

Reacties zijn gesloten.