van Boxtel: leren moet sexy zijn

van Boxtel, wie was dat ook al weer…? Is nu baas van een verzekeringsbedijf geloof ik. Hij gaat een jaar nadenken over scholing, maar heeft alvast een voorzetje gegeven. Dat belooft een inspirerend en diepzinnig advies dat daar uit komt rollen. Bij de start van een nieuwe “denktank” (kunnen we dat woord ook niet verbieden?), weet hij al wel dat er verleid moet worden en dat het sexy moet zijn.

In Trouw:

Denktank moet werknemers laten blijven leren
anp
Staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (OCW) en haar ambtgenoot Ahmed Aboutaleb (SZW) hebben donderdag in Utrecht de denktank een Leven Lang Leren geïnstalleerd. De denktank moet het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en dat van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap adviezen geven om werknemers aan het leren te krijgen en te houden. Voorzitter van de denktank is oud-minister Rogier van Boxtel.

Volgens Van Bijsterveldt moet er geanticipeerd worden op de vergroening en de vergrijzing van de arbeidsmarkt. „Elk talent is nodig om onze economie draaiende te houden. Daarom moeten we ook aan de onderkant van de arbeidsmarkt bijscholen.”

Aboutaleb zegt dat niet alleen werknemers en werkgevers verantwoordelijkheid moeten nemen voor scholing. „Ik roep de vakbeweging op haar achterban te motiveren. Niet alleen het loonzakje is belangrijk. Ook over scholingsrechten moet worden onderhandeld.”

Volgen Aboutaleb konden mensen in het verleden twintig jaar vooruit met een opleiding. „Tegenwoordig raakt kennis na tien jaar al sleets. Werknemers moeten kennis verversen, uitdiepen en verbreden. Hierdoor blijven ze flexibel op de arbeidsmarkt.”

Van Boxtel denkt binnen een jaar adviezen te kunnen geven om mensen aan het leren te zetten. Hij vindt dat scholing sexy moet zijn. „Met verleiding zullen we meer bereiken dan met drang en dwang.”

1 Reactie

  1. Inzake sexy scholing
    Wat zou van Boxtel bedoelen? Toch niet dat Dijksma en van Bijsterveldt zich in de denktank omkleden en naar buiten komen in een koket pakje? Of wil hij zelf het goede voorbeeld geven en een strakke broek aandoen?
    Ach, misschien bedoelt hij wel helemaal niets en wilde hij gewoon de lange pauze in een gesprek opvullen met een paar cliché’s.

Reacties zijn gesloten.