Scholen beleggen geld ?!

dat scholen veel geld hebben weten wij nu sinds 12 februari 2008, dat ze beleggen is misschien nieuws ?

rood.sp.nl/coderood/najaar07beleggingen.stm

Liefst bijna 450 miljoen Euro wordt door scholen belegd. Daar is het onderwijsgeld toch niet voor ?

Andere scholen moeten het weer terug betalen als ze iets onoirbaars doen !

www.telegraaf.nl/binnenland/3278743/_Moslimschool_miljoen_schuldig__.html?p=18,2

Ik snap er nu echt helemaal niets meer van !

Wat mag nu wel van het geld van onze overheid en wat mag nu niet ?

Vanmiddag hoorde ik op Radio 1 nog een onderwijsman vertellen dat het geld ook nodig is voor ontslagen !!

Ik snap er nu echt niets meer van en geef het denk ik maar op…………..

3 Reacties

  1. Inzetten voor lesmateriaal en /of professionalisering
    Natuurlijk is het prima dat scholen een reserve aanleggen voor moeilijke tijden. Je kunt je echter wel afvragen of het de bedoeling kan zijn dat deze reserves aangevuld blijven worden uit gelden die bedoeld zijn voor onderwijs en het onderwijsproces. Het komt immers een beetje vreemd over dat een docent in het primair onderwijs soms geen toestemming krijgt om bijvoorbeeld een nieuwe methode of bepaalde software mag aanschaffen. En dat terwijl de school of het bestuur zo’n grote spaarpot heeft…

    • Moeilijke tijden??
      Het is vrij normaal om geld te reserveren voor grote uitgaven. Als je bijvoorbeeld als basisschool iedere 8 jaar nieuwe rekenboekjes wilt kopen dan is het redelijk om de prijs daarvan te schatten en ieder jaar te sparen zodat je aan het eind van die 8 jaar het gewenste bedrag bij elkaar hebt. Dit is dus niet voor `moeilijke tijden’, maar voor voorziene specifieke toekomstige uitgaven.

      Scholen in het voortgezet onderwijs zijn zelf financieel verantwoordelijk voor het onderhoud van hun gebouw (niet voor het bouwen van een nieuw gebouw, daar is de gemeente voor). Basisscholen zijn dat voorzover ik weet (nog) niet. Ook hier is het redelijk om ieder jaar geld opzij te zetten voor bijvoorbeeld schilderen (waarvan je weet dat het eens in de zoveel jaar moet gebeuren).

      Het is dus vooral de vraag of de reserveringen van scholen een redelijke omvang hebben ten opzichte van hun toekomstige verplichtingen (vervangen van de rekenmethode, schilderwerk etcetera).

      Volgens het bericht van ROOD hebben de scholen in het voortgezet onderwijs een bedrag in kas dat overeenkomt met 25% van hun jaarlijkse inkomsten. Het is enigzins de vraag wat het meetmoment is. Is dit gekozen als het moment nadat de school geld gekregen heeft van het ministerie en voordat de salarissen uitbetaald zijn (dat zou niet zo moeten zijn) of is dit daadwerkelijk alleen `spaargeld’. Als het alleen spaargeld is dan lijkt het mij op het eerste gezicht erg hoog.

      • Solvabiliteit
        Het eigen vermogen moet volgens die normen minimaal 10 procent van het balanstotaal bedragen en boven de 45 procent wordt gezien als een royaal maximum. Deze verhouding heet in boekhoudkundige termen solvabiliteit 1. Scholen die daarboven komen hebben wat uit te leggen. Op basis van cijfers van het CBS – aangeleverd door het ministerie – blijkt dat het primair onderwijs met een gemiddelde van 60 procent ver boven die 45 procent uitkomt. Nu de hele sector fors boven dat gemiddelde uitkomt, is er geen aanleiding voor sussende woorden. *Lees verder…*
        Goed dat er een bond is.

Reacties zijn gesloten.