Orakel

Het orakel heeft gesproken, in dit geval Jan van Zijl, de nieuwe voorzitter van de MBO-raad, wiens kinderen op de universiteit zitten: “Het MBO-diploma kan ook later, als je wat ouder bent en je motivatie wat beter is ”. In één adem door meldt hij ook nog dat het imago van het MBO een flinke opfrisser nodig heeft.

Wel, een grotere domper voor het imago kan ik me nauwelijks voorstellen. Schaf het dan ook maar helemaal af. Ik moet de eerste niveau-2 leerling nog tegenkomen, die, als hij of zij eenmaal een baantje heeft, weer terugkruipt in de schoolbankjes. Maar ja, naar de PABO kan altijd nog.
Ik verheug me al weer op de diploma-uitreiking over een paar maanden. Niveau-2 leerlingen, allemaal op hun paasbest aangekleed ( ja over smaak valt te twisten ), maar voor hen is het een enorm belangrijke dag, want ze krijgen toch maar mooi dat papiertje wat de heer Van Zijl niet erg belangrijk vindt. Nou, ik vind dat ze het knap gedaan hebben hoor!
Gelukkig heeft Van Zijl wel veel waardering voor de leraren die er werken. Dat zal wel nodig zijn ook als zijn plannen door gaan. Ga maar eens lesgeven aan een klas leerlingen die bij voorbaat al weten dat ze toch geen diploma meer nodig hebben. Dag motivatie. We spreken hier wel over een leerling die zich een lesuur lang een slag in de rondte werkt als je hem een snoepje belooft. Dat werkt nog steeds ja, ik spreek uit ervaring. Wie nog ouderwets les op de basisschool heeft gevolgd, weet: je deed alles voor een stempeltje van de meester. En hoe hoog stak je je vinger wel niet op als er vrijwilligers werden gevraagd voor het schoonvegen van het bord (ja, tegenwoordig is dat het met een knopje uitschakelen van het Smartboard ) en voor het watergeven van de plantjes ( gelukkig nog niet digitaal ).
Ik zou zeggen: invoeren in niveau 2 van het MBO, die stempeltjes. Heb je er 1000 bij elkaar gespaard, dan krijg je je fel begeerde diploma! Reken maar dat het werkt!