Het Nieuwe Managen (HNM)

Ik ben er inmiddels een beetje achter hoe het er in onderwijsland aan toe gaat.

De privatiseringen hebben ook in onderwijsland toegeslagen. Er was enige tijd geleden vrij veel ophef over de salarissen en bonussen van directieleden van energieleveranciers, bijvoorbeeld topman Boersma van energiebedrijf Essent zag na vrij veel publieke ophef af van een aandelenbonus van 1,3 miljoen euro.

Op 1 augustus 2006 is de lumpsumfinanciering ingevoerd in het primair onderwijs, ik en met mij velen hebben daardoor aan den lijve moeten ondervinden wat de consequenties hier van zijn.

Per schooljaar betaalt de overheid 4900 per basisschoolleerling en 6380 euro per leerling op het voortgezet onderwijs.

Het schoolbestuur is dus verantwoordelijk voor alles en letterlijk komt inhoud van de lumpsum hier op neer:

De school ontvangt één budget, lumpsum, voor al de kosten. In dat budget komen drie geldstromen samen: de geldstroom voor de formatie, de geldstroom voor personeels- en arbeidsmarktbeleid en de geldstroom voor de materiële instandhouding.

Er is geen schot tussen personeel en materieel. Met andere woorden: door deze zogeheten ontschotting dient de school zelf te bepalen waar men hoeveel geld aan uit wilt geven.

Hoewel de vergoedingen per school worden berekend, worden ze op bestuursniveau uitgekeerd, dit kan dus ook zijn de kosten van ontslag voor goedpresterende, meedenkende, maar ook positief kritische leraren.

Ik was eens in een Afrikaans land en sprak daar met een medewerker van de Nederlandse ambassade die verantwoordelijk was voor de besteding van ontwikkelingswerkgeld.

Hij was onder andere verantwoordelijk voor laat ik het maar het sinaasappel project noemen. Alles was geregeld voor de Afrikaanse autochtonen, er was zelfs ook een baas aangesteld, de grond was er de jonge sinaasappel-bomen waren er net zoals de irrigatie mogelijkheden, zelfs het water was er (zij het uiteraard in beperkte mate).

Helaas mislukte het project, toen de ambassade medewerker na ongeveer 2 1/2 jaar weer eens langs kwam, was er van de hele plantage niets over. De baas en zijn hulpjes vonden het toch ook wel leuk om een zwembad te hebben naast hun huis, de sinaasappel oogst was al lang geleden mislukt en inmiddels was iedereen die er ooit werkte ook al vertrokken.

Dit kan je zien als Het Nieuwe Managen (HNM), wat nu in het onderwijs van start is gegaan.

Het is niet voor niets dat er laatst een school is gesloten omdat er maar liefst 850.000 Euro was verkwist. En toch beweerde het schoolbestuur nog dat er goed les werd gegeven !!

Overigens vond die Afrikaanse baas van het sinaasappel-project ook dat hij niets fout had gedaan.

Ik weet inmiddels niet meer waar het met het onderwijs heen moet in dit nog wel ontwikkelde land………….

4 Reacties

  1. Pak het van de kinderen
    *De nieuwe PO-raad*

    De kosten van de nieuwe sector organisatie voor het basisonderwijs:

    Om een klein, daadkrachtig en professioneel ondersteunend bureau en het bestuur voor het eerste jaar te kunnen bekostigen is de Stuurgroep met het voorstel gekomen de contributie voor het eerste jaar vast te stellen op € 2,- per leerling. Omdat de organisatie na het eerste jaar een groei zal doormaken zal de contributie naar verwachting met een tussenstap van € 2,50 in het tweede jaar, worden verhoogd naar € 3,- in het derde.

    • verplicht lid?
      Weet iemand hoe het zit met lidmaatschap van die PO raad. Ben je verplicht lid?

      Een natte vinger benadering, maar zeg er zijn ongeveer 1,5 miljoen basisschool kinderen, dan heeft men wel een jaarbudgetje van zo’n 3 miljoen euro’s.
      Niet gek voor een lobbyclub. Als je ziet wat BON met een halve ton kan doen, dan moet dit een giga effect hebben op onderwijzend nederland. toch?

      Wat ik me wel afvraag is of de post voor het schoonhouden van de toiletten vergelijkbaar is met wat de basisscholen krijgen? Moet Kete ook op een vieze wc? Moet ze ook voor de vakantie zlef haar lokaal een goede poetsbeurt geven?

      • Armada
        dat is ook de kracht van BON.

        Alle andere instanties zorgen voor een Armada aan bestuursbureau’s, waarvan de een niet weet wat de ander doet.

        BON moet daarom gewoon op deze manier blijven werken, uiteraard is iets meer professionalisatie noodzaak, maar voor je weet zit bij de BON ook iedereen te vergaderen en dingen te beloven welke ze nooit nakomen.

        Joao

      • Dat is van alle tijden.
        “Weet iemand hoe het zit met lidmaatschap van die PO raad. Ben je verplicht lid?”

        Dat is van alle tijden.
        Als ik me het goed herinner, was de oeroorzaak van de oprichting van de Boerenpartij het verplichte lidmaatschap van het Landbouwschap. Zie ook hier.

Reacties zijn gesloten.