Geen geld voor paaseitjes

  • Bron: *AOb*
  • Auteur: Walter Dresscher

Waarom publiceren jullie toch die geldreserves uit diverse onderwijssectoren? Dat schaadt het onderwijs. Deze vragen zijn de afgelopen weken weer vaak gesteld. Een razende PO-raad verwijt de AOb zelfs ‘scorebordjournalistiek.’

Laat ik het illustreren aan de hand van een e-mail van en later een telefoongesprek met een docente uit Oirschot. Zij vertelde dat het bestuur van haar school arm is, er geen cent voor een invaller is, een klassenassistente te duur en geen geld voor paaseitjes dit jaar. Uit de cijfers die het ministerie op 15 februari naar de AOb stuurde, blijkt dat de betreffende school vijf miljoen op de bank heeft. In 2006 bleef er op de lopende begroting drie ton over! Geen geld voor paaseitjes? Precies daar is het ons om te doen: onderwijspersoneel en medezeggenschapsraden informeren over de geldstromen op hun school. Zodat zij kritische vragen kunnen stellen over de jaarrekening. Sinds de deregulering heeft namelijk niemand meer echt zicht op wat er met het geld in het onderwijs gebeurt.

Tien jaar geleden kwamen er bij de overgang naar autonome scholen voor voortgezet onderwijs wilde verhalen in de krant, dat er dan wel scholen failliet zouden gaan. Tien jaar later zien we het tegendeel: er blijft in alle onderwijssectoren geld op de plank liggen. Jaar in jaar uit groeien de vermogens van de scholen en die bedragen met ruim 9 miljard euro bijna een derde van de jaarlijkse subsidiestroom naar het onderwijs. Het gaat over publiek geld, waar sinds de deregulering iedere controle op ontbreekt. Het gaat over geld voor onderwijs, terwijl het personeel te horen krijgt dat er geen cent meer uitgegeven kan worden.

2 Reacties

  1. Management terreur
    er zou zelfs geen geld meer zijn om leerlingen te laten begeleiden door IB ers, ja de overheid zou gekort hebben (volgens het management) en al die collega’s inclusief ik geloofden dat, ik weet beter nu.

    Die anderen slapen rustig door en als ze er iets van zeggen kunnen net zoals ik vandaag zich laten inschrijven bij het CWI !!!

    Het is overal hetzelfde, vroeg die medewerker van het CWI “Wilt u nog een competentie test doen ?”

Reacties zijn gesloten.