Doorstroming VMBO-MBO: liefst zonder tussentijds examen ;-((

De ideeën van de onderwijs bobo’s zijn talrijk. Academische juffen op de basisschool en nu weer betere aansluiting VMBO en MBO waardoor er geen dingen dubbel gedaan moeten worden en waardoor de uitval minder wordt. Je zou er blij van worden. Als je de doortrapte achtergronden ervan tenminste niet al van kilometers af ruikt.
Over de academische juffen heb ik eerder in mijn blog geschreven. Nu over het voorstel om VMBO en MBO in elkaar te laten overgaan. Zie Trouw

Het vmbo zou nog soepeler in het mbo kunnen overgaan als het vmbo-examen niet in de weg zat, stelt docente Tirza Bungert. „Het hele vierde leerjaar staat in het teken van dat examen; al in september dreigen docenten ermee. Terwijl dat jaar eigenlijk moet voorbereiden op leerjaar 5, het eerste mbo-jaar.”

Die slechte docenten toch al in september dreigen docenten ermee

Staatssecretaris Van Bijsterveldt ziet dat struikelblok ook. In de proef die zij binnenkort zal aankondigen, is het vmbo-examen daarom niet verplicht. Maar de experimenterende scholen moeten wel voorkomen dat leerlingen met lege handen komen te staan als ze de eindstreep in het mbo niet halen.

Wie winnen hier nu precies bij? Op de eerste plaats de ROC’s, die leerlingen die de grote vakantie niet gebruiken om zich in te schrijven op het MBO worden nu vanzelf doorgeleid naar dat MBO. Toch een verhoging an de instroom met een redelijk aantal studenten. En diezelfde studenten hoeven geen examen meer te doen de eerste zoveel jaar. Kat in het bakkie voor de financieel directeur, Ze kunnen helemaal niet meer uitvallen, of ze nu naar school komen of niet. Maakt niks meer uit. En tegen de tijd dat ze 18 zijn… ja… dan heb je ze nooit werkelijk getest en dan is het wel erg hard om ze voor dat MBO te laten zakken. En natuurlijk winnen de VMBO’s ook: geen uitval meer, iedereen door naar het MBO.
Voor politici is het ook een geschenk uit de hemel: alle doelstelling in één keer gehaald.

Het begint zo langzamerhand werkelijk grotesk te worden.
Als je in Amsterdam geboren wordt, zeker in de verkeerde buurt, dan weten de onderwijsbobo’s wel hoe het verder met je moet.
Eerst naar de brede basisschool (mag het al vanaf 2 jaar misschien?). Dan zonder cito te doen verder naar VMBO. Dan zonder examen te doen verder naar ROC en dan? Dan ben je 18 en merk je dat je bent kaal geplukt door de onderwijsbobo’s en de politici die daarvoor verantwoordelijk zijn.
Politiek en onderwijsbobo’s van Amsterdam houden je dom en afhankelijk. Vaak in samenwerking met de andere poot waar de Amsterdamse economie op draait: de welzijnssector. Uiterst kwalijk, dergelijke conglomeraties van perverse macht en ons-kent-ons overleg. De bouwfraude en het gesjoemel in het Europees parlement is er niks bij vergeleken.

4 Reacties

  1. Grotesk
    Geen VMBO examen; wel een handtekening ? Geen lessen, geen cijfers maar handtekeningen, je kan er niet vroeg genoeg mee beginnen.

  2. Drop-outen
    Sterker nog, ik denk dat de MBO-diplomering de doorstroom naar een volwaardige plaats in onze maatschappij de betreffende pupillen eveneens behoorlijk in de weg zit. Al die praktische vorming en verdieping in relevante aangelegenheden waardoor allerlei dingen dubbel gedaan worden is totaal niet motiverend. Al vanaf de eerste dag dat zij de opleiding betreden zijn ze in het MBO bezig met het anticiperen op het te bereiken eindniveau. Terwijl het toch eigenlijk zou moeten gaan om een voorbereiding op het eerste jaar dat je echt gaat werken. Dat moet toch soepeler kunnen.

    Ik stel voor dat we het grootste deel van de VMBO-MBO populatie liefst al na groep 6 droppen in een goedkoop vakantieland resort om ze daarna zo rond hun 21ste te repatriëren ter rimpelloze instroming in ons economisch proces. Dat verlost ons in een klap van een groot stuk Dijsselbloem probleem, hangjongeren, zorgleerlingen, etterbakken, niksnutten, laagbegaafden, lieden met twee linker handen en last but not least het hele zooitje wijsneuzen dat tot op heden hun licht zo nodig over problematieken dezes aangaande meenden te moeten doen schijnen. De echte liefhebbers kunnen aldaar ter plekke te werk gesteld worden om nu eindelijk eens hun hevig geambieerde hartstochtelijk aanbeden vak te praktiseren: pedagogisch en didactisch verantwoord serveren.

  3. NIveau VMBO
    Zonder lullig te willen zijn; bij het huidige VMBO diploma kun je wat mij betreft echt grote vraagtekens zetten. Is het mogelijk dat een leerling feitelijk geen teksten kan begrijpen als hij het betreffende diploma heeft: JA! Wat betekent een VMBO (basis)diploma? Volgens mij bijna niets!

    Hoewel er enige jaren geleden weer eindexamens zijn ingevoerd, nadat VBO A-niveau alleen maar betekende Aanwezig (ev. te vervangen door Afwezig) zien wij de enorme verschillen per VMBO-school op het MBO. Dat gaat niet alleen om het niveau, maar zeker ook om de omgangsvormen.

    Bij diplomaloze doorstroom zal er vast niet veel veranderen. Da’s treurig genoeg.

Reacties zijn gesloten.