Basisscholen hebben meeste eigen vermogen

Basisscholen in Nederland zijn rijk.

Samen bezitten de ruim dertienhonderd basisschoolbesturen, waaronder ruim zevenduizend basisschoolvestigingen vallen, 2,4 miljard euro. Daarvan staat 1,8 miljard op bank- en spaarrekeningen.

Het primaire onderwijs heeft daarmee naar verhouding het hoogste eigen vermogen van alle soorten onderwijs in Nederland, meldt de Algemene Onderwijs Bond (AOb) dinsdag.

Het Onderwijsblad van de AOb deed onderzoek naar het bezit van scholen over 2006. De basisscholen moesten vorig jaar voor het eerst hun jaarcijfers inleveren. Daardoor heeft de bond nu voor het eerst een totaalbeeld van de vermogens van alle onderwijssectoren in Nederland.

Na het onderzoek is het voor de bond niet duidelijk of er heel rijke of juiste arme basisscholen bij zijn.

De bond is teleurgesteld dat het de jaarcijfers per school nog niet van het ministerie van Onderwijs heeft gekregen. “Met die cijfers kunnen wij het personeel en medezeggenschapsraden van scholen informeren over hoeveel geld hun eigen bestuur oppot, zodat zij daarover kritische vragen kunnen stellen”, zegt hoofdredacteur van het Onderwijsblad Robert Sikkes.

De onderwijsbond vindt dat het geld in het onderwijs geïnvesteerd moet worden. Nu sparen de schoolbesturen om zich in te dekken tegen risico’s, zegt Sikkes.

Basisscholen, middelbare scholen, het beroepsonderwijs (roc’s), hogescholen en universiteiten bezitten samen 9,6 miljard euro.

De helft daarvan is eigen vermogen. De AOb zegt dat het onderwijs gemiddeld genomen kerngezond is. De scholen kunnen gemakkelijk aan alle verplichtingen voldoen, zegt de bond.

Zie ook de link naar De Pers:

www.depers.nl/binnenland/171382/Basisscholen-hebben-meeste-vermogen.html

Bron: De Pers 12 februari 2008

1 Reactie

  1. Dit is ronduit…
    schokkend: voldoende om in opstand te komen tegen zulke kwaadwillende besturen… (Boosaardige en slechte gedachte: wat gebeurt er met de hoge rente?)

Reacties zijn gesloten.