Jacques Tichelaar bij Dijsselbloem

Ik volsta hier met een impressie in plaats van een echt verslag.

Tichelaar is uitgebreid ondervraagd over “de fax” die het debat over de invoering van 2e fase/studiehuis heeft doodgeslagen (zie elders op dit forum). Hij gaf onduidelijke antwoorden op waarom hij akkoord was gegaan met 2×50 miljoen in plaats van de 4×90 miljoen die eerder door het PMVO was genoemd.
Hij meende dat de mogelijkheid voor scholen om een jaar later in te voeren en de genoemde 2x 50 miljoen het hoogst haalbare was. Daarbij was geld natuurlijk relatief onbelangrijk: het ging veel meer over hoe leraren zich er bij zouden voelen. Verder was hij nogal formeel: het is de verantwoordelijkheid avn de politiek en ik had daar geen invloed op. Hij heeft bij mij het ernstige verwijt dat Jimkens deed niet kunnen wegnemen. Sterker nog, hij heeft het bevestigd.

Ook is duidelijk dat het Aob zich als taak heeft gesteld om invloed te hebben op de kwaliteit van het onderwijs. Vandaar ook dat men zeer voor de integratie van het speciaal VO was in het VMBO. Dat was beslist beter, want anders werden de SBO kinderen maar gestigmatiseerd.
Het NGL dacht daar erg anders over, maar het Abop had als doel om mensen uit de onderklasse en middenklasse te emanciperen. Hij staat nog steeds achter dat beleid, (net als iedere ander organisatie, merkte hij nog op).

Mijn persoonlijke indruk: op en top een bestuurders bobo, norsig en boos als Ad Melkert op zijn moeilijkste momenten. Wel een zwaargewicht die er voor zal zorgen dat hij zijn zin krijgt.

1 Reactie

Reacties zijn gesloten.