Afkolfkamertje

Ik kreeg een uitnodiging namens onze plaatsvervangend directeur, die al anderhalf jaar plaats vervangt. Volgende week – na de lessen – zal er een informele bijeenkomst zijn , met hapje en drankje, waarbij het voltallige personeel van mijn school de nieuwe directeur welkom mag heten. Nu weet ik niet of ik voor de gelukkige een groot geheim verklap, want het is tegenwoordig een gegeven dat het management geregeld het internet afstruint op zoek naar publicaties van ondergeschikten. Vooral bij sollicitaties of een mogelijk veranderend carrière-perspectief ( iets wat in het onderwijs praktisch onmogelijk is ) kan dat boeiende informatie opleveren.
Maar goed, ik zal er dus zijn volgende week, en de tijden dat het personeel deemoedig met de pet in de hand werd geïnspecteerd door de meerderen, liggen ook achter ons. Misschien valt er hier en daar nog een pindaatje mee te snoepen en valt mij de eer te beurt het over mij gesteld gezag zowaar de hand te mogen drukken. Ik weet eigenlijk niet of er ook al een soort van welkomstgeschenk komt of zo, een sanseveria misschien of een echt handbeschilderd wandbord.
De nieuwe directeur wacht nog wel een probleem, niet onbelangrijk. Door allerlei fusieplannen en onderwijsvernieuwingen ( zijn die twee trouwens onlosmakelijk met elkaar verbonden? ) was er binnen het management een enorme volksverhuizing ontstaan, omdat er nieuwe managementfuncties gecreëerd waren en er dus ook nieuwe kantoortjes ingericht moesten worden. Leveranciers van luxe bureaustoelen reden nog nèt niet af en aan, maar toch werd er stevig getimmerd, gebroken en gehakt. Het vrijgekomen kantoortje van de vorige directeur was al enige tijd geleden ingenomen door twee nèt iets lagere managers, alle docenten schikten een beetje in, en zo waren alle plekjes net voor de start van het nieuwe schooljaar vergeven. We zijn nu een paar maanden verder, de laatste fusie gaat niet door en wat nu te doen met de daardoor misschien overtollig geworden managers? Gaat men aftellen of strootjes trekken? Of worden er zowaar nog nieuwe functies gevonden? Geen gering probleem dus. Nu is het wel zo, dat in mijn dorp twee andere scholen gaan fuseren, en daarvoor zoekt men een nieuw bestuurslid “die niet te veel betrokkenheid bij het onderwijs moet tonen”. Merkwaardig. Laat ik nu altijd gedacht hebben dat een onderwijsbestuurder wel over die vaardigheid moest beschikken. Er zijn dus nog opties open voor een eventueel boventallig aantal managers, hoewel ze op mijn school gelukkig heel aardig betrokken lijken.
Maar ja, de nieuwe directeur, waar zal hij zetelen? Het baart mij ernstig zorgen. De vrije ruimtes zijn beperkt. We hebben – verplicht bij wet – nog wel een afkolfkamertje of zoiets moeten inrichten. Nu wordt er in het algemeen vrij weing afgekolfd bij ons, dus ik zou dit graag als suggestie willen aandragen. Er staat ook een bed in. Wat wil men nog meer. Want nergens kom je tot betere ideëen dan daar.