er is WEL iets veranderd

Twintig jaar geleden deed ik veel invalwerk. Meestal ging dat goed, maar toch, die ene keer……dat ik gelukkig maar twee dagen ergens inviel, en maar niet betaald werd. Papieren zoek, opnieuw gestuurd, weer zoek, persoonlijk langsgebracht, en jawel, weer zoek. Men belde mij NOOIT, maar toen ik weer eens belde, zei men gewoon;”We hebben de zaak maar even naast ons neergelegd”. Na een maand of 6 permitteerde ik het me te zeggen: “Steek het maar in je******”. Enige tijd later, een andere werkgever, waar ik een nieuwe collega sprak. Zijn vrouw had ook invalwerk gedaan. Nee, ook nooit betaald geworden. Uiteraard bij dezelfde werkgever. Gelukkig maar 3 dagen. We spraken toen af de zaak rond te bazuinen.

Maar ach, de tijden veranderen. Twintig jaar later. Een andere werkgever. Ik ben niet betaald. De werkgever geeft de scholen de schuld. Navraag leert dat de scholen op mijn eerste werkdag alle papieren naar de werkgever hebben gezonden. De werkgever reageert met:”dan moet u bij het Ministerie van financien zijn, ha ha……ik verbind u door”. Men betaalt niet. Reageert niet op mails. Jammer voor de scholen en de kinderen. Worden ze WEER verdeeld of naar huis gestuurd. Gelukkig zijn het maar 5 dagen. Salaris van maart. Het verschil met vroeger is 2 dagen. En vroeger gebruikte je uiteindelijk scheldwoorden. Maar dat was pas na 6 maanden………

9 Reacties

  1. geen rechtsbijstand?
    Niet betalen moet toch zo m.b.v. rechtsbijstand op te lossen zijn?

    • salaris
      Dan gaat iemand namens jou bellen of schrijven. Dat helpt echt niet. Tja, je kunt ook weer een rechtszaak beginnen voor 500 euro. Wat weer een jaar duurt voordat het voorkomt. Intussen staat ook je vervolguitkering geblokkeerd, want de uitkerende instantie wil graag gedetailleerd weten wat je verdiend hebt, omdat men immers op basis daarvan uitkeert. Daar kun je dus niet op gaan wachten. Stom dat je bent gaan werken……Gelukkig zijn er dan andere werkgevers, die je WEL gewoon na ongeveer twee maanden betalen.

      • Late betaling
        Keesie, ik wil misschien op termijn wat invalwerk gaan doen naast mijn vaste deeltijdbaan en ik ben toch wel benieuwd naar hoe dit zit. Overigens alvast dank voor de waarschuwing; ik had helemaal niet gedacht aan dit soort betalingsgedoe.

        Zelf heb ik een rechtsbijstandsverzekering; waarom zou dat volgens jou niet helpen? Een brief van een advocaat lijkt me toch wat meer indruk maken dan van een docent. Het blijft natuurlijk alsnog veel gedoe om weinig geld, maar het lijkt me wel uitmaken. Ik dacht dat het zo was dat zo’n verzekeraar zelfs kan beslissen om het misgelopen geld zelf uit te keren in het geval dat het erachteraangaan hen méér geld kost. Dat bevredigt dan niet je rechtvaardigheidsgevoel, maar je hebt wel je geld.

        Is het niet mogelijk (of is dit heel onzinnig) om vooraf zwart op wit een vaststaand voorschot te bedingen dat op korte termijn wordt uitbetaald en later verrekend wordt?

        Het zou fijn zijn als er op het Internet een zwarte lijst van dit soort foute scholen zou komen, desnoods beheerd door een vakbond of zo. Dan mogen die scholen fijn het afvoerputje van het docententekort worden.

        • betaling voor invalwerk
          aan (vooral)Seger en Em70
          Goed idee, een lijst met zwarte scholen. Pardon , een zwarte scholen lijst. Nee, een lijst met ZWARTE WERKGEVERS. Dat zijn dus de gemeenten/stichtingen, en NIET de scholen zelf.

          Allereerst, als je je advocaat of verzekering inschakelt voor dit soort perikelen, val je daar dus nooit meer in. En als de zaak uiteindelijk gaat rollen, wordt er uiteraard ineens salaris betaald. Een voorstel van je eigen rechtsbijstandsverzekering krijgen om je salaris van hen te ontvangen i.p.v. van de werkgever, is natuurlijk waanzin.

          Een voorschot krijg je ook bij sommige werkgevers hoor, omdat je al vaak gemiddeld twee maanden op salaris moet wachten. (Dat vroeg ik overigens ook bij deze werkgever/DCO, maar op de een of andere manier willen ze daar ook niet aan, terwijl ze het wel toegezegd hebben). Wil je het trouwens NOG mooier? Na twee weken had die werkgever al mijn reiskosten al betaald, maar toen ik belde voor het salaris, was ik “niet bekend”.

          Er zijn heel erg veel inval-perikelen, veel negatief, maar gelukkig ook veel positief. Wordt vervolgd.

          • Kees,Jij krijgt tenminste
            Kees,
            Jij krijgt tenminste je reiskosten. Daar zit ik nu al maanden op te wachten (honderden euro’s) Als het al komt heeft de werkgever daar toch mooi de rente van getrokken. Weer een aanvulling op de reserves/winst.

      • betalen?
        rechtsbijstand houdt naar mijn weten in dat je niets hoeft te betalen als het tot een proces komt. Maar dat zou in dit geval helemaal niet gebeuren. Als de school een brief van jouw advocaat binnenkrijgt weet zij dat ze moet betalen en dat uitstellen daarvan alleen maare extra geld kost.

  2. deurwaarder
    Schrijf een brief waarin je met een deurwaarder dreigt. Helpt heel goed (eigen ervaring). Een deurwaarder kost iets als E 30 en de overige kosten zijn voor de dubieuze debiteur.

  3. Keesie, is dit niet een karwei voor de bond?
    (Aangenomen dat je lid bent?)

    Ik dacht dat de bond uitstekend bemiddelt bij al dergelijke conflicten.

    Overigens kan ik mij niet voorstellen, dat werkgevers zich nog lang van hun slechte kant zullen laten zien: ik zie dat er op de onderwijsvacaturebank 1028 vacatures openstaan! En dat op een tijdstip waarop alle scholen zich al zouden hebben moeten verzekeren van goede werknemers. -Komt het lerarentekort nog sneller dan men voorzien heeft? Ik zal vanaf nu proberen om niet negatief te zijn, maar is dit niet een duidelijk falen van de schoolbesturen? Een bedrijfstak die het moet hebben van zijn mensen, en die daarom (?) al sinds jaar en dag niet meer investeert in zijn werknemers? (De docenten zijn je kapitaal … : hier staat een teken dat op beleefde wijze uitdrukt dat de schrijver bij het lezen van deze woorden op ironische wijze fronst).

    Ach, alles is mogelijk: ik heb zojuist een artikel gelezen van iemand die zegt dat contradicties waar kunnen zijn… varkens kunnen vliegen… en schoolbesturen kunnen bezuinigen op docenten want ze voorzien een tekort…

  4. ontvangen
    Gelukkig, salaris ontvangen. Daarbij zit geen rente. Ook geen extra vergoeding voor alle telefoontjes en daaraan verspilde vrije tijd. Gelukkig kreeg ik wel van de werkgever een excuusbriefje, en dat ze de zaak uitzoeken. Er staat niet in die brief dat ik daarvan bericht krijg……. Ik ga daar in ieder geval niet meer werken.

Reacties zijn gesloten.