Is dit discriminatie?

De Universiteit Twente start met een nieuwe ’techniekopleiding’. Van de site

Tot de studie TOM worden meiden toegelaten die beschikken over een VWO-diploma met de profielen E&M of C&M.

Dat de TUs het profiel N&G genoeg vonden voor een technische studie is nog enigzins te billijken, maar E&M en C&M leerlingen toelaten? En dan nog die nadruk op ‘meiden’ (meerdere keren op de bovenvermelde site), worden jongens niet toegelaten tot die opleiding? Is dat geen discriminatie?

8 Reacties

  1. ‘Universiteit’ zoekt meisjes
    Als ik lees wat ze willen (instroom zonder ß voorkennis, waarschijnlijk is ’twee linkerhanden’ ook nog een aanbeveling) dan denk ik meteen: oplichting en inflatie. Technische club die in handen is gekomen van een groepje ‘weg-met-ons’ mensen.
    En dat ‘alleen voor meisjes’ lijkt me voor serieuze werkgevers een sein om niemand van die ‘opleiding’ aan te nemen. Misschien dat de overheid er naderhand iets in ziet. Die stellen graag non-technici aan als bazen van technisch personeel. En het past misschien wel weer mooi in een of ander Postbus-51-streven.
    Overigens vind ik het helemaal niet te verdedigen dat men die NT-eis heeft laten vallen.

  2. Advertentie..
    …door de overheid gefinancierd óf opgesteld door een vieze oude man:)

  3. Hoe kan dit?
    Is dit niet gewoon ontduiken van toelatingseisen waar andere universiteiten wel aan gehouden zijn? Dit geeft wel een heel fout signaal: meisjes die nu nog een N&T-profiel gaan kiezen, zouden wel gek zijn …?

  4. Het lijkt een beetje op…
    … het Women’s Technology Program van het MIT, alleen bestaat dat uit een vier weken durende zomercursus. Bij TOM is dat twee weken gevolgd door een heel jaar aparte bijscholing wiskunde en natuurkunde.

    Zie hier voor meer informatie over Women’s Technology Program in Electrical Engineering & Computer Science.

    Alles overziende lijkt mij de UT de grenzen van de wet op te zoeken, om maar eens een bekende uitdrukking te gebruiken.

  5. Tom was op de radio
    Jongens mogen ook, kwam er na veel aandringen uit.
    Maar hij zag de oorzaak van de geringe aanloop vooral in twee redenen:
    1 NL is meer een handelsland, dus meer mgelijkheden voor mensen in die richting
    2 door de profielen kiezen mn meisjes nu nog eerder dan vroeger er voor om exacte vakken te laten vallen.
    Het idee was dat die achterstand gedeeltelijk in de eerste anderhalf jaar zou moeten worden bijgespijkers (met zomerschool enzo). Niet alles natuurlijk, maar alleen die wiskunde die je voor beta vakken nodig hebt.

    Ik denk dat dat zon beetje alle wiskunde is en dat het ook niet gaat om het aantal onderwerpen, maar dat het er om gaat of de meisjes uberhaupt vel voldoende aanleg hebben.

    Klein probleempje ook: in de eerste anderhalf inhaal jaren kun je nauwelijks serieuze techniek doen, want ze hebben de voorkennis niet én er wordt al zo veel tijd gebruikt om de wis/nat in te halen.

    Waarschijnlijk vraagt de TU dan gewoon extra pegels aan de overheid en de toestemming om een jaartje langer met de “meiden” te werken.

    Overigens; dat belachelijke popi: “de meiden” moest verboden worden op straffe van opheffen van de opleiding en een Berufsverbot voor iedereen die daar tot in 23e graad bij betrokken is.

  6. De delta’s
    Na de alpha-beta en de alpha-beta-gamma indeling kunnen we nu de homeopathische verdunning van de techniek via alpha-beta-gamma-delta gaan invoeren.
    Een groot probleem bij de realisatie van (civiele) infrastructuur projecten is de oeverlose inspraak- en planningsellende die ermee gepaard gaat. De uitvoering ervan is meestal simpel. Misschien dat de delta’s daar iets aan kunnen doen?

    • Je blijft positief 😉
      Zien we graag natuurlijk. Maar toch…

      Ik herinner me een tekenfilm serie op tv uit mn jeugs. Allemaal figuurtjes die de tijd verdreven met pompen. Met iets dat leek op een fietspomp. Pompen was daar dé manier om promlemen op te lossen , maar ook te maken. En dan waren er weer anderen die pompten hartstochtig verder om het op te lossen. Ik vond dat, heeeeeeel lang geleden wel leuke flauwigheid. Weet ook niet meer hoe die figuurtjes heetten. Maar het zouden zo maar eens de voorlopers van jouw deltas kunnen wezen natuurlijk.

      Iemand schreef eens in een nieuwsgroep: geef technici de macht en ze gaan bouwen, geef politici de macht en vergaderen is de oplossing van alle problemen, geef onderwijskundigen de macht en ze gaan met hun eigen speeltjes aan de slag. Geef deltas de macht…… ai ai ai

Reacties zijn gesloten.