Ontslag genomen

Vandaag m’n baan opgezegd en lid geworden van BON. Reden in beide gevallen…: Wat een zooitje, dat onderwijs in Nederland. Wil ik geen (mede)verantwoordelijkheid meer voor dragen. Volgende baan beter…

Drs. Te Groot

28 Reacties

  1. welkom!
    Je zult hier op de site veel begrip vinden voor de stap die je genomen hebt. Het onderwijs lijkt geen plek meer waar iemand met ook maar enige opleiding een plaats zou willen hebben. De verdomming is gecultiveerd en de snelle jongens en meisjes zijn er met de poet van door.

    Hopelijk wil je je via BON blijven inzetten om het tij te keren. Ik ben daar in zekere zin optimistisch over. In vergelijking met een jaar geleden is er in ieder geval in de publiciteit veel veranderd. Als het lukt om dat nog een tijdje vol te houden, dan moeten er ook werkelijk dingen veranderen. Ook Plasterk lijkt beter dan vd Hoeven te beseffen dat er wel degelijk iets ernstig mis is.

    Dus: laten we ketelmuziek blijven maken, ouders, studenten en docenten mobiliseren en via politieke kanalen invloed blijven uitoefenen

  2. Hij was een beetje dom
    zei Maxima. En ik vraag mij in gemoede af wat zo’n stap voor betekenis heeft. Voor je eigen gemoedsrust ? Ik wens je nog een plezierig leven toe.
    Meestal is het verstandiger, als je baan je niet bevalt, als je iemand hebt leren kennen, die ver weg woont, enz. enz. om pas ontslag te nemen als je een nieuwe baan hebt. Soms kan de werkgever daar in bemiddelen of je van dienst zijn.
    Je moet per slot van rekening ook aan je oude dag denken.
    Of vind je dat “de maatschappij” daar maar voor moet opdraaien (ik dus o.a.) ?

    • Zou Te Groot
      dat niet ook zelf al bedacht hebben? Laten we niet te snel op afstand oordelen over situaties die we niet kennen.

          • Tja….
            dat zeg ik dus niet en of ik het suggereer is mijn zaak, in ieder geval vervolg ik met “dat ik me in gemoede afvraag wat zo’n stap voor zin heeft”.

          • De zin van ontslag nemen
            Ik ben het eens met Fritzi; de persoon in kwestie weet zelf wel wat het beste voor hem(/haar) is. Mij lijkt het een moedig besluit; je zegt niet zomaar je baan op; daar gaat vaak heel veel aan vooraf. En over dat “afschuiven op de maatschappij”, dat vind ik een rare gedachtengang. Eerst schuift de maatschappij de grootste bagger op het bord van de docenten en de leerlingen, en dan zou je geen ontslag mogen nemen omdat jouw grenzen grof zijn overschreden?

            Als mensen ontslag nemen, omdat ze zijn aangetast in hun beroepseer en/of bezwijken onder de werkdruk, dan denk ik dat zelfs de mensen die daar niet voor (kunnen) kiezen daar baat bij hebben. Veel mensen in het onderwijs hebben allang zoiets als “mentaal ontslag” genomen, maar daar merken politici en burgers niet zo veel van. Maar van docententekorten merken burgers en politici wel degelijk iets. Het is niet alleen een maatregel tot zelfbescherming; het werkt ook als signaal naar de samenleving. Het is een vorm van sluipstaking. Als maar genoeg mensen vroegtijdig vertrekken of niet eens meer aan het docentschap beginnen, dan is er kennelijk iets grondig mis. Daar kan dan echt niemand meer omheen.

            Drs. Te Groot, mijn complimenten voor uw moed, dank voor uw bericht, dank ook voor uw steun aan BON en sterkte met het vinden van ander werk.

          • Met zo’n instelling
            (“mijn complimenten voor uw moed, dank voor uw bericht, dank ook voor uw steun aan BON”) hoop ik dat veel mensen ontslag nemen. Het zal het onderwijs ten goede komen.

          • Zieke sector
            Als een hele maatschappelijke sector ziek is, is degene die er uit stapt misschien wel gezond.

          • Dit roept herinneringen bij mij op..
            ..aan een interview met gewezen kamerlid Farah Karimi dat ik las in de Volkskrant. Toen zij, een Iranees vluchtelinge, haar land jaren later onder het bewind van de liberale Khatami weer bezocht, vroeg één van haar toenmalig medestanders: ‘waarom ging je? Mensen als jij hadden we juist hard nodig!’.

          • Fout
            Ik kan me goed voorstellen dat mensen het onderwijs uitstappen. Als je dan via BON toch blijft proberen het onderwijs te verbeteren verzaak je in mijn ogen je maatschappelijke plicht niet. Of je het in jouw specifieke situatie aankan om binnen het onderwijs het gevecht aan te gaan is aan jou zelf om te beoordelen. Daarin horen we elkaar niet de maat te nemen. Mensen als deserteurs weg zetten is hier ongepast.

          • Beste Noud
            Mijn commentaar was ook niet zozeer (alleen) op jouw bericht. Toevallig stond jouw commentaar onderaan het lijstje met negatieve berichten.

          • Dus maar niet oordelen
            Zo’n medestander kan best vinden dat jij burgemeester in oorlogstijd moet blijven, maar de afweging maak je zelf. Veel meer kan je er niet over zeggen.
            Overigens hoor je dit soort verhalen (Ik ben er van ellende maar uitgestapt, ik kon het niet meer voor mezelf verantwoorden) nooit van consultants-zijde of managerszijde. Gek dat zo’n Sjoerd Slagter nou nooit eens zegt: ‘Mijn geweten laat niet meer toe dat ik met deze poppenkast door ga; ik stap er uit. Doekle heeft nog zó tegen me gezegd dat ik juist in deze tijd keihard nodig ben, maar ik stap er uit….’. Maar misschien moet ik voor dat soort geluiden op een ander forum wezen.

          • re Tsja ….
            Beste GP
            Schitterend en vrolijkstemmend hoe jij de Nederlandse taal verrijkt met nieuwe toepassingen.
            Willem Smit

          • Ach…
            ik had een 9 voor mijn eindexamen Nederlands. Kom daar tegenwoordig nog eens om, en dan ook nog 30 echte boeken op de lijst, zonder uittreksels, die maakte je zelf!

          • Ook vroeger was je in de minderheid
            als je echt alle boeken las en eigen uittreksels maakte. Klasgenoten waar je nooit veel contact mee had, wilden opeens bij je langs komen en uiteindelijk bleek het dan om je uittreksels te gaan.

  3. hi hi
    monkelde de Moloch
    beetje zand strooien in de raderen
    taktiek van vele voorvaderen

    leuke list
    van ’n beetje bon verbale terrorist
    alleen zonder tegenbericht heb ik me vergist

Reacties zijn gesloten.