Wees op uw hoede!

Wees op uw hoede. Na de rechtszaak van afgelopen dinsdag heb ik eerst maar een paar dagen plezier gemaakt met gewoon werken voor de klas. Even de boel van me afgezet. Wat een kater, na een jaar wachten. Ik kan nu alles weer even op een rijtje zetten wat er gebeurd is.
In 2005 zond de voormalige werkgever me een aangetekende brief, waarin:”wij zijn voornemens u een strafkorting op uw salaris op te leggen van twee maal 5 %”. Onder de brief stond NIET dat ik hiertegen kon protesteren, maar uiteraard heb ik dit WEL schriftelijk/aangetekend gedaan, binnen 6 weken.
Hun volgende brief was een ontvangstbevestiging: ” wij hebben uw protest/zienswijze ontvangen, en voegen dit toe aan het dossier”.
De daarop volgende brief heb ik NIET ontvangen(ook geen afhaalbriefje van de TPG), maar pas maanden later, als bijlage bij een andere brief. En daar zit hem de kneep. De werkgever schermde met deze brief tijdens de rechtzitting, en ik kon slechts melden dat ik hem niet ontvangen had, waardoor ik dus ook niet binnen 6 weken protest had aangetekend. Bovendien had ik dat immers al gedaan na de “voornemens-brief”, maar ik heb het gevoel dat dat niet meegeteld wordt door de rechter.
De uitnodiging van de rechtbank vermeldt dus dat er niet “inhoudelijk” ingegaan wordt op de zaak, maar slechts op de ontvankelijkheid daarvan.
Wat voorts aan me gevraagd werd was of er al duidelijkheid was over de door de werkgever georganiseerde hoorzitting wegens mijn ontslag. Zoals, gezegd was deze hoorzitting op 7 februari jl. Beloofd werd binnen 6 weken de notulen en de uitslag te leveren. Dit is echter nog niet gebeurd. Ook tikte het onpartijdige(?)forum de werkgever (eigen collega’s dus) op de vingers door te stellen dat onder iedere brief in deze situatie zou moeten staan dat binnen 6 weken gelegenheid tot protest mogelijk zou zijn. En dat bleek dus niet het geval.
Afijn, de rechter zei dat er binnen 6 weken een uitslag zou zijn.

Het “kromme” gevoel bekruipt mij, dat er in feite 2 mogelijkheden zijn.
-Ofwel mijn zaak is NIET ontvankelijk, omdat ik niet gereageerd heb op die brief. Zaak verloren en gesloten. Hetgeen betekent dat de rechter voorbij gaat aan het feit, dat iemand een strafkorting opgelegd kan worden, en dat niet onderzocht wordt waarom.
-Ofwel mijn zaak is WEL ontvankelijk. Maar dat zou betekenen dat ik sowieso een nieuwe zaak moet aanspannen, omdat er nu niet inhoudelijk door de rechter op de zaak is ingegaan.

Vooruitlopend op wat komen gaat: enige maanden NA de twee keer 5 % strafkorting, kreeg ik een brief dat men voornemens was me een strafkorting op te leggen van twee keer 10 %. Ook hierop heb ik binnen 6 weken protest ingediend, en ook hierop kreeg ik een ontvangstbevestiging, dat mijn protest in het dossier was gevoegd. En daarna kreeg ik een brief (deze ontving ik dus WEL), waarin men overging tot het toepassen van die strafkorting.
Jullie begrijpen het natuurlijk al hè? Omdat men mijn protest toch steeds aan het dossier toevoegt, en er nooit op ingaat, heb ik tegen deze laatste brief weer geen protest ingediend. Ik had dat immer al gedaan na de “voornemen-brief”.

En dat betekent, indien de rechter voor mij ongunstig oordeelt, dat ik niet eens hoef te beginnen aan de zaak tegen de 10 % kortingen. Dan rest mij nog slechts de zaak tegen mijn ontslag. Ik kan het nu even niet opbrengen om te kijken of ik daarmee ook gaatjes heb laten vallen. Het is nu mooi weer.