Het Orion college

Dit bericht van jl zette mij op het spoor van het Orion College.

Dit Orion College is een heel extreme variant van Het Nieuwe Leren, maar dat is niet waar ik het over wil hebben. Natuurlijk zijn KPC en Fontys betrokken, maar ook daar wil ik het niet over hebben.

Het Orion College wordt volgens zijn website bekostigd door het ministerie. Het is geen onderdeel van een groot bestuur: het bevoegd gezag ‘Stichting Magical Education’ heeft alleen het Orion College onder zich. Het Orion College heeft volgens zijn website 8 leerlingen. Het is dus mogelijk om een bekostigde onafhankelijke kleine school te beginnen. Interessant voor BON.

36 Reacties

  1. Inderdaad, ik wil morgen
    beginnen … Maar wat een slogan bij dat Orion College: Jij volgt geen onderwijs, het onderwijs volgt jou! Getver. Kan zo bij tenenkrommende taal.

  2. Hoe spelen ze het klaar?
    Voor mij blijft toch de vraag: wat hebben zij wat wij niet hebben? Waarom overal nieuwe ’technasia’? Waarom een Orion College en waarom kunnen wij geen BON-scholen starten?

    • De spreuk van de dag
      Orions verwelken, technasia vergaan, maar echte scholen blijven altijd bestaan

      • Goeie scholen er bij
        Leuke spreuk (overigens staat Orion al eeuwenlang stil aan de sterrenhemel te stralen), maar een paar goeie scholen ER BIJ zou geen luxe zijn.
        Is er nu eigenlijk al een BON werkgroep of iets dergelijks die zich daar mee bezighoudt, of is het nog steeds alleen Seger Weehuizen die dat doet?

        • Dat wil ik ook graag weten want
          dat lijkt mij de meest constructieve en zinnige manier om als BONner actief te worden. Zullen we een werkgroep vormen en een bijeenkomst beleggen?

          • Klinkt flauw, maar weet wat je je aanhaalt
            Ik heb daar hoegenaamd de tijd niet voor (helaas, want ik zou graag de onvrijwillige deelname aan opgedrongen projecten op mijn school inruilen voor een wél zinvolle tijdsbesteding). Ik probeer al een ander werkje voor BON af te krijgen en dat lukt me alleen maar in de schoolvakanties.

            Ik meen dat u zelf ook een buitengewoon druk bestaan heeft, dus het lijkt me rijkelijk optimistisch om daar zo even aan te beginnen.

            Die scholen stichten is een enorme uitzoekerij met tal van instanties die er bij zijn betrokken. Ik weet dat er al het een en ander is uitgezocht, vandaar dat ik eens informeer.

            Volgens mij moet je daar goed de tijd voor hebben.

        • Het zit nog in het vat
          Mijn onderzoek naar de mogelijkheden tot het stichten van een BON-school staat even op een laag pitje. Ik weet dat het uitzoeken van de mogelijkheden veel tijd en energie kost en de kans dat er iets bruikbaars uitkomt heel klein. Vandaar dat ik wil dat BON bij de ministers om BON-onderwijs vraagt onder het doen van een beroep op tolerantie. Het is niet zo dat democratie beter dan een dictatuur is omdat de meerderheid beslist. Soms moet er beslist worden en dan is het juist dat de meerderheid bepaalt. Maar als 51% van de mensen aan 49% zijn waarden en normen en opvattingen oplegt zonder dat dat nodig is verschilt een democratie alleen met een dictatuur omdat de meerderheid de minderheid onderdrukt in plaats van omgekeerd.
          Ik heb het op dit moment erg druk met familieverplichtingen maar ga zeker verder met uitzoeken

          • Er lijkt ruimte te komen
            Ik zal goed in de gaten houden hoe de regering omgaat met het punt: “Het kleinschalig organiseren van scholen, eventueel binnen bestaande grootschalige verbanden, zal worden bevorderd. Tegen die achtergrond zal de fusieprikkel voor het voortgezet onderwijs worden afgeschaft”.

          • Volgens mij is het vooral zaak een basisschool op te richten
            Op het moment heb ik het ook heel druk, maar als je iets aan me wilt delegeren dat ik vanuit huis kan uitzoeken op mijn vrije donderdag, maak ik daar graag een beetje tijd voor vrij.
            Ik ken wel ouders die betrokken zijn geweest bij het oprichten van een algemeen bijzondere basisschool. Deze school is na een aantal jaren afgegleden tot een bedenkelijk niveau. Een kapitale fout die ze gemaakt hadden, was dat ze zich gingen aansluiten bij OGO: ontwikkelings gericht onderwijs. Zo’n ideologische club van believers. Elk onderwijs moet ontwikkelingsgericht zijn: een platitude dus. Maar goed, ik ken wel ex-bestuursleden en anderen uit deze school die misschien ervaringen willen delen (valkuilen, etcetera).
            Ik heb zelf behalve een academische achtergrond een pabo-diploma en leservaring. Doordat ik nu in het middelbaar onderwijs werk, heb ik ook goed inzicht in hoe belabberd de bagage is waar leerlingen nu mee op school komen. Enfin, doe gerust een beroep op me. Dit verdient prioriteit.

          • Maatschappijleerweetje
            Aan mijn leerlingen leer ik altijd dat een wezenskenmerk van democratie is dat er rekening gehouden wordt met minderheden. Overigens vraag ik me af of de BON-mening een minderheidsopvatting is.

    • Hoe spelen ze dat klaar? Welnu…
      het zijn gewoon bestaande scholen die een extra handenarbeid-lokaal aanbouwen, zich vervolgens technasium noemen en een zak met subsidie binnenhalen.
      Een compleet nieuwe school stichten is veel lastiger dan een bestaande school op een modieus spoor zetten.

      • Ja maar
        Dit is inderdaad precies hoe al die technasia, slashen en nieuwste scholen zijn ontstaan. Maar Orion lijkt anders te zijn: geen overkoepelend bestuur die de nieuwe school start als nevenvestiging van een bestaande school en niet het omkatten van een bestaande school. Het lijkt dus wel te kunnen (je moet waarschijnlijk alleen wel machtige vrienden hebben).

  3. Het Orion College
    heeft volgens deze nieuwsbrief 8 lln klaarstaan.
    Dat dit het hele leerlingenbestand zou omvatten lijkt me een gewaagde ‘Hochrechnung’.

    Maar na lezen tot het gaatje blijkt de bewering te kloppen!
    Knap PR-werk: Orion College voor dit clubje…

    • Re: het Orion College
      Kijk op de ‘welkom’ pagina van de website van het Orion. Daar staat:
      “21 augustus j.l. zijn we gestart met een kleine groep leerlingen om deze onderwijsfilosofie in praktijk te brengen.”

      Als je hier op hun site kijkt, dan zie je dat het echt maar om 8 leerlingen gaat. Voor dit schooljaar is dat het hele leerlingenbestand.

      Die nieuwsbrief gaat over een ‘open dag’ (al noemen ze dat natuurlijk niet zo…), waar alle 8 leerlingen ook aanwezig zullen zijn om nieuwe kindertjes te lokken.

      Overigens zie ik net dat Herman Wijffels in het Comite van Aanbeveling zit van Orion. Zoals ik al eerder schreef, machtige vriendjes….

  4. Het wetenschappelijk niveau van het Orion College
    Een lln van deze school:

    En toen kwam medium Robert van den Broeke, die vertelde over zijn jeugd als medium. Hij zag allerlei dingen die andere niet zagen en had het daar heel erg moeilijk mee. Bijvoorbeeld zag hij kleuren om mensen heen, die anderen niet zagen. Hij vindt deze school heel goed omdat als je dat soort dingen ziet, dat helemaal niet gek is. H heeft ook samen met een paar leerlingen het bordje in de ‘voorgevel’ geschroefd. We hebben nu namelijk een bordje naast de deur hangen, met het logo erop.

    We zitten nu met z’n achten, op de officieel geopende school: Het Orion College!!!

    Het spiritualistisch georienteerde Orion college, waar o.a. voetzoolreflexmassage toegepast wordt, weet blijkbaar niet of wenst niet te weten dat deze persoon al jaren geleden ontmaskerd is, zie b.v. het volgende artikel in skepter.

    Zo wist hij alles te vertellen over iemand die anderhalve eeuw geleefd had met als beroep genverbrander. Tja, die gegevens waren ook allemaal op internet te vinden, inclusief het verkeerd gespelde woord ‘genverbrander’, het moest zijn ‘geneverbrander’ en dan is een jeneverbrander.

    • Daar gaat het hier niet over
      Ik wil het op deze pagina niet hebben over de specifieke invulling van het Orion college, daar gruwen we hier bij BON ongetwijfeld allemaal van.

      Het punt is dat er volgens mij zo iets is als een stichtingsnorm voor scholen. Het Orion College komt hier met zijn acht leerlingen blijkbaar onderuit. Mijn vraag is: hoe hebben ze dat geflikt en kan BON iets van dit kunstje leren?

      • Bekostiging Orion College
        Op www.magicaleducation.nl/?2004nummer4 wordt iets gezegd over de gang van zaken omtrent de bekostiging van het Orion College:

        “De besturenvereniging VBS is zo vriendelijk geweest voor ons te onderzoeken of er voldoende leerlingenpotentieel in Breda aanwezig is om een bekostigde school te stichten. Ben Mom, onze contactpersoon, kon ons binnen drie weken het verheugende bericht sturen dat er genoeg “Bruto potentieel��? is om onze stichting op het Plan van Scholen te plaatsen in januari. Dat houdt in dat, behoudens bijzondere gevallen, de Minister in oktober 2005 beslist dat de school er mag komen. Voordat deze beslissing valt wordt er via de provincie en de gemeente Breda gekeken of er huisvesting is voor de school. Als dat zo is, en daar gaan we natuurlijk van uit, kunnen we per 1 augustus 2006 als bekostigde school beginnen. ”

        Het is dus gebeurd door de VBS (Vereniging Bijzondere Scholen) door dhr Ben Mom (Senior Adviseur VBS), email bmom@vbs.nl .
        Informatie over het VBS en Ben Mom: www.vbs.nl/files/12268_vbs_nr5_mei.2006.pdf .

        In een ander nummer van het VBS, www.vbs.nl/files/2007-01_vbschrift.pdf , blz. 20 staat:

        “Er moet namelijk aangetoond worden – middels een prognose – dat een te stichten school binnen vijf jaar aan de stichtingsnorm voldoet en ook de daaropvolgende vijftien jaar daaraan blijft voldoen. De stichtingsnorm is per gemeente verschillend en loopt uiteen van 200 leerlingen tot 330 leerlingen.”

        • Opmerkelijk
          Er zijn op internet ook verslagen te zien van bijvoorbeeld mensen die een islamitische school willen stichten en die van de gemeente gewoon te horen krijgen ‘wij geloven niet dat u aan de stichtingsnorm zult voldoen’. En daarmee is de kous dan af.

          Deze ‘vernieuwende’ scholen mogen dus van gemeenten blijkbaar wel opgericht worden.

          Nederland is werkelijk een bananenrepubliek.

        • Het ministerie zwijgt
          Mijn e-mail aan dhr Mom:

          Er is interesse voor het oprichten van een school, waar kennis-overdracht centraal staat en de lessen vooral klassikaal zullen moeten zijn. Een probleem is de stichtingsnorm (200 leerlingen of meer). Wij zijn op het internet gestoten op het Orion College te Breda. Op de website van Magical Education zijn wij gestoten op het VBS en op Uw naam.

          De vraag:
          Hoe heeft het Orion College het klaar gekregen om als kleine school (momenteel 8 leerlingen) toch bekostigt te worden door OC&W ?

          Het antwoord van dhr Mom:

          Eerst een vraag: wilt u een school voor basisonderwijs of voortgezet onderwijs stichten. De procedures en voorwaarden zijn namelijk totaal verschillend en ook de kans op bekostiging is verschillend.
          Vervolgens: in welke gemeente dan wel regio wilt u de school stichten?
          Ten derde: de VBS begeleidt initiatiefgroepen bij schoolstichting als het gaat om algemeen bijzonder onderwijs: is hier sprake van algemeen bijzonder onderwijs?
          Zonder voorgaande informatie kan ik wel een algemeen verhaal houden dat weinig zin heeft.
          Ik ben benieuwd naar uw reactie

          Hier komen we dus niet verder.

          Ik heb tot nu toe nog steeds geen antwoord ontvangen van het Ministerie van OC&W op de vraag waarom het Orion College ondanks zijn 8 leerlingen een door de staat bekostigde school is.

  5. Orion Mysterie opgelost !!
    Ik heb nu pas een e-mail ontvangen van OC&W.
    De inhoud:

    U heeft een vraag gesteld over de bekostiging van het Orion College te Breda (HAVO/VWO). U stelt dat het Orion College momenteel 8 leerlingen heeft en dus bij lange na niet aan de stichtingsnorm voldoet.
    In antwoord hierop laat ik u het volgende weten. Om voor bekostiging in aanmerking te komen moet een nieuw te stichten school in het zogenaamde Plan van Scholen worden opgenomen. Daaraan zijn wettelijke eisen gesteld. Zo moet de school kunnen aantonen dat zij voldoende leerlingen kan trekken. Dat hoeft niet onmiddellijk te gebeuren, de school heeft de maximale cursusduur (in dit geval 6 jaar) de tijd om op te bouwen. Het Orion College heeft voldaan aan de wettelijke voorwaarden bij stichting.
    Ik hoop dat dit antwoord geeft op uw vraag.

  6. ????
    Mark79 schrijft: “Natuurlijk zijn KPC en Fontys betrokken, maar ook daar wil ik het niet over hebben.” Wat is daar zo “natuurlijk” aan ?
    Overigens heeft Fontys eensamenwerkingsverband met Orion. Orion is een samenwerkingsverband van twaalf onafhankelijke scholen in de regio zuidoost Brabant. Maar dit samenwerkingsverband heeft volgens mij niets te maken met de hier door mark79 genoemd Orioncollege.

    • Ik wilde het er niet over hebben, maar
      hier dan toch de link over de betrokkenheid van Fontys en KPC.

      Het ‘natuurlijk’ is omdat er beneden de grote rivieren op onderwijsgebied niets lijkt te gebeuren waar Fontys en KPC niet bij betrokken zijn. Het heeft er de schijn van dat daar alles wat niet met Fontys en KPC te maken heeft radicaal uitgeroeid wordt.

      • Mij ontgaat nog steeds de betrokkenheid
        Mij ontgaat nog steeds de betrokkenheid. Het Orioncollege kan op z’n website wel iets zetten over de Fontys Lerarenopleiding in Tilburg, maar wat heeft dat te maken met “betrokkenheid” ?

        • Het stukje is geschreven door
          Ans Buijs, directeur van Fontys Leraren Opleiding Tilburg. Zij schrijft onder andere

          Wij van Fontys dachten graag met hen mee en we willen dat ook in de toekomst blijven doen door onze studenten en collega’s te stimuleren om in de inspirerende omgeving van het Orion College mee te doen aan pilots die droom en daad steeds dichter bij elkaar kunnen brengen.

          Fontys is dus zeker betrokken (onder andere: fontys dacht graag mee met de oprichters over de oprichting van het Orion College).

          • Ik kan ook lezen
            Ik kan ook lezen, maar wat is de betrokkenheid van Fontys bij het Orioncollege ? En dan bedoel ik zakelijk, want anders hoef je er niet zo’n ophef over te maken in je stuk.

          • Ophef?
            Ik maakte er volgens mij in het orginele stuk juist geen ophef over dat Fontys betrokken is. Ik wilde voorkomen dat mensen die op de site van het Orion College gingen neuzen dit tegenkwamen en er hier op deze plaats bomen over op gingen zetten (zoals jij nu doet gp61). Ik wilde het eigenlijk alleen hebben over het oprichten van scholen en deze specifieke school alleen als voorbeeld zien van dat het wel kan (ongeacht van wat we van deze school vinden).

            Wat bedoel je met zakelijk betrokken gp61? Kennelijk is Fontys betrokken geweest bij het opstarten van de school en geven hun studenten er les. Hoe kun je meer betrokken zijn?

          • Met die gedachte speel ik al
            Met die gedachte speel ik al een tijdje. Met 4000 leden hebben we een groot reservoir aan getalenteerd personeel.

          • Misschien …
            … kan BON iets kleiner beginnen. Bijvoorbeeld door ruimte te bieden voor vacatures en scholen actief te benaderen om hier beschikbare vacatures te plaatsen. Er van uitgaand dat HNL-scholen hier niet zullen adverteren, heb je meteen de scholen te pakken die BON-intitiatieven op z’n minst met waardering volgen.

            Just my 2 cents

          • Ik vind dit echt een zeldzaam goed idee!
            Dit is een bijzonder sympathiek voorstel, mij spreekt het zeer aan. Hoe dit uit te werken, zonder bv. het bestuur weer al te zwaar te belasten?

            (zie overigens ook andere link, Gymnasium Bonum).

            (Overige opmerking: het aantal vacatures begint behoorlijk te groeien. Inderdaad een dreigend tekort aan docenten? Bovendien waren de eerste scholen bijzonder vroeg met plaatsing van advertenties. Normaal is ‘half april-half mei’, nu waren de eerste advertenties voor het nieuwe schooljaar er al in maart! Vandaag heb ik ruim zestig nieuwe advertenties voorbij zien komen op de schoolvacature site. Als dat de komende dagen zo door gaat, ziet het er toch wel dreigend uit: betekent niet alleen dat je meer waard bent, maar ook dat jij moet samenwerken met een heleboel onervaren collega’s. Dat maakt het niet altijd even gezellig.)

Reacties zijn gesloten.