Het Nieuwe Managen

Een post van een FNV opleider elders op dit forum bracht me plotseling op een idee.

Hij merkte op dat ook bij de FNV opleidingen voor OR-leden er sinds een aantal jaren een verschuiving is van inhoud naar vaardigheden (en dat betreurde hij).

Kennelijk gaat het bij OR trainingen niet (meer) om kennis. Zou dat algemener zijn? Zou het niet alleen bij de OR trainingen niet (meer) om kennis gaan, maar zou kennis ook onbelangrijk zijn in vergaderingen die de OR in een bedrijf heeft? Zou het hele besturen geen ene mallemoer met kennis te maken hebben?

Eigenlijk lijkt dat inderdaad zo te zijn. Manager is een beroep geworden dat losstaat van het product of dienst die het bedrijf verzorgt. Manager van een school/ziekenhuis/fabriek… het maakt allemaal niet uit. Daar gaat het kennelijk niet om.

We merken dat overigens ook natuurlijk: de managers in bijna elke sector hebben geen enkel benul meer waar ze het over hebben. Schoolmanagers zijn het voorbeeld bij uitstek.
De gevolgen zijn evident. Het zo bestuurde bedrijf gaat de vernieling in.

Ik denk dat Het Nieuwe Leren ook zo door de managers wordt omarmt omdat het volledig parallel loopt met Het Nieuwe Managen. Voor hun eigen beroepsgroep is dat “weg met de inhoud” een adagio waardoor al die mensen vette salarissen hebben gekregen. In hun werk doen ze niet anders en het legt hen geen windeieren.
Misschien denken ze werkelijk dat dat ook goed is voor leerlingen (zich niet realiserend welke puinhoop ze zelf aan het maken zijn). Misschien denken ze werkelijk dat alle werken inhoudsloos is.

Ik geef toe, je kunt je het nauwelijks voorstellen, maar de parallellen tussen HNL en HNW zijn te groot, en de beslissers zijn dezelfde. Ook in de politiek overigens. Bijna nergens inhoud. Enkel proces, machtsspelletjes en sturen door geldstromen. De politiek op afstand. Ook een thema van de laatste 7 jaar.

Heel kort door de bocht: we hebben in Nederland gewoon een kaste van idioten geproduceerd. Met een papieren kijk op de werkelijkheid. En nu is onderwijs aan de beurt.

1 Reactie

  1. Ach ja,
    Ach ja, wat door het bedrijfsleven wordt uitgekotst vindt zijn plek in de publieke sector. Lekker veilig…….

    En zolang de docenten over het algemeen kuddedieren zijn, gebeurt er ook niets…….

    Kijken wie er nu gaat reageren……..:)

Reacties zijn gesloten.