Opnieuw Heertje over het HBO

In het Parool van 18 November haalt Arnold Heertje weer uit naar de managers in het onderwijs.
__________________________________________________________

Management verrijkt zich ten koste van docenten en studenten ;
nieuw kabinet moet einde maken aan dubieuze praktijk

In het hoger beroepsonderwijs, dat wordt gefinancierd door de overheid, zijn de salarissen van de docenten in 2005 met 0,6 procent gestegen. De reeds excessief hoge inkomens van de topbestuurders stegen in hetzelfde jaar met 2,4 procent.

Deze cijfers zijn illustratief voor de toestand in het hbo. Het management slokt een steeds groter deel van het totale budget op. Het aantal managers neemt sterker toe dan het personeel op de werkvloer en hun inkomensgroei is sterker.

Tegelijk klagen de studenten steen en been over het gebrekkige onderwijs dat zij ontvangen. Velen komen in het geweer tegen het zogenoemde competentiegerichte onderwijs, dat vakinhoud opoffert aan discoachtige vaardigheden.

Opmerkelijk is de reactie van Doekle Terpstra, de voorzitter van de Hbo-raad. Hij vindt dat de hogescholen zich keurig houden aan de afspraken. Terpstra kan niet zoveel met mensen die schande spreken van deze scheefgroei. Als topman van het CNV heeft Terpstra herhaaldelijk deze uitingen van zelfverrijking van topmanagers nadrukkelijk afgewezen.

De PvdA heeft het ook moeilijk met de managers van het hbo, omdat de meesten lid zijn van de partij en niet handelen volgens het sociaaldemocratische uitgangspunt de verschillen tussen arm en rijk te verkleinen.

Ernstiger is nog dat tegenover de uitbundige verhogingen van de salarissen forse wanprestaties staan. Hoe groter de wanprestatie, hoe sterker de toename van het inkomen, dat toch al ver boven dat van de minister-president ligt. Op grote schaal zijn studenten ingeschreven aan wie geen onderwijs werd gegeven, maar voor wie wel overheidsgeld werd ontvangen.

In plaats de overheid te waarschuwen voor onduidelijke regelgeving, maken de managers er misbruik van, door de ruimte voor hun eigen salaris oneigenlijk te vergroten. De Fontys Hogeschool in Tilburg zet ict media design op haar website als een volwaardig vak, terwijl het geen erkend vak is. Dit verschijnsel van valse vakken, die als variant van een erkende opleiding worden gepresenteerd en zijn bedoeld om studenten aan te trekken, treft men bij alle hogescholen aan.

Behalve van valse studenten en vakken is ook sprake van valse cijfers. Hoe groter het aantal studenten dat slaagt, hoe meer subsidie van het rijk wordt ontvangen en hoe groter de ruimte voor het verhogen van de salarissen van de managers.

Deze perverse prikkel werkt als een sluipmoordenaar voor de kwaliteit van het onderwijs, omdat cijfers niet berusten op prestaties van leerlingen, doch op budgettaire overwegingen. De docenten op de werkvloer worden door de managers gedwongen hun cijfers aan te passen. Door de valse studenten, vakken en cijfers krijgt het hbo de formele karakteristieken van een criminele organisatie, waarin intimidatie van docenten en financiele belangenbehartiging van het management gewoon zijn. Dit alles ten koste van de studenten.

Zonder een inhoudelijke aanpak geld sturen naar het hbo, zoals alle politieke partijen willen, is zinloos, omdat het verdwijnt in de bodemloze put van het management en geen verbetering van het onderwijs en de positie van de docenten met zich brengt. Een nieuw kabinet maakt korte metten met de gegroeide hbo-praktijken door het management te beperken, perverse prikkels te verwijderen en de studenten en hun docenten op de voorgrond te plaatsen.

Arnold Heertje

De auteur was tot mei dit jaar hoogleraar economie aan de UvA
_________________________________________________________

8 Reacties

  1. Idealisten aan het werk
    Terwijl Heertje hier weer een raak verhaal opschrijft, wijst hij en passant ook nog op een ander bekend verschijnsel.

    “De PvdA heeft het ook moeilijk met de managers van het hbo, omdat de meesten lid zijn van de partij en niet handelen volgens het sociaaldemocratische uitgangspunt de verschillen tussen arm en rijk te verkleinen.”

    Altijd weer leuk om idealisten aan het werk te zien!

    • Nog wat cijfers…
      De door Heertje genoemde 2,4 % is kennelijk het gemiddelde.
      Het kan nog gekker:

      Het Onderwijsblad, het orgaan van de Algemene Onderwijsbond, leidt dit af uit de jaarrekeningen over 2005. Tien collegevoorzitters verdienen bruto meer dan 135 duizend euro per jaar, inclusief toelagen, prestatiebonussen en variabele beloning – maar exclusief werkgevers- en pensioenlasten. Jos Elbers van Inholland spant opnieuw de kroon met een jaarinkomen van 223 duizend euro. Zijn totale inkomstenstijging bedroeg 4,2 procent. Saxion-bestuurder Cor Boom staat op een achtste plek met 153.000 euro en een stijging van negen procent. De Raad van Bestuur van Saxion verwijst voor een reactie over het waarom van de stijging naar de Raad van Toezicht, die feitelijk de werkgever van de Saxion-bestuursleden is. De voorzitter van de Raad van Toezicht was nog niet bereikbaar voor een reactie. Volgens de AOB zouden de extra hoge stijgingen, zoals ook bij collegevoorzitter Giesen van de Hogeschool Drenthe (plus veertien procent) en bij Saxion-voorzitter Boom (plus negen procent) te maken hebben met inhaalslagen die moesten worden gemaakt.

      Bron: Saxion intranet
      Wordt vervolgd…
      Toro

      • Stel nu dat die lui allemaal ziek worden…
        Mocht een echte vakman (chemicus, bioloog, voedseltechnoloog) er in slagen om deze mensen tijdens een borrel een vergiftigde bitterbal te doen slikken, wat zou er dan in zo’n enorm HBO-instituut voor een ramp plaatsvinden?

        Waarschijnlijk…..merkt alleen een heel select groepje dat, en misschien gebeurt er wel helemaal niets.

        Vervolgens blijft onze bevlogen bestuurder een jaar ziek. Ik vraag me af of het veel uit zou maken.

        • kijk uit… niet doen……
          waarschijnlijk neemt een collegabestuurder dat per direct over. Tegen een passende vergoeding ongetwijfeld. En omdat het vervanging is, heet het daar interim. In plaats van goedkope vervanging (zoals bij docenten) is interim hele dure vervanging.
          En die interim is ongetwijfeld in staat om zich absoluut onmisbaar te maken, zodat als de bal weer beter is, we een extra bestuurder er bij hebben. Met vast contract tegen interim salaris.

  2. En weer . . . FONTYS !
    Ik vind het altijd weer knap als iemand zo efficiënt met woorden omspringt, dat de hele boodschap op een A4-tje past. Applaus voor Prof. Heertje.

    En het is toch wat.
    Al die hbo-instituten rijden vele scheve schaatsen, maar het begint er op te lijken dat Fontys álle scheve schaatsen berijdt, die maar denkbaar zijn. Telkens duikt de naam op, zoals nu weer in het artikel van Prof. Heertje.

    Misschien is het een idee om alle stukjes, die op deze site zijn gepubliceerd over Fontys, samen te voegen tot ‘een essay’, zodat een goed totaalbeeld wordt verkregen van dit instituut, waar zoveel mis is.
    Zelf heb ik ook al veel reacties gehad op het stukje:
    www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/720
    maar er is nog véél meer te vinden!

    Het wordt tijd om de onderwijsfabrieken eens goed in kaart te brengen.

Reacties zijn gesloten.