De nieuwe mens

Beste BON-sympathisanten,

Graag wil ik een bijdrage leveren aan de discussie op de Beter Onderwijs Nederland website. Ik zeg er alvast bij dat ik -gelukkig- geen socioloog, politicoloog of onderwijskundige ben. Waarschijnlijk weten velen het hiernavolgende al, maar ik vond het nog niet op de website.

Omkering van perspectief in jaren zestig en zeventig

De oorsprong van de huidige onderwijsproblematiek is deels terug te brengen op de internationale studentenprotestbeweging -mei ’68 generatie- uit de jaren zestig en zeventig. Na de tweede wereldoorlog en wederopbouw brak er een idealistische en romantische tijd aan (‘aan’ is link). De economie bloeide als nooit tevoren en de mensen waren optimistisch over een Nieuwe Maatschappij. De studentenprotestbeweging met Nieuwe Studenten heeft ideologisch een hervorming in gang gezet, waarvan we nu nog de zoete vruchten kunnen plukken. Er werd een omkering van het perspectief, de zogenaamde paradigmawisseling, in gang gezet, welke in een deel van de samenleving een voedingsbodem vond. Révolution.

Nieuw Links

New Left: en.wikipedia.org/wiki/New_Left.
Nieuw Links: www.parlement.com/9291000/modulesf/gcmg7cx3
Frankfurter Schule: en.wikipedia.org/wiki/Frankfurt_School

De Frankfurter Schule met Herbert Marcuse en ‘New Left’ heeft activisten geïnspireerd tot de democratiseringsbeweging en de hervorming van binnenuit van het onderwijs en de media. Na de tweede wereldoorlog werd de behoefte aan een Nieuwe Maatschappij breed gevoeld. Al het persoonlijke werd politiek… Politieke correctheid werd met zachte hand geïntroduceerd om de status quo vanuit het perspectief van achtergestelden (indertijd ‘het gewone volk’) en minderheidsgroeperingen, in wisselende samenstelling naar gelang van de graad van emancipatie, te kunnen beschouwen. Het onderwijs en de media werden als middelen tot sociale verandering en vorming gezien. Spreiding van macht, kennis en inkomen werd het onwrikbare doel. Een nieuwe wereld. De wereld op zijn kop. Baby boom boom!

Freudo-Marxism: en.wikipedia.org/wiki/Freudo-Marxism
Critical theory: en.wikipedia.org/wiki/Category:Critical_theory
Outline of critical theory: en.wikipedia.org/wiki/Outline_of_critical_theory
Social engineering: en.wikipedia.org/wiki/Social_engineering (‘political science’) en en.wikipedia.org/wiki/Sociological_practice en en.wikipedia.org/wiki/Sociological_theory
Culture war: en.wikipedia.org/wiki/Culture_War
Cultural Marxism: en.wikipedia.org/wiki/Cultural_Marxism
Political correctness: en.wikipedia.org/wiki/Political_correctness
The history of political correctness: www.youtube.com/watch?v=qyu-9-OhHog

Nederlandse onderwijsvernieuwing

Het uitstekende vooroorlogse onderwijs werd in 1968 vervangen door de Mammoetwet. De politici die de middenschool, basisvorming, studiehuis enzovoorts hebben geïntroduceerd, komen veelal -indirect- voort uit de Nederlandse tak van de studentenprotestbeweging. Ik laat hier de verwoestende ideeën van andersoortige bezuinigende politici (beleidsmakers van het ministerie, bestuurders, cijferaars, MBA bureaucraten, vrije markt ideologen) achterwege. De idealistische ‘elite’ van nieuwe academici – beroepspolitici en ideologen gevormd in de universitaire onderwijspolitiek (zoals sociologen, politicologen en onderwijskundigen) – hebben hun nieuwste inzichten aan bepaalde universiteiten tijdens en na de jaren zestig en zeventig opgedaan voordat ze zich bij de sociaal-democraten in de landelijke politiek voegden.

De internationale literatuur over het onderwerp van achterstelling en gelijke kansen werd aan de Nederlandse universiteiten geïmplementeerd. Het experiment kon beginnen. Mensen konden vanwege een genereuze subsidiëring een langdurige carrière in de bestudering van de maatschappij vanuit sociaal perspectief (inclusief nieuw gedefinieerde minderheidsgroeperingen -behalve de ‘maatschappelijke elite’ die slechts in negatieve zin kon worden besproken-) tegemoet zien. In de jaren zeventig kwam tevens het vanwege de overheid gestuurde beleidsonderzoek voor maatschappijvernieuwing op gang, denk onder meer aan het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP, 1973 ingesteld door P.J. Engels -KVP- als minister van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk in kabinet Biesheuvel II) en de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR, 1976 ingesteld door dr. -eredoctoraat- J.M. den Uyl -PvdA- als minister van Algemene Zaken en Minister-President in kabinet Den Uyl).

Een aantal universiteiten en/of faculteiten had na de jaren zestig met het personeelsbeleid een ‘progressief’ sociaal klimaat weten te creëren. Veel studenten vertegenwoordigden de eerste generatie die een universiteit betrad. Een aantal liet luidruchtig van zich horen. Alles moest anders. Traditie werd aan de schandpaal genageld. Andersdenkenden werden verdacht gemaakt (‘Godwin’s law’ avant la lettre). Nieuwe studies werden geïntroduceerd. Nieuwe geschiedenis werd geschreven. De grondslagen van de ‘sociale denkwijze’ werden in het standaard curriculum als tentamenstof voorgeschreven. Kritisch denken over al dan niet vermeende machtsstructuren werd aangemoedigd. De studenten konden door het etaleren van een kritische houding jegens ‘de maatschappij’ voldoendes halen. De nieuwe vrijgestelden begeleidden hen hierin en ontwikkelden op basis van de ‘kritische theorie’ nieuwe sociale theorieën, studies en onderzoeken. De ideologisering van delen van de universitaire wereld werd een feit.

Massa-universiteiten ontstonden door de versnelde groei van de studentenpopulatie inclusief wetenschappers aan het eind van de jaren zestig. Tijdens de economische bloei kon veel nieuw wetenschappelijk personeel worden aangenomen. Nadien zou het aannemen van wetenschappelijk personeel in vaste dienst worden belemmerd door economische recessies en bezuinigingspolitiek. Dit had tot gevolg dat de nieuwe talentvolle wetenschappers na zware selectie beperkt konden instromen met tijdelijke goedkope contracten of met ‘last in first out’ werden weggesaneerd om het daarna ergens anders te proberen (de zogeheten ‘lost generation’). Door deze ontwikkelingen heeft één generatie wetenschappers ‘in the right place at the right time’ – en zij die zichzelf graag om voor hen moverende redenen zo noemen – een grote invloed kunnen verwerven. Na verloop van tijd werd de sociale boodschap sleets en werden machtsposities ingenomen. Een nieuw bastion was gebouwd.

Tegenwoordig lijkt de Nederlandse politiek een bedrijfsmatige opvatting van onderwijs aan te hangen. De onderwijskundige instituten die de desastreus verlopen onderwijshervormingen hebben begeleid floreren meer dan ooit. Vanwege een voortschrijdende machtsconcentratie zijn er bureaucratische bolwerken ontstaan waarbinnen de individuele keuzevrijheid voor docerend personeel en studenten steeds verder wordt ingeperkt. De centraal opgelegde onderwijsvorm krijgt een steeds grotere invloed op de onderwijsinhoud. In de afgelopen decennia is de kwaliteit van het onderwijs geleidelijk aan verslechterd. Wat zal de toekomst ons brengen…

Literatuurlijst

Via ‘googlen’ heb ik een kleine literatuurlijst samengesteld die verheldering en hoop ik ook tegenwicht kan bieden tegen de hedendaagse onderwijsretoriek. Eenieder is natuurlijk vrij deze lijst aan te vullen.

Verenigde Staten van Amerika

Ik zeg van tevoren dat veel kritische literatuur uit de Amerikaanse conservatieve hoek komt en dat ik slechts de ideeënvorming wil helpen, zonder dat ik waar dan ook partij voor kies. De stijl van schrijven is anders en harder dan we in Nederland gewend zijn; u zult wel standpunten kunnen herkennen. Wat u er ook van vindt, u bent uiteraard democratisch vrij van de denkbeelden kennis te nemen! 😉 Beter Onderwijs Nederland is een neutrale beweging en neemt geen politiek standpunt in.

***

ERFENIS GEDACHTEGOED JAREN ZESTIG EN ZEVENTIG

Dialectic of Enlightenment

• Max Horkheimer en Theodor W. Adorno – Dialektik der Aufklärung (1944)

De Dialektiek van de Verlichting is een belangrijk werk van Max Horkheimer met Theodor Adorno. De moderniteit van de Verlichting (circa 1650 tot circa 1800) in ratio, wetenschap en kapitalisme wordt onderzocht en ter discussie gesteld, ook in het licht van WO II. De kern van de ‘kritische theorie’ zoals deze tot op de dag van vandaag beoefend wordt.
plato.stanford.edu/entries/horkheimer en en.wikipedia.org/wiki/Max_Horkheimer en plato.stanford.edu/entries/adorno en
en.wikipedia.org/wiki/Theodor_W._Adorno en
en.wikipedia.org/wiki/Dialectic_of_Enlightenment en www.amazon.com/Dialectic-Enlightenment-Max-Horkheimer/dp/0826400930 en
en.wikipedia.org/wiki/Category:Critical_theory en
en.wikipedia.org/wiki/Age_of_Enlightenment

The Authoritarian Personality

• Theodor W. Adorno c.s. – The Authoritarian Personality (1950) – socioloog/filosoof/musicoloog tezamen met psychologen Else Frenkel-Brunswik, Daniel Levinson, and Nevitt Sanford van University of California, Berkeley, USA.

Zeer schetsmatig: In het boek wordt met zoveel woorden geponeerd dat de ‘autoritaire persoonlijkheid’ gerelateerd is aan ‘rechts’, ‘fascisme’ (het nationaal-socialisme) en het ‘kapitalisme’. In de jaren zestig – Freudo-marxisme – werd autoriteit op alle fronten aangevallen, ook de leraar, als betrof het mensen met een bepaald ziektebeeld. De ‘kritische theorie’ in actie, mede in het licht van WO II.
De termen ‘links’ en ‘rechts’ verwijzen overigens naar de plaats van politieke partijen in het Franse parlement ten tijde van de Franse revolutie (wellicht daarvoor beïnvloed door de plaats van de partijen in het Engelse parlement).
en.wikipedia.org/wiki/The_Authoritarian_Personality en
www.amazon.com/Authoritarian-Personality-Studies-Prejudice/dp/0393311120 en
en.wikipedia.org/wiki/Left-wing_politics en
en.wikipedia.org/wiki/Right-wing_politics

Repressive Tolerance

• Herbert Marcuse – Repressive Tolerance (1965) – ’the Father of the New Left’ – zie ‘Publications’

‘Repressieve tolerantie’ is een vorm van selectieve verontwaardiging.
www.marcuse.org/herbert/index.html

Kritische literatuur over New Left (zie www.amazon.com)

The closing of the American mind

• Allan Bloom – The closing of the American mind (1988)
www.amazon.com/Closing-American-Mind-Allan-Bloom/dp/0671657151 en en.wikipedia.org/wiki/Allan_Bloom en www.opinio.nu/node/313 en www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/1592

The Return of the Primitive: The Anti-Industrial Revolution

• Ayn Rand, Peter Schwartz – The Return of the Primitive: The Anti-Industrial Revolution (1999)
www.amazon.com/Return-Primitive-Anti-Industrial-Revolution/dp/0452011841 ,
en.wikipedia.org/wiki/Return_of_the_Primitive

The Long March: How the Cultural Revolution of the 1960s Changed America

• Roger Kimball – The Long March: How the Cultural Revolution of the 1960s Changed America (2001)
www.amazon.com/Long-March-Cultural-Revolution-America/dp/1893554309 en
www.academia.org/campus_reports/2000/october_2000_5.html

Where Have All the Intellectuals Gone?

• Frank Furedi – Where Have All the Intellectuals Gone? (2004; second edition: 2006)
en.wikipedia.org/wiki/Frank_Furedi (vervallen: en.wikipedia.org/wiki/Where_Have_All_the_Intellectuals_Gone%3F:_Confronting_Twenty-First_Century_Philistinism) en www.frankfuredi.com/books.shtml en www.frankfuredi.com/intellectualreviews.shtml en www.frankfuredi.com en www.spiked-online.com/index.php/site/issues/C39 (www.spiked-online.com, ’top issues’, ‘view all issues’, ‘education’) en
www.gymnasiumnu.nl/voor%20u%20van%20u/Over%20het%20gebrekkige%20onderwijs%20aan%20onze%20kinderen.htm en www.nexus-instituut.nl/pages.php/tijdschrift.html?tmple=13173&ixix=2 en www.nobelprijsvoordeliteratuur.nl/meulenhoff/result-titel.asp?ISBN=9029077530

Culture Counts. Faith and Feeling in a World Besieged

• Roger Scruton – Culture Counts. Faith and Feeling in a World Besieged (2007)
www.encounterbooks.com/books/culturecounts en www.roger-scruton.com en www.amazon.com/Culture-Counts-Feeling-Besieged-Encounters/dp/1594031940 en www.nieuwamsterdam.nl/boekuitgave.aspx?id=872 en een interview, 14 juni 2008, via www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/4528

Modern Liberalism and American decline

• Robert H. Bork – Slouching Towards Gomorrah: Modern Liberalism and American decline (2003)

The Road to Serfdom

• F.A. Hayek – The Road to Serfdom (1944)
www.amazon.com/Road-Serfdom-Fiftieth-Anniversary/dp/0226320618/ref=pd_sim_b_2/188-3653090-0056127 en www.iea.org.uk/files/upld-publication43pdf?.pdf

***

DEMOCRATISERINGSBEWEGING IN HET NEDERLANDSE ONDERWIJS

Onder professoren

• W.F. Hermans – Onder professoren (1975), democratisering ‘aan een universiteit in het Noorden van het land’.
www.google.nl/#hl=nl&q=willem+frederik+hermans+onder+professoren&meta=&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai=&fp=ec67ab6355656947 en
www.uk.rug.nl/archief/jaargang34/30/10a.php en www.willemfrederikhermans.nl en www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/onder-professoren/1001004006537491/index.html#product_description

Sociologie in Groningen: de beginjaren

• Prof. dr. I. (Ivan) Gadourek, ‘Sociologie in Groningen: de beginjaren’, introspectieve ‘oral history’, 20 februari 2004
www.rug.nl/soc/organisatie/gadourek.PDF?as=pdf of via www.groningersociologen.nl, zie ‘Artikelen’, ‘Archief’, ‘Sociologie in Groningen: de beginjaren’ en www.iisg.nl/archives/en/files/w/10780567.php en www.groningersociologen.nl/artikel_view.php?artikelnummer=42 en nl.wikipedia.org/wiki/Ivan_Gadourek

Onderwijs als criminele organisatie

• Yoram Stein, ‘Onderwijs als criminele organisatie’ – interview met prof. dr. Arnold Heertje, Opinio, 7-13 december 2007, p. 14-15
www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/3382 of via www.opinio.nu

Verloedering

• Leo Prick, ‘Verloedering’, NRC Handelsblad, 1 juli 2000
www.nrc.nl/W2/Columns/Prick/000701.html

Tekst bij symposium voor ‘Drammen dreigen draaien’

• Marius Broekmeyer en Paul Neve, ‘Tekst uitgesproken op het symposium in De Rode Hoed te Amsterdam op 10 maart 2006 naar aanleiding van het verschijnen van het boek – Drammen dreigen draaien – van Leo Prick’, 10 maart 2006
www.gymnasiumnu.nl/voor%20u%20van%20u/Marius%20Broekmeyer%20en%20Paul%20Neve.htm en www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/1692

Zie ook:
Onderwijshervormingen (boeken, recensies); ‘Leo Prick – Drammen dreigen draaien. Hoe het onderwijs twintig jaar lang vernieuwd werd’
www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/609

Nieuw Babylon in aanbouw

• Prof. dr. J.C. Kennedy (1963, Nederlandse geschiedenis, UvA), ‘Nieuw Babylon in aanbouw’ (dissertatie University of Iowa, Iowa City, USA), 1995
books.google.com/books?hl=nl&q=nieuw+babylon+in+aanbouw en nl.wikipedia.org/wiki/James_Kennedy en en.wikipedia.org/wiki/New_Babylon en en.wikipedia.org/wiki/Utopia

Het verraad van mijn generatie

• Gerrit Komrij, ‘Het verraad van mijn generatie’, uit: Morgen heten we allemaal Ali. Vrolijke bespiegelingen over de tijdgeest, p. 20, De Bezige Bij, 2010

“Het onderwijs. Welke ravage werd daar aangericht! Ravage als genadeklap. Genoeg is daar al over gezeurd. De vernietiging lijkt onomkeerbaar zolang niet de laatste hoopvolle ’68’er van de aardbodem is verdwenen. Ik wijs alleen nog – eventjes dan – op de uitwerking die het heeft gehad op hoe we met geschiedenis en literaire tradities omgaan, ik wijs er alleen nog op dat het mijn generatie was die, op de universiteiten en in het bedrijfsleven, begon met het vervangen van Nederlands door Engels. Ze hadden er de schoonklinkendste excuses voor.”
pauwenwitteman.vara.nl/uploads/media/Voorproefje_Morgen_heten_we_allemaal_ali.pdf en www.debezigebij.nl/web/Boek-5.htm?dbid=27365&typeofpage=139647 en komrij.blogspot.com/2010/02/verschijnt-binnenkort.html of komrij.blogspot.com

We hebben de kenniseconomie afgebroken

• Prof. dr. ir. Dick Thoenes (emeritus hoogleraar chemische technologie, TU Eindhoven; oud voorzitter Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging), ‘We hebben de kenniseconomie afgebroken’, Eindhovens Dagblad, 19 oktober 2007
www.ed.nl/mening/2037527/We-hebben-de-kenniseconomie-afgebroken.ece of www.ed.nl/opinie/article2038080.ece [vervallen] en www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/3062

Wetenschapsactivisme

• Mr. drs. F. Bolkestein (1933, VVD; wis- en natuurkunde –kandidaats-, wijsbegeerte en Grieks, rechten), ‘Wetenschapsactivisme’, voordracht bij boekpresentatie ‘Klimaatverandering op een waterplaneet; het CO2 vraagstuk kritisch bekeken’ (A. Rörsch, D. Thoenes, F. de Wit), Nieuwspoort, 25 oktober 2005
www.richel.org/grk/db/get_article.php3?id=36556 [vervallen] of nederkrant.wordpress.com/2007/04/07/een-kille-discussie-over-het-klimaat-frits-bolkestein en
www.groenerekenkamer.nl en www.klimatosoof.nl en www.google.nl/search?hl=nl&q=Climategate&btnG=Zoeken&meta=&aq=f&oq= en www.parlement.com/9291000/biof/02604

Zie ook:
• Landelijk Orgaan Wetenschappelijke Integriteit (LOWI), 2003
www.nwo.nl/nwohome.nsf/pages/NWOP_5M5JM9 [vervallen: www.virtualknowledgestudio.eu/cfdata/adviesraden/adviesraden_detail.cfm?orgid=690%5D

***

NATURE VERSUS NURTURE DEBATES

Nature versus nurture

“The nature versus nurture debates concern the relative importance of an individual’s innate qualities (“nature”, i.e. nativism, or innatism) versus personal experiences (“nurture”, i.e. empiricism or behaviorism) in determining or causing individual differences in physical and behavioral traits.”
en.wikipedia.org/wiki/Nature_versus_nurture en en.wikipedia.org/wiki/Empiricism en en.wikipedia.org/wiki/Tabula_rasa, kwantitatief èn kwalitatief mindere NL Wikipedia, nl.wikipedia.org/wiki/Nature-nurture-debat

History of the nature versus nurture debate

“Traditionally, human nature has been thought of as not only inherited but divinely ordained. … In the 20th century, the Nazis pursued an agenda based on the concept of human nature as defined by one’s race. The Communists, on the other hand, largely followed Marx’s lead in defining the human identity as subject to social structures, not nature. In scientific circles, this conflict led to ongoing controversy of sociobiology and evolutionary psychology.”
en.wikipedia.org/wiki/Nature_versus_nurture (‘History of the nature versus nurture debate’, Wikipedia page, onderaan)

[Sympathisant: Op het Engelstalige Wikipedia – zie hiervoor – wordt beweerd dat het hedendaagse wetenschappelijke nature-nurture debat voornamelijk een politiek-ideologische achtergrond heeft. Deze bewering die door eenieder kan worden gedaan, heb ik – nog – niet geverifieerd. Wel kunnen we stellen dat indien politieke ideologieën de wetenschap met vooringenomenheid beïnvloeden, het open academische debat wordt beperkt. Bij de strijd om het grote bloedige gelijk tussen het nationaal-socialisme (‘rechts’) en communisme (‘links’) is het nature-nurture debat ingezet. Na de oorlog, het begin van de Koude Oorlog, is het woord ‘fascisme’ gebruikt als middel voor het beëindigen van een open wetenschappelijke discussie over ‘nature versus nurture’. De zogeheten linkse ‘intelligentsia’ – hippies, nieuw-links, (oud-)communisten -, een geuzennaam van Russische herkomst, had in het westen het polariseren op marxistische grondslag tot kunst verheven. De connotatie van waar ‘nature’ voor stond in de oorlog was ondenkbaar pijnlijk, waardoor veel debatten met de simpele verwijzing naar ‘fascisme’ konden worden beslecht [in het voormalige Oost-Berlijn, de hoofdstad van de Deutsche Demokratische Republik -DDR-, werd er ook aan gememoreerd door middel van leuzen op borden langs de weg: ‘gegen den Faschismus’; de DDR en haar ‘Einheitsschule’ genoten overigens enige populariteit bij de linkse ‘intelligentsia’]. – helaas wens ik dit gevoelige onderwerp te bespreken als inleiding op de affaire Buikhuisen welk onderwerp hierna komt. –
Het ‘nature-nurture’ debat toont aan hoe moeilijk het is een open en vrije academische omgeving te creëren waarbinnen wetenschappelijke ontwikkeling op het scherp van de snede kan plaatsvinden. De westerse wereld heeft de ‘kenniseconomie’ hoog – ‘kennis’/wetenschap verbonden aan ‘economie’ past als ongelukkige combinatie in de huidige politieke tijdsgeest. In het verleden stond de tijdsgeest naar ’terug naar de natuur’ [romantische versie], anti-westerse met anti-kapitalistische denkbeelden [wij zijn slecht], en ‘nurture’ als eeuwigdurende belofte [taboe op ‘nature’]. De bèta-wetenschap (bijvoorbeeld chemie) werd in een kwaad daglicht gesteld vanwege bepaalde toepassingen ervan. Ondanks de afbrekende kritiek heeft de bèta-wetenschap ingrijpende ontwikkelingen teweeggebracht. De invloed van de bèta-wetenschap op het dagelijks leven is in vergelijking met de sociale wetenschappen veel groter te noemen [als we het Freudo-Marxisme van de naoorlogse verzetsbeweging vergeten ;-)]. Kunnen we het ons vandaag de dag nog veroorloven de westerse ontwikkeling (als u het mij toestaat: beschaving) de grond in te boren, ondanks de gevoeligheden? Waar is het dan beter? Waarom emigreren zoveel mensen naar de westerse wereld? Kunnen we een hoger (beschavings)niveau behalen door gedegen te investeren in onderwijs en, veroorlooft u het mij, echte wetenschap? Mag talent weer een kans krijgen? Het gymnasium-onderwijs dient absoluut behouden te blijven (denk aan tekstanalyse ten behoeve van een beter begrip van taal, de medische wetenschap, de Romaanse talen, kunstgeschiedenis, wijsbegeerte, rechten en het fundament van de westerse cultuur; Grieks en Latijn zijn het fundament en waren de ‘lingua franca’ van het – wetenschappelijke – westen; het woord -cultuur-‘barbaar’ komt uit het Grieks ;-). Het is daarbij altijd zo geweest dat kinderen met te veel onvoldoendes het al dan niet categorale gymnasium dienden te verlaten. Dit geldt voor iedereen onafhankelijk van afkomst. Het gymnasium dient voor het geven van onderwijs en niet voor het voeren van sociale politiek, vandaar. Je moet èn intelligent zijn èn kunnen aanpakken èn je kunnen vinden in het klassieke onderwijs. Dit is toch de ideale emancipatie van het individu in de zin van ‘Bildung’? Wensen de liefhebbers van de studeerbureau-tweedeling ‘verwende elite’ versus ‘sociaal gedepriveerden’ deze gelijkheid van kansen niet? Wat een asociaal onderwijs! 😉 Als de fusies van de megascholen worden teruggedraaid, kan het categorale gymnasium weer op de oude voet doorgaan, en is er geen vlucht daarheen meer nodig. Waar komt die pathetische drang tot het maken van menselijke eenheidsworst vandaan? Jaloers nutsdenken van mensen die eigenlijk niet weten waar ze het over hebben? De Nederlandse jansaliegeest? Gelijkheidsdominees? Er mag geen vrije schoolkeuze vanwege het maaiveld? “If you can’t stand the heat, get out of the kitchen.” Jammer dan. Nederland op zijn smalst. Het aardgasveld van Slochteren is bijna leeg. De generatie van na de ‘babyboom’ betaalt de rekening.
Met het voorgaande in gedachten, wat zijn de vragen indien men politiek en wetenschap vandaag zou kunnen scheiden: beïnvloeden politieke ideeën de wetenschap? Mag een subsidie- of opdrachtgever de inhoud van het onderzoek beïnvloeden? Wie betaalt bepaalt? Is het onderscheid tussen zuivere en toegepaste wetenschap hier relevant? Welke rol speelt wetenschapsethiek?
Zie ook:
en.wikipedia.org/wiki/Godwin's_law of via www.google.nl/search?hl=nl&q=Godwin%27s+law&btnG=Zoeken&meta=&aq=f&oq= en nl.wikipedia.org/wiki/Wet_van_Godwin en www.rijnlandmodel.nl/wetenschap/nadelen_wetenschap_moraliteit.htm en www.rijnlandmodel.nl/politiek/ned/linkse_denkfouten.htm en www.rijnlandmodel.nl/…/alfa_beta_denken.htm en en.wikipedia.org/wiki/Intelligentsia en voor meer ‘weg met ons’: www.congress.org/congressorg/bio/userletter/?id=381&letter_id=4130737191

Zie ook:
Het Nieuwe Leren (kritisch en positief); A. Internationaal; 7. Belangwekkende Artikelen;
E. D. Hirsch, Jr. (professor emeritus of Education and Humanities, University of Virginia), ‘An Address to California State Board of Education’, April 10, 1997.

Hierin bespreekt Hirsch de invloed van het wensdenken van politieke ideologen op wetenschap en onderwijs.

“This is a situation that is reminiscent of what happened to biology in the Soviet Union under Lysenkoism, which is a theory that bears similarities to constructivism. In Stalin’s day, Lysenko was the powerful bureaucrat-scientist who controlled Soviet biological research, and declined to fund any that didn’t conform to the received ideology, which consisted in the view that nurture can transform nature. During the Lysenko period, the dominance of this ideology over disinterested research not only retarded Soviet biology, it caused mass starvation. There are analogies lurking in that history. Over the door of every board of education should be posted the watchword: “Remember Lysenko.”
beteronderwijsnederland.net/?q=node/544 en www.mathematicallycorrect.com/edh2cal.htm

Affaire Buikhuisen

• ‘‘Affaire Buikhuisen’ voorbij wat Leiden betreft’, Trouw, Wetenschap, 19 november 2009

“Na 25 jaar hebben criminoloog Wouter Buikhuisen en de universiteit van Leiden hun conflict bijgelegd. .. De inmiddels 76-jarige Buikhuisen kwam in de jaren zeventig in opspraak toen hij als hoogleraar criminologie in Leiden aankondigde onderzoek te willen doen naar de rol die erfelijkheid [Nature] speelt bij crimineel gedrag. Dat leidde tot felle protesten, doodsbedreigingen, bommeldingen en uiteindelijk tot een breuk met de universiteit en andere academische instellingen. Het fnuikte zijn academische carrière.”
www.trouw.nl/nieuws/Wetenschap/article2918478.ece/_rsquo_Affaire_Buikhuisen__voorbij_wat_Leiden_betreft.html en Wikipedia – betrouwbaar/neutraal? – nl.wikipedia.org/wiki/Wouter_Buikhuisen en nl.wikipedia.org/wiki/Hugo_Brandt_Corstius

Zie ook:
• Landelijk Orgaan Wetenschappelijke Integriteit (LOWI), 2003
www.virtualknowledgestudio.eu/cfdata/adviesraden/adviesraden_detail.cfm?orgid=690

Zie ook:
• Agora (film), Alejandro Amenábar – Spanje, 2009

De Griekse wiskundige, filosofe en astronome Hypatia (370-415) in een veranderend politiek en sociaal landschap.

“It [“Agora”] is entirely … on the side of reason, science and liberalism, values opposed by superstition, fundamentalism and political expediency.”
movies.nytimes.com/2010/05/28/movies/28agora.html en www.cinema.nl/artikelen/6260707/ballade-voor-hypatia en en.wikipedia.org/wiki/Agora_(film) of via en.wikipedia.org/wiki/Agora, zie ‘Agora (disambiguation)’ – bovenaan, vervolgens ‘Arts’ en ‘Agora (film)’, en agorathemovie.com en www.imdb.com/title/tt1186830

Zie als sfeerbeeld ook:
• Prof. dr. H. (Hans) Daudt (1925-2008, politicoloog, Universiteit van Amsterdam)
nl.wikipedia.org/wiki/Hans_Daudt en www.maxpam.nl/2008/10/daudt-en-zijn-affaire

***

SOCIAAL-DEMOCRATISCHE ONDERWIJSPOLITIEK

Massa en elite

• Studium Generale Rijksuniversiteit Groningen, ‘Massa en elite’, maart/april 2003, 13e lustrum Sociologisch Instituut Groningen.

“Tegelijkertijd bestaan er hardnekkige overblijfselen van oude stands- en klasseverschillen. Elite-onderwijs bestaat nog steeds naast – nieuwe – zwarte scholen en natuurlijk krijgt lang niet ieder dubbeltje de kans een kwartje te worden. En er zijn nog altijd grote verschillen tussen Bloemendaal en de Haagse Schilderswijk; niet alleen qua materiële welstand.”
studium.hosting.rug.nl/activiteiten%202003/massa%20en%20elite-inleiding.htm

Prof. dr. G. W. -Wim- Meijnen (1940, PvdA; socioloog, SCO-Kohnstamm instituut, Universiteit van Amsterdam), ‘De massa en de meritocratie’

“De mechanismen die de toegang tot maatschappelijke posities (variërend in aanzien, inkomen, vermogen en macht) bepalen, bepalen tevens of iemand tot de elite of de massa zal gaan behoren.”
studium.hosting.rug.nl/activiteiten%202003/massa%20en%20elite-meijnen.htm

Sympathisant dixit: polarisaties en sjabloondenken gaan er altijd in. Men stelt twee extremen tegenover elkaar waardoor het lijkt dat we in de statische negentiende eeuw leven -doctrine van onze vriend Karl M.- en laat blijken wat ‘goed’ en wat ‘fout’ is. Deze simplificatie van de werkelijkheid zet de zaken op scherp en voedt de ontevreden mens. Het sociologisch onderzoek ondersteunt deze invalshoek met het in beeld brengen van maatschappelijke kloven – de zogenaamde tweedeling. Geënquêteerden (dan wel overheidsinstanties indien het beleidsonderzoek betreft) maken het onderwijsonderzoek ‘objectief’ door harde gegevens als bruto inkomen en bijvoorbeeld de hoogst genoten opleiding op te geven. Meestal blijkt uit de generalisatie dat de ‘lagere sociale klassen’ een lager inkomen en opleiding bezitten.
Politici trachten de maatschappij door centraal ingrijpen (bureaucratie en inperking van individuele vrijheden) in de gewenste sociologische richting te sturen. Het vertrouwen in het individu wordt vervangen door het vertrouwen in sociaal-economische processen (op materialistische grondslag – ook Karl M.-).
Het sociologische denken heeft zijn entree in het onderwijs gemaakt. Het onderwijs wordt niet meer op zijn inhoudelijke merites beoordeeld, maar als emancipatiemotor voor bepaalde groepen gezien. De volgens sociologen rigide correlatie tussen de sociaal-economische omstandigheden en het bereikte opleidingsniveau staat centraal.
Door middel van centraal ingrijpen (‘social engineering’) wil men eenieder een kans op het hoogste opleidingsniveau geven. De hervormingsoperaties richten zich op de status en inrichting van het onderwijs (nieuwe namen; nieuwe gebouwen; nieuwe schoolsoorten; nieuwe werkvormen; nieuwe vakken; nieuwe examens; nieuwe docenten -logisch gevolg toch?! ;-). De begeleidende dienstverlening staat paraat.
In het sociale onderwijsbeleid wordt de invloed van individuele menselijke kwaliteiten over het hoofd gezien. Door de nadruk op de maatschappelijke functie van het onderwijs te leggen wordt de werkelijke inhoud van het onderwijs uitgehold.
De voor het onderwijs essentiële kenmerken van een leerling dan wel student zoals aanleg, intellect, motivatie, doorzettingsvermogen, zelfdiscipline en persoonlijkheid, welke – tezamen met de inzet van de docent – de basis voor goede prestaties vormen, kunnen op individueel niveau door de vakdocent worden ingeschat. Deze inschatting staat buiten enig sociaal-economisch onderwijsbeleid (centrale examens zijn wel welkom).
Met kwalitatief goed onderwijs op alle niveaus van alle schoolsoorten (‘gelijke kansen’), verzorgd door ter zake kundige vakdocenten, wordt naar mijn mening de emancipatiemotor beter gediend dan met het streven naar het hoogste opleidingsniveau voor iedereen als doel op zich. Mensen zijn niet gelijk.
Het vertrouwen in de professionaliteit van vakdocenten dient te worden hersteld. De terugkeer naar de menselijke maat in het onderwijs zal ons allen goed doen. De individuele resultaten zullen verbeteren, waardoor ook op macro-niveau een goed resultaat zal worden behaald. Zonder bureaucratie!

Om de kwaliteit van het onderwijs

• F. Becker, W. van Hennekeler, B. Tromp & M. van Zuijlen, ‘Om de kwaliteit van het onderwijs’, Negentiende jaarboek voor het democratisch socialisme, Wiarda Beckman Stichting, De Arbeiderspers, 10 oktober 1998

“De vraag is welke gevolgen de beleidsdrift van de overheid voor het onderwijs heeft gehad. Hebben de veranderingen geleid tot verbeteringen? Hoe realistisch zijn de verwachtingen en ambities van de sociaal-democratie gebleken? Hoe staat het onderwijs er op het ogenblik voor? Het 19e Jaarboek voor het democratisch socialisme maakt de balans op van dertig jaar onderwijsvernieuwing en schetst de belangrijkste opgaven voor een sociaal-democratische onderwijspolitiek. Met bijdragen van Robert Sikkes, Sjoerd Karsten, Sarah Blom, Wim Meijnen, Luc Stevens, Arjo Klamer, Piet de Rooy en Hans Wansink.”
(vervallen: www.wbs.nl/renderer.do/menuId/50263/sf/21965/returnPage/21965/itemId/15060/realItemId/15060/pageId/21965/instanceId/50217) en www.pedagogiek-online.nl/publish/articles/000037/article_content.htm en achtergrondinformatie, en.wikipedia.org/wiki/Differences_between_Democratic_Socialism_and_Social_Democracy en en.wikipedia.org/wiki/Social_democracy en www.congress.org/congressorg/bio/userletter/?id=381&letter_id=4130737191

Onderwijspolitiek

• Sjoerd Karsten (dr. S. Karsten, 1949, socioloog, SCO-Kohnstamm Instituut, Universiteit van Amsterdam; PvdA), Wim Meijnen (prof. dr. G.W. Meijnen, 1940, socioloog, SCO-Kohnstamm Instituut, Universiteit van Amsterdam; PvdA), Reader ‘Onderwijspolitiek. Acht dilemma’s voor de sociaal-democratie’, Onderwijsfestival Partij van de Arbeid, 26 maart 2004

“Speciaal voor het Onderwijsfestival (27 maart 2004 in Zwolle) schreven Sjoerd Karsten en Wim Meijnen van het SCO Kohnstamm Instituut een reader waarin zij kort terug blikken op het sociaal-democratisch onderwijsbeleid van de laatste decennia en schetsen een achttal dilemma’s voor de sociaal-democratische onderwijspolitiek van nu.” Met download van de reader:
(vervallen: pvda.nl/download.do/id/100010197/cd/true of pvda.nl/renderer.do/menuId/37301/returnPage/37301/itemId/33150/pageId/200006510/instanceId/42742 en www.sco-kohnstamminstituut.uva.nl/asp/detail_medewerker.asp?achternaam=karsten&ID=61) en www.fmg.uva.nl/actueel/object.cfm/objectID=92E89EA2-6D56-4E0E-99AA8DE0F1332ACB/templateid=69874FA9-B070-448B-B7878496B7032F50

Leergeld betaald?

• Hans Wansink, ‘Leergeld betaald?’, De Volkskrant, 12 april 2005, column nav het boek ‘Leergeld. Sociaal-democratische onderwijs politiek in een tijd van nieuwe verschillen.’, Wiarda Beckmanstichting, PvdA,
www.rijnlandmodel.nl/dossiers/kemenade.htm (vervallen: www.rationelepolitiek.nl/alternatieven/rijnlands_onderwijsbeleid_bron_leergeld.htm en
www.pvda.nl/renderer.do/menuId/37301/clearState/true/sf/37301/returnPage/37301/itemId/200011065/realItemId/200011065/pageId/37210/instanceId/42742) (verwijzingen naar boek, verslag van presentatie, debat)

Zodra iemand ergens in gelooft is het mis

• G. van der Mee, ‘Zodra iemand ergens in gelooft is het mis’ (Wim Meijnen vertrekt als hoogleraar onderwijskunde), het Onderwijsblad, AOb, 19 november 2005

“Ooit was Jos van Kemenade zijn grote voorbeeld. Minister èn wetenschapper, dat leek hem ideaal. “Maar ik was totaal ongeschikt voor de politiek, ik was erg ongelukkig geworden.” Wim Meijnen vertrekt als hoogleraar onderwijskunde. Een goed moment voor een gesprek over zaken als de goeroes van het nieuwe leren, zijn ouders, het PvdA-bolwerk in Groningen, het opvoedingsideaal van de leerkracht en natuurlijk zijn motto: de alles zaligmakende idee bestaat niet, alleen knutselen, wikken en wegen helpt.”
www.aob.nl/hobarchief/resultaat.asp?ArtikelID=5069 en www.onderwijsachterstanden.nl/zoek.php/bibliotheek/zoekbib046.html en www2.fmg.uva.nl/pow-alumni/alumni/documenten.html

***

FINANCIERING SOCIALE POLITIEK

Feest: 50 jaar boven onze stand geleefd dankzij Slochteren

• Cees Banning (redacteur), ’Feest: 50 jaar boven onze stand geleefd dankzij Slochteren. Hoe Nederland de honderden miljarden aan aardgasbaten verjubelde, en nog aldoor verjubelt.’, NRC Handelsblad, 12 juni 2009, gewijzigd 26 juni 2009

“Pas 36 jaar na de vondst van het Nederlandse aardgas worden gasbaten opzij gezet voor investeringen. Tot die tijd is de enorme rijkdom er doorheen gejaagd.”
www.nrc.nl/achtergrond/article2270065.ece/Feest_50_jaar_boven_onze_stand_geleefd_dankzij_Slochteren en www.nrc.nl/W2/Lab/Profiel/Aardgas/baten.html en achtergrond, www.nrc.nl/economie/article2275547.ece/Nederland_geeft_gasgelden_liever_uit_dan_te_sparen en www.nrc.nl/economie/article2270586.ece/Gasbaten_Slochteren_uitgegeven_aan_sociale_zorg en www.nrc.nl/achtergrond/article2266918.ece/Zeven_vragen_over_aardgas

[Sympathisant: het percentage van het BNP dat aan onderwijs wordt uitgegeven is ondanks ‘de verjubeling van de aardgasbaten’ onder het gemiddelde OESO percentage gezakt, zie jaarlijkse ‘Education at a Glance’ publicaties van de OESO,
www.google.nl/search?hl=nl&q=Education+at+a+Glance&btnG=Zoeken&meta=&aq=f&oq=.
In 1975 was het NL 8% van het BNP; in 1985 NL 6,5%; in 2009 NL 5,6% bij OESO 5,7%, www.besturenraad.nl/main_1-3-1-458.html.
Bijv. 2004: NL 5,1 %; EU 5,4 %; OESO 5,6 %, waarbij België en Finland 6,1 % en Denemarken 7,2 % van het BNP, www.minocw.nl/publicatie/1055/Uitgaven.html of via www.minocw.nl/publicatie/1036/Indicatoren-van-het-onderwijsstelsel.html, zie ‘Uitgaven’]

Flatgebouw Nederland

• Pamela Hemelrijk, ’Flatgebouw Nederland’, 24 juni 2008

“Toen ons flatgebouw “Nederland” indertijd werd opgeleverd boden Nolleke (een part-time handwerklerares) en Wout (een vormingswerker) zich aan om de taken op zich te nemen die gemeenschappelijk geregeld moesten worden, zoals trappenhuizen, liftkokers en dergelijke. “Best”, zeiden wij, en we benoemden die twee met algemene stemmen tot bestuur van de Vereniging van Eigenaren.”

Flatgebouw Nederland

Zie ook:
Salaris leraar (nationaal, Eurydice, OESO)
beteronderwijsnederland.net/?q=node/614

Zie ook:
Onderwijsbeleid
beteronderwijsnederland.net/node/610

***

GEVOLGEN ONDERWIJSPOLITIEK

Paradise lost

• J. Erdtsieck (redactioneel), ‘Paradise lost’, AOb, het Onderwijsblad, nr. 11, 2 juni 2001

“Met weemoed herinnert drs. J.C. Traas zich dat een volledige betrekking aan hbs en gymnasium standaard uit 26 les- en drie taakuren bestond, met een gemiddelde klassengrootte van zo’n twintig leerlingen in een qua omvang nog overzichtelijke school. De rector had zelf nog wat lessen, de docenten waren zijn collega’s en de school was een platte organisatie. Een paradise lost. Dat die scholen elitair waren, ontkent hij. En inderdaad het externe democratiseringsproces was een autonome ontwikkeling die al eind jaren vijftig op gang kwam. De Mammoet was er eerder gevolg dan oorzaak van.”
www.aob.nl/hobarchief/resultaat.asp?ArtikelID=396 en www.aob.nl/hobarchief/resultaat.asp?ArtikelID=407

Onderwijshervormingen 1975-1977

• Prof. dr. Edsger W. Dijkstra (1930-2002), wiskundige en informaticus, The University of Texas, Austin, USA (ook Leiden en Eindhoven). Hij is internationaal één van de meest invloedrijke grondleggers van de computerwetenschappen.

De manuscripten van toespraken aan zijn studenten uit de jaren zeventig van de vorige eeuw zijn bewaard gebleven. Hij bespreekt de totstandkoming van de Mammoetwet, de invloed van gammawetenschappen op het onderwijs, en andere onderwijshervormingen.
userweb.cs.utexas.edu/users/EWD/welcome.html (E.W. Dijkstra Archive) en nl.wikipedia.org/wiki/Edsger_Dijkstra

Zoek op ‘onderwijs’; ‘toespraak’; ‘1975’; ‘1976’; ‘1977’; ‘Mammoetwet’; ‘Van Kemenade’; ‘gymnasia’; ‘hoger onderwijs’; ‘wetenschap(pen)‘; ‘doctorandus’; beleid’; ‘ministerie’; ‘charlatans’; ‘onderwijshervormers’; ‘hoogleraar’ enzovoort, dan vindt u een keur aan kritische toespraken over de toenmalige onderwijshervormingen.
(zie m.n. codes EWD 366; EWD451; EWD471; EWD477; EWD479; EWD481; EWD483; EWD486; EWD494a; EWD495; EWD499; EWD515; EWD523; EWD534; EWD541; EWD542; EWD549; EWD551; EWD556; EWD558; EWD616; EWD620).
userweb.cs.utexas.edu/users/EWD/advancedSearch.html

Achtste toespraak tot mijn studenten

• Prof. dr. Edsger W. Dijkstra (1930-2002), wiskundige en informaticus, The University of Texas at Austin (na Leiden en Eindhoven), ‘Achtste toespraak tot mijn studenten’, voorjaar 1976 (EWD 558)

“Aangezien minister van Kemenade zijn contourennota gesteld heeft in een soort Nederlands, dat ik zelfs mijn honden niet durf voor te lezen, weet ik niet precies, wat hij met het middelbaar onderwijs voor heeft, maar veel goeds is het niet. Terwijl het middelbaar onderwijs nog niet van de invoering van de mammoetwet bekomen is, moet het met de middenschool gaan experimenteren. Terwijl de mammoetwet door de pakkettenkeuze het middelbaar onderwijs op beroepsopleiding heeft doen gaan lijken, krijgen we nu de middenschool, waar in naam van de spreiding van kennis de goede leerling helemaal niets meer leert. Terwijl Engeland, dat met de invoering van de zg. “comprehensive school” ons in dezen is voorgegaan, wou dat het er nooit aan begonnen was, omdat het een grandioze mislukking is gebleken, is de blinde fanaticus van Kemenade niet te remmen. Nou, blind? Niet helemaal: waarschijnlijk weet hij, dat het in Engeland mislukt is, want hij heeft al de wens te kennen gegeven de experimentele middenscholen daar te stichten, waar voor de scholieren in de nabijheid geen alternatief aanwezig is. Dit, zoals hij dat noemt, “om het experiment een eerlijke kans te geven”. Het risico dat ouders hun onbevredigde kinderen van de middenschool zouden afnemen, wil de minister kennelijk zoveel mogelijk verkleinen. Zoveel over des ministers wetenschappelijke eerlijkheid.”
userweb.cs.utexas.edu/users/EWD/transcriptions/EWD05xx/EWD558.html en userweb.cs.utexas.edu/users/EWD/welcome.html (E.W. Dijkstra Archive) en nl.wikipedia.org/wiki/Edsger_Dijkstra

De politiek correcte wereld van het schoolboek

• HP/De Tijd, ‘De politiek correcte wereld van het schoolboek’, 1 september 2006

“Er is de laatste tijd nogal wat te doen geweest over de schoolboeken. Ze zouden te zwaar zijn en bovendien ook nog eens behoorlijk prijzig. Maar over de inhoud van die boeken lezen we eigenlijk zelden iets. HP/De Tijd meende dat het tijd was voor een onderzoek.”
www.vrijspreker.nl/wp/2006/09/politiek-correct-jong-geleerd-is-oud-gedaan, ‘educatie’: www.vrijspreker.nl/wp/category/educatie en www.tysknews.com/Depts/society/cultural_marxism.htm en
www.marxists.org/archive/bukharin/works/1920/abc/10.htm#076 en
www.trouw.nl/deverdieping/opvoeding_onderwijs/article491286.ece/VVD_hekelt_eenzijdige_schoolboeken en www.congress.org/congressorg/bio/userletter/?id=381&letter_id=4130737191 (17.)

Vrijheid van onderwijs???

• Bruno Daems, ‘Vrijheid van onderwijs???’, Nova Civitas, ‘Blog’, ‘Onderwijs’, 24 september 2006

“Een van de verantwoordelijkheden van de ouder is het verschaffen van goed onderwijs aan het kind. Bij de vorming van de liberale natiestaat was de vrijheid van onderwijs een van de elementaire rechten die afgedwongen werd van het staatsgezag. België heeft dankzij de schoolstrijd een van de meest liberale wetgevingen op dit vlak. … Nog steeds kan echter eenieder zonder al te veel bemoeienissen van de staat zelf een eigen school opstarten. Ook thuisonderwijs is een vrij algemeen aanvaard alternatief in dit land.

Toch valt er het laatste decennium een verschuiving te merken, en dit niet alleen in België. De linkse, neoliberale regeringen proberen meer en meer hun invloed te laten gelden op het onderwijs. Dit verloopt op een indirecte, maar efficiënte wijze, onder meer door het koppelen van de leerplannen aan de subsidieregeling.”
60gp.ovh.net/~novacivi/blog/archives/cat_onderwijs.html en 60gp.ovh.net/~novacivi/beginselverklaring.html en 60gp.ovh.net/~novacivi.

Deze onderwijsadviseur heeft niets geleerd

• Deze onderwijsadviseur heeft niets geleerd, 23 november 2006 (nav Ed Schüssler onderwijsadviseur en –publicist, ‘Met meer geld koop je geen beter vmbo’, Trouw, 22 november 2006)

“Toch deinsde staatssecretaris Tineke Netelenbos terug voor de samenvoeging tot een echt nieuw en functioneel schooltype, bang voor politieke commotie. Het werd dus vmbo, geen schooltype maar een dekmantel. Het is de grootste weeffout in ons schoolsysteem.”
www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/858 en www.cb.gsf.nl/showpage.asp?steID=10&item=3600

Zie ook:
• Docentenafdeling NRC Handelsblad
docenten.nrc.nl/artikelen

***

VAN MAMMOETWET TOT VMBO

Zie ook:
Onderwijshervormingen (boeken, recensies)
www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/609

Van Mammoetwet tot VMBO

• Cindy Castricum, ‘Van Mammoetwet tot VMBO’, PM 5, 15 maart 2007 (overzichtsartikel)

“Dit [parlementair] onderzoek zou zich, volgens Tweede Kamerlid Mariëtte Hamer, moeten richten op de vraag waarom de vernieuwingen in het onderwijs aanvankelijk populair waren, maar later tot grote onvrede leidden. Over welke ontwikkelingen in het voortgezet onderwijs hebben we het eigenlijk en wie moeten straks voor de onderzoekscommissie verschijnen?”
cindycastricum.wordpress.com/2007/03/15/van-mammoetwet-tot-vmbo en (vervallen: www.pm.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=406&Itemid=104), PM, ‘onafhankelijk vakblad voor de gehele publieke sector’, zie ‘Onderwijs’, www.pm.nl en www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/2933#comment-24512 e.v., drs. M.I. Hamer (1958, PvdA; lerarenopleiding Nederlands en omgangkunde; algemene taalwetenschappen UvA), www.parlement.com/9291000/biof/02221

Alle feiten op een rij

• (Onderwijshervormingen 1963-1999), ‘Alle feiten op een rij’, 25 oktober 2009

“De Mammoetwet werd ingevoerd door de minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen Jo Cals en trad in werking op 1 augustus 1968, maar werd in 1963 reeds door de Eerste Kamer aanvaard. Door de nieuwe wetgeving werden de MULO, MMS en HBS afgeschaft en vervangen door de MAVO, havo en vwo. Ook ontstond op dat moment het lager beroepsonderwijs LBO, later “voorbereidend beroepsonderwijs” (VBO) genoemd.”
beteronderwijsnederland.net/node/6268

WET OP HET VOORTGEZET ONDERWIJS (MAMMOETWET)

Max Goote (1900-1991)

• F. van Rooij (vm. CNV Onderwijsbonden; voorzitter passend onderwijs; ), prof. dr. ing. F.J.H. Mertens (1946, PvdA, hoogleraar toezicht en veiligheid TUD; vm. hoogleraar bestuurskunde EUR; vm. plv. SG en DG ministerie van OCW), prof. dr. A.M.L. van Wieringen (1946, voorzitter Onderwijsraad, hoogleraar onderwijskunde UvA), ‘Max Goote. Onderwijs, wederopbouw en vernieuwing in de periode 1946-1966.’, Max Goote Kenniscentrum (UvA), mei 2000

Mr. ir. Max Goote was mede-grondlegger van de Wet op het voortgezet onderwijs (WVO oftewel ‘Mammoetwet’); eerste inspecteur-generaal van het onderwijs –politieke intentie – (p. 34); c.v., p. 94

“Laat ik om wat lijn aan mijn betoog te geven maar beginnen met een omschrijving. Het onderwijs heeft tot taak de persoonlijkheidsvorming van de opgroeiende mens te bevorderen, met name door hem de kennis, het inzicht en de vaardigheden te doen verwerven, die hij na het verlaten van de school behoeft voor zijn verdere ontplooiing, en daarbij ruime aandacht te besteden aan zijn culturele en maatschappelijke vorming. Deze omschrijving heeft met vele andere gemeen, dat ze niet volledig is, een zekere vaagheid heeft en toelichting behoeft.

Het moge duidelijk zijn dat zij de leerling centraal stelt. Het onderwijs moet er zijn voor de leerling. Dat schijnt een simpele waarheid, die op zichzelf voor ieder evident moet zijn. Zo op het eerste gezicht zitten daar weinig of geen nieuwe gedachten in. Bij nadere overdenking blijkt echter dat de centrale plaats, die daarbij aan de leerling wordt gegeven, belangrijke consequenties heeft.” (p. 60, 61)

“De Wet op het Voortgezet Onderwijs spreekt niet meer van ‘opleiden’ (zo als de Nijverheidsonderwijswet doet), maar van ‘voorbereiden’. Het verschil in terminologie is geen toevalligheid. Opleiden wil zeggen, de kennis en vaardigheid bijbrengen, die nodig zijn voor de uitoefening van het beroep. Opleiden stelt het beroep centraal. Voorbereiden is een ruimer begrip, dat meer mogelijkheden laat. Daarbij staat de leerling centraal, de eigenlijke opleiding moet nog volgen.” (p. 80)
www.maxgoote.nl/files/689/max_goote.pdf en www.maxgoote.nl en nl.wikisource.org/wiki/Wet_op_het_voortgezet_onderwijs (14 februari 1963) en nl.wikipedia.org/wiki/Mammoetwet

***

MIDDENSCHOOL (ALGEMEEN)

Zie ook:
Internationale ontwikkelingen, kritische organisaties, literatuur
Bijv. ‘Onderwijs Internationaal’; B. Overheid en onderzoek, media; 7. Finland (a. overheid en onderzoek; b. media)
www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/913

Studiehuis (kritisch), basisvorming
Bijv. ‘Onderbouw voortgezet onderwijs’; ‘Geschiedenis basisvorming’
www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/915

Primair en Voortgezet onderwijs (PO en VO), Pabo
Bijv. ‘Brede school’; ‘In company studiereizen naar Edinburgh (Schotland)’; comprehensive school
www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/2419

GESAMTSCHULE

Gesamtschule

• ‘Gesamtschule’ in Duitsland (de.wikipedia.org/wiki/Gesamtschule; zoals bekend kan eenieder een bijdrage aan Wikipedia leveren).

De Gesamtschule is in Duitsland omstreden. In het voormalige West-Duitsland zijn in enige staten (niet alle, hangt van politieke kleur van regering af) de ‘Gesamtschule’ ingevoerd, terwijl de bewoners van de voormalige DDR na de ‘Wiedervereinigung’ juist het gymnasium wilden invoeren. De DDR kende een ‘Einheitsschule’ voor het opvoeden van de socialistische mens.

“Zu einer Neuauflage der Gesamtschuldiskussion kam es Anfang der 90er Jahre im Rahmen der deutschen Wiedervereinigung. Während westdeutsche Gesamtschulbefürworter hofften, die bereits vorhandenen Einheitsschulen in Gesamtschulen umzuwandeln, wollte die ostdeutsche Bevölkerung ihr Recht auf Gymnasium verwirklicht sehen. So kam es nur in Brandenburg zu einer quantitativ bedeutsamen Einführung der Gesamtschule.“

Zie ook: www.marxists.org/archive/bukharin/works/1920/abc/10.htm#080 en en.wikipedia.org/wiki/Criticisms_of_Marxism en www.thepeoplescube.com/red/viewtopic.php?t=64

Gesamtschule Ungeschminkt – alarm!

• Elternverein Nordrhein-Westfalen e.V., ‘Gesamtschule Ungeschminkt – alarm!’, Februar 2000

“Wissenschaftliche Untersuchungen integrierter Gesamtschulen im Überblick.”
www.elternverein-nrw.de/stellungnahmen/gesamtschule_ungeschminkt.htm en www.elternverein-nrw.de

Eine Schule für alle – Nein danke!

• Elternverein Nordrhein-Westfalen e.V., ‘Eine Schule für alle – Nein danke!’, 2003

“Vier Gründe für das Nein:
1. Finnische Schulen unterrichten unter ganz anderen Voraussetzungen;
2. Ursächlich für die schlechten Leistungen deutscher Schüler ist nicht das mehrgliedrige Schulsystem;
3. Weiterführende integrierte Schulen haben in Deutschland geringeren Fördereffekt;
4. Schulleistungen spiegeln den Stellenwert von Bildung in Gesellschaft und Politik.”
www.elternverein-nrw.de/stellungnahmen/eine_schule_fuer_alle.htm en www.elternverein-nrw.de/infoschriften/wohin/gesamtschule.htm en ‘Inhalt’, www.elternverein-nrw.de/toc.htm

COMPREHENSIVE SCHOOLS

Zie ook:
Internationale ontwikkelingen, kritische organisaties, literatuur
www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/913

Comprehensive school

en.wikipedia.org/wiki/Comprehensive_school (vergelijk met meer oppervlakkige overzichtsartikelen van Wikipedia, en.wikipedia.org/wiki/Middle_school en en.wikipedia.org/wiki/High_school) – Wikipedia: betrouwbaar/neutraal?

The Black Papers, UK

• The University of Manchester, the John Rylands University Library, papers of Brian Cox, ‘Papers relating to the Black Papers (1965-1989)’, UK
archives.li.man.ac.uk/ead/search/eadSearchHandler?operation=full&recid=gb-0133-cox (zie: ‘contents’, linkerkolom) – de zgn. ‘Black Papers’ handelen o.m. over de falende resultaten van de middenschool en zijn onderdeel geweest van een parlementair debat.

Zie ook:
www.melaniephillips.com/articles-new/?p=62 ,
www.spectator.co.uk/archive/letters/22622/letters-to-the-editor.thtml ,
www.spectator.co.uk/archive/the-week/27286/its-the-incompetence-stupid.thtml

PISA, OESO

Maar internationaal doen we het toch goed?

• Mythes en waarheden deel 5: maar internationaal doen we het toch goed? door Willem Smit

“Mythe 5: Ons onderwijs zit internationaal aan mooi bij de top.

Waarheid: De landenranglijsten van PISA en TIMSS zijn misleidend en daarom nutteloos. Een hoge positie erop betekent weinig tot niets.”

“5.6 PISA speelt met de ranglijsten in de hand een eigen politieke agenda uit. Deze bestaat heel in het kort gezegd in het bevorderen van de middenschoolgedachte, het nastreven van zowel equality als equity. Meer hierover bij Naylor, 2004. Smithers, par. 61 t/m 67; 107 t/m 110) laat zien welke fouten zijn gemaakt bij het bepalen van de PISA-maat voor equality. De politieke voorkeuren van PISA laat ik verder maar rusten.”
www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/1340 (Programme for International Student Assessment – PISA: OESO; Trends in International Mathematics and Science Study – TIMMS: NCES – National Center for Education Statistics, USA) en voor andere Mythen en waarheden, www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/687 (onderaan doorbladeren)

Zie ook:
weblog Kenniseconomie (adviescommissies, media en exacte vakken), onder ‘Internationaal onderzoek’ en ‘Exacte vakken’
www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/612

weblog Wet- en regelgeving, CAO’s, verdragen, EU en OESO beleid, onder ‘OESO’
www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/642

**

CONTOUREN VAN EEN TOEKOMSTIG ONDERWIJSBESTEL, 1975-1977

Discussienota, 1975

• Discussienota «Contouren van een toekomstig onderwijsbestel», Tweede Kamer der Staten-Generaal, Zitting 1975-1976, 13 459

Nr. 1, Brief van de Minister van Onderwijs en Wetenschappen, J.A. van Kemenade, ‘s-Gravenhage, 18 juni 1975, 1 pagina
resourcessgd.kb.nl/SGD/19741975/PDF/SGD_19741975_0005027.pdf
Nr. 2, Nota, 135 pagina’s
resourcessgd.kb.nl/SGD/19741975/PDF/SGD_19741975_0005028.pdf
Nr. 3, Nota van Verbeteringen, Ontvangen 7 november 1975, 4 pagina’s
resourcessgd.kb.nl/SGD/19751976/PDF/SGD_19751976_0002936.pdf
Nr. 4, Brief van de Minister van Onderwijs en Wetenschappen, J.A. van Kemenade, ‘s-Gravenhage, 5 april 1976, 2 pagina’s
resourcessgd.kb.nl/SGD/19751976/PDF/SGD_19751976_0002937.pdf

Of via:
www.statengeneraaldigitaal.nl (‘contouren’, ‘onderwijsbestel’, ‘13459’)

Contourennota, 1977

• ‘Contouren van een toekomstig onderwijsbestel 2 (Vervolgnota)’, Tweede Kamer der Staten-Generaal, Zitting 1976-1977, 14425

Nr. 1, Brief van de Minister van Onderwijs en Wetenschappen, J.A. van Kemenade, ‘s-Gravenhage, 17 maart 1977, nr. 1, 1 pagina
resourcessgd.kb.nl/SGD/19761977/PDF/SGD_19761977_0004425.pdf
Nr. 2, Nota, 120 pagina’s
resourcessgd.kb.nl/SGD/19761977/PDF/SGD_19761977_0004426.pdf
Nr. 3, Brief van de Minister van Onderwijs en Wetenschappen, J. A. van Kemenade, ‘s-Gravenhage, 1 april 1977, 39 pagina’s
resourcessgd.kb.nl/SGD/19761977/PDF/SGD_19761977_0004427.pdf

Of via:
www.statengeneraaldigitaal.nl, zoek op ‘Kamerstuk Tweede Kamer 1976-1977 kamerstuknummer 14425’ (Contouren van een toekomstig onderwijsbestel).

Commentaar WRR op Contourennota

• Wetenschappelijke raad voor het regeringsbeleid (WRR), Rapporten aan de Regering, Commentaar op de nota Contouren van een toekomstig onderwijsbestel, Staatsuitgeverij ’s-Gravenhage, 1976

“De Contourennota heeft daarbij internationale ontwikkelingen in het oog gehouden, zoals de introductie van een middenschool, maar jammer is, dat in de nota niet meer aandacht is besteed aan internationale ervaringen met verschillende onderwijsvernieuwingen. In dit verband wijst de Raad onder meer op enkele ervaringen in Duitsland met de zogenaamde ‘Gesamtschule’. Men heeft daar ervaren dat het systeem van interne differentiatie een accentuering van het prestatiebeginsel teweeg brengt, hetgeen juist zwakke leerlingen benadeelt.” (Samenvatting, p. 8, 9. Zie ook 2.4, p. 26; 2.3, p. 32, 33) – ook verwijzing naar Cox en Dyson, two Black Papers: Fight for Education, 1969; Crisis in Education, 1970 – nav invoering van ‘Comprehensive schools’ in Verenigd Koninkrijk.

“In de voorafgaande paragraaf hebben wij gezien hoe de Contourennota het onderwijs primair een welzijnsvoorziening noemt, gericht op persoonlijke ontplooiing en maatschappelijke voorbereiding in brede zin.” met citaat uit Contourennota “Toch mag deze primaire en overheersende doelstelling van het onderwijs niet leiden tot een laissez-faire beleid met betrekking tot het vraagstuk van de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt.” (2.4 p. 27)

Inhoud: Samenvatting; 1. Inleiding; 2. Doelstellingen in de Contourennota; 3. Vernieuwing van het onderwijs; 4. De Contourennota en het overheidsbeleid; 5. Interactie onderwijs en samenleving; 6. Een macro-economische kostenraming; 7. Een kwestie van afweging; Literatuur; Bijlage 1. aanbiedingsbrief Van Kemenade, minister van O & W; Bijlage 2. schema: doelstellingen.
www.wrr.nl/content.jsp?objectid=2422 of via www.wrr.nl (‘publicaties’, ‘contouren’ of ‘onderwijsbestel’) en A.M.L. van Wieringen over Ph.J. Idenburg (1901-1995), www.dbnl.org/tekst/_jaa003199701_01/_jaa003199701_01_0008.htm of www.maatschappijdernederlandseletterkunde.nl/mnl/levens/96-97/idenburg.htm en nl.wikipedia.org/wiki/Gerardus_van_der_Leeuw en www.groningen.nl/assets/pdf/toespraak_bruggecate.pdf

Advies SER op Contourennota

• Sociaal-Economische Raad, Advies inzake de discussienota “Contouren van een toekomstig onderwijsbestel’, uitgebracht aan de Minister van Onderwijs en Wetenschappen, uitgave van de Sociaal-Economische Raad, 1976, no. 19, 15 oktober 1976 (Verschijnt ten minste maandelijks), 23 pagina’s

“Het ligt voor de hand dat de Raad als adviesorgaan op het gebied van het sociaal-economische beleid in het bijzonder oog heeft voor de sociaal-economische aspecten van het onderwijsbeleid. Terecht vraagt de minister de Contourennota vanuit deze invalshoek te bezien. Daarom volgt hieronder een aantal opmerkingen over de betekenis van het voorgestelde onderwijssysteem voor het sociaal-economische leven, in het bijzonder voor het functioneren van de arbeidsmarkt en het arbeidsbestel.”

Verzoek aan SER uit brief van minister – 18 september 1976: “de verhouding vraag en aanbod op de arbeidsmarkt in het licht van de voorstellen in de nota; het optrekken van de leerplichtige leeftijd tot 18 jaar; educatieve stages als onderdeel van het beginsel van het participerend leren en de integratie ervan in de “bovenschool”; het hoger onderwijs; verbreding van de opleidingsinhoud; ontkoppeling van opleidings- en functieniveau; de Open School; tweede-weg en tweede-kans onderwijs; betaald educatief verlof.”
www.ser.nl/~/media/DB_Adviezen/1970_1979/1976/b05293.ashx of via www.ser.nl/nl/publicaties/adviezen/1970-1979/1976/b05293.aspx (‘publicaties’, ‘adviezen’, ‘1970-1979’, ‘1976/19’) en www.ser.nl

**

MIDDENSCHOOL (POSITIEF)

Voorbij de Middenschool?

• Ed Schussler (red.), Scholengemeenschap Lelystad, Voorbij de Middenschool? – 30 jaar later, middenschoolsymposium 23 mei 2006, Lelystad.

Op 23 mei heeft de SGL een symposium georganiseerd vanwege het feit dat dertig jaar geleden het middenschoolexperiment begon. Ter gelegenheid hiervan is een boek uitgegeven waarin spelers van toen terugkijken op de middenschool. Onder de titel ‘Weg van de middenschool’ zijn de teksten van meer dan dertig auteurs gebundeld. In de introductie staat dat oud-minister Jos van Van Kemenade de vele karikaturen van de middenschool in stijl weerlegt. Ook een bijdrage van Tineke Netelenbos.
www.sgl.nl/Algemeen/Nieuws/Boek+symposium/ en www.sgl.nl/Algemeen/Algemeen

Zie ook: www.aob.nl/hobarchief/resultaat.asp?ArtikelID=5499 en www.minocw.nl/weblogs/128/index.html en www.parlement.com/9291000/biof/01733 en www.parlement.com/9291000/biof/02857 en www.cps.nl/ftp/download/minderhanden/minderhandenVFS.doc

Gelijke kansen in het Groninger onderwijsbeleid

• B.H. ten Bruggencate, ‘Het laatste kwartier, Gelijke kansen in het Groninger onderwijsbeleid in de jaren 1975-2000’, 2004

“Het Groninger Vensterscholenproject stond aan de oorsprong van de ‘brede school’-beweging in Nederland. In Groningen floreert nog steeds de enige geheel nieuw opgerichte Leon van Gelder-middenschool in Nederland. Dit zijn twee voorbeelden van een jarenlange actieve onderwijspolitiek dat zich over een breed spectrum uitstrekte. Het boek beschrijft voor het eerst nauwkeurig hoe dit onderwijsbeleid zich gedurende het laatste kwart van de vorige eeuw, 1975-2000, ontwikkelde. De kern daarin was het gelijke kansenbeleid.”
www.vangorcum.nl/nl/snpage.asp?ID=4067 en www.rug.nl/Corporate/nieuws/archief/archief2004/persberichten/130_00 en vensterschool.groningen.nl en www.reitdiep.nl (Leon van Gelder: Jenaplan) en nl.wikipedia.org/wiki/Reitdiep_College (“Leerlingen van alle niveaus kunnen op de school terecht, maar krijgen na afloop allemaal een VMBO diploma. HAVO en VWO leerlingen moeten daarna naar een andere school voor de laatste jaren”) en www.verbindendleren.nl/nl_NL/Adviesgroep.html en Kwaliteitskaart met rapporten OnderwijsInspectie, www.onderwijsinspectie.nl/zoekscholen/?qualitycardview=qualitycardnw&sector=VO&schoolId=13605&nrInResultArray=2&searchKey=-2103071501

Recensie:
Jan Barendse, ‘Ideologie basis gelijkekansenbeleid’ in Onderwijsmagazine Inzicht van de Vereniging voor Openbaar onderwijs (www.voo.nl/inzicht/), 2005, nr.4.
www.voo.nl/inzicht/nr4/2005/voo_inzicht_artikel4_07.html en www.nieuwsbank.nl/inp/2004/09/29/F149.htm en www.onderzoekinformatie.nl/en/oi/nod/onderzoek/OND1265749 en
dissertations.ub.rug.nl/FILES/faculties/ppsw/2006/e.s.walrecht/thesis.pdf of via dissertations.ub.rug.nl/faculties/ppsw/2006/e.s.walrecht (Sympathisant: Inspiratie Vensterscholen komt uit Denemarken en Zweden – ‘volledagscholen’. De fusie van de onderwijs- met de welzijnssector is gerealiseerd -uw kind wordt in het kader van de opvoeding onderzocht op het sociaal-emotioneel functioneren. U krijgt de gelijkheidsideologie er gratis bij. De ontwikkelingen worden toch wel in de computer geregistreerd en ‘gemonitord’? Nu ook in Nederland: ‘social engineering’. 😉

***

DERTIG JAAR ONDERWIJSSOCIOLOGIE

Over kansen, competenties en cohesie

• R. Bosman, S. Waslander (red.), ‘Over kansen, competenties en cohesie. Kanttekeningen bij dertig jaar onderwijssociologie.’, Van Gorcum, 2006

“In dit boek maken de auteurs de balans op van drie decennia onderwijssociologie. De onderwijssociologie werd in de jaren zeventig van de vorige eeuw groot met onderzoek naar ongelijke onderwijskansen. Geheel in lijn met het optimisme van de ‘maakbare samenleving’ werden in die tijd grootscheepse overheidsinterventies voorgesteld om iets aan deze ongelijke onderwijskansen te doen. Dertig jaar later is duidelijk dat overheidsinterventies maar een bescheiden effect hebben in het bestrijden van ongelijkheid.

Aan het begin van de 21e eeuw komen in de onderwijssociologie nieuwe thema’s op. De aandacht voor traditionele schoolse vaardigheden verbreedt zich naar competenties. Verder is er toenemende aandacht voor de bijdrage die het onderwijs kan leveren aan sociale cohesie in de samenleving.”

Artikelen: Jules Peschar, Wim Meijnen, Mark Levels, Jaap Dronkers, Anton Wesselingh, Jacques Wallage, Sietske Waslander, Arie Glebbeek.
www.vangorcum.nl/nl/snpage.asp?ID=4219 of books.google.com/books?id=PJ2Ha2bu5WIC&printsec=frontcover&dq=Over+kansen,+competenties+en+cohesie&hl=nl&sig=vyXaGnu3h7EJzUDPIRV_unyv-AE en symposium ‘Over kansen, competenties en cohesie’, 23 september 2005, www.rug.nl/Corporate/nieuws/archief/archief2005/nieuwsbrief/week37/30_15

Zie ook:
• Jacq. Wallage (burgemeester Groningen), ‘Onderwijs als beleidsresistente sector?’, toespraak bij afscheid prof. J. Peschar, 23 september 2005

“Hier vandaag te spreken onderstreept een sterke band, die Jules Peschar en mij sinds 1968 bindt. We kwamen op voor een universiteit, die niet alleen de wetenschap, maar zeker ook de democratie dient. Door niet alleen kennis over te dragen, maar ook op te voeden tot democratische waarden.”
www.groningen.nl/assets/pdf/symposium_afscheid_jules_peschar.pdf of www.aob.nl/hobarchief/resultaat.asp?ArtikelID=4967

Zie ook:
• Peter Giesen, ‘Dubbelinterview | Sociologen Jules Peschar en Sietske Waslander over dertig jaar Nederlands onderwijsbeleid’, De Volkskrant, 24 september 2005

Em. prof. dr. J. (Jules) L. Peschar (1944, socioloog, Rijksuniversiteit Groningen; vm. coördinator evaluatie basisvorming; voorzitter stuurgroep evaluatie Weer Samen Naar School; 1988-2006 International Education Indicators Programme of OECD, Network A and PISA Governing Board, OECD, Paris, Representative for The Netherlands) en prof. dr. Sietske Waslander (1966, socioloog, Rijksuniversiteit Groningen).
www.rijnlandmodel.nl/alternatieven/rijnlands_onderwijsbeleid_gelijke-kansen_bronnen.htm en www.ppsw.rug.nl/~peschar en groningersociologen.nl/waslander en www.denhaag.pvda.nl/oud/tromp/bart_tromp_wallage.htm

***

KRITISCHE ORGANISATIES IN DE VERENIGDE STATEN

The American Council of Trustees and Alumni (ACTA)

• The American Council of Trustees and Alumni (ACTA), Washington D.C., USA

“ACTA is the only national organization that is dedicated to working with alumni, donors, trustees and education leaders across the country to support liberal arts education, uphold high academic standards, safeguard the free exchange of ideas on campus, and ensure that the next generation receives a philosophically-balanced, open-minded, high-quality education at an affordable price.” (zie ‘links’)
www.goacta.org en www.goacta.org/about_acta/mission.html

Accuracy in Academia (AIA)

• Accuracy In Academia (AIA), Washington D.C., USA

“Accuracy in Academia, a non-profit research group based in Washington, D. C., wants schools to return to their traditional mission-the quest for truth. To promote this goal, AIA documents and publicizes political bias in education in Campus Report, its monthly newsletter. CR articles focus on:
• The use of classroom and/or university resources to indoctrinate students;
• Discrimination against students, faculty or administrators based on political or academic beliefs; and
• Campus violations of free speech.”
www.academia.org en www.indoctrinate-u.com en en.wikipedia.org/wiki/Political_correctness ,
(Accuracy in Media: www.aim.org of www.mrc.org)

Students for academic freedom

• Students for Academic Freedom was founded by David Horowitz to fight for academic diversity on America’s college campuses.
www.studentsforacademicfreedom.org

• Neil Gross (Department of Sociology, Harvard University), Solon Simmons (Institute for Conflict Analysis and Resolution, George Mason University), “Americans’ views of political bias in the academy and academic freedom”, working paper, 22 mei 2006.
www.studentsforacademicfreedom.org/archive/2006/June2006/AAUPstudyPolBiasinAcademy061206.pdf

Media

• Bruce Bawer, ‘Niet informeren, maar opvoeden, Trouw, 10 juni 2006
www.trouw.nl/hetnieuws/article349887.ece/Niet_informeren%2C_maar_opvoeden en www.brucebawer.com

Zie voor spin doctors en media – relevant voor kritisch onderzoek en discussie over het onderwijs van de afgelopen decennia: www.vpro.nl/programma/tegenlicht/afleveringen/19365659/items/19625291 en en.wikipedia.org/wiki/Public_relations en nl.wikipedia.org/wiki/Spindoctor en www.katholieknieuwsblad.nl/actueel21/kn2132d.htm en www.hetvrijevolk.com/files/diversen/das.pdf en www.metsenschilt.com/info/9789053304617.html en www.hetvrijevolk.com/?pagina=591 en www.trouw.nl/deverdieping/dossiers/article251966.ece

***

KRITISCHE ONDERWIJSLITERATUUR IN DE VERENIGDE STATEN

The rape of alma mater

• Well Earl Draughon – The rape of alma mater, 2004
www.amazon.com/Rape-Alma-Mater-N/dp/0595332498

The Professors: The 101 Most Dangerous Academics in America

• David Horowitz – The Professors: The 101 Most Dangerous Academics in America, 2006
www.amazon.com/Professors-Most-Dangerous-Academics-America/dp/0895260034 en en.wikipedia.org/wiki/The_Professors:_The_101_Most_Dangerous_Academics_in_America

Zie ook:
www.marcuse.org/herbert/booksabout/haters/horowitz/06horowitz.htm en www.marcuse.org/herbert/booksabout/haters/haters.htm

Indoctrination U

• David Horowitz – Indoctrination U. The Left’s War Against Academic Freedom, 2007
www.encounterbooks.com/books/indoctrinationu, www.amazon.com/Indoctrination-Lefts-Against-Academic-Freedom/dp/1594031908 en www.congress.org/congressorg/bio/userletter/?id=381&letter_id=4130737191

Political bias in school

• Sam Besserman, ‘A Conservative Kid Tries to Survive in California School’, American Thinker, June 27, 2010

“My name is Sam Besserman, I’m eleven years old, I live in Beverly Hills, California, and ever since I can remember I have been subjected to political bias in school.”
www.americanthinker.com/2010/06/a_conservative_kid_tries_to_su.html

Liberal Education, Then and Now

• Peter Berkowitz – ‘Liberal Education, Then and Now.’, Policy Review, no. 140, December 2006 & January 2007.

“An auto repair shop in which mechanics and owners could not distinguish a wreck from a finely tuned car would soon go out of business. A hospital where doctors, nurses, and administrators were unable to recognize a healthy human being would present a grave menace to the public health. A ship whose captain and crew lacked navigation skills and were ignorant of their destination would spell doom for the cargo and passengers entrusted to their care.

Yet at universities and colleges throughout the land, parents and students pay large sums of money for — and …. tax exemptions … — liberal education, despite administrators and faculty lacking a coherent idea about what constitutes an educated human being. To be sure, American higher education, or rather a part of it, is today the envy of the world, producing and maintaining research scientists of the highest caliber. But liberal education is another matter. Indeed, many professors in the humanities and social sciences proudly promulgate in their scholarship and courses doctrines that mock the very idea of a standard or measure defining an educated person and so legitimate the compassless curriculum over which they preside. In these circumstances, why should we not conclude that universities are betraying their mission?”

Inhoud: I. J.S. Mill’s idea of a university, and our own.; II. Mill’s idea of a university; III. Liberal education and Mill’s larger liberalism; IV. Reforming the twenty-first-century university.
www.hoover.org/publications/policyreview/4884276.html en www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/1083

***

POSTMODERNE WETENSCHAP

(zie reviews op www.amazon.com)

Algemeen

Explaining Postmodernism

• Stephen R.C. Hicks (professor of philosophy, Rockford College, Illinoios, USA), ‘Explaining Postmodernism: Skepticism and Socialism from Rousseau to Foucault’, 2004

“Tracing postmodernism from its roots in Jean-Jacques Rousseau and Immanuel Kant to their development in thinkers such as Michel Foucault and Richard Rorty, philosopher Stephen Hicks provides a provocative account of why postmodernism has been the most vigorous intellectual movement of the late 20th century. Why do skeptical and relativistic arguments have such power in the contemporary intellectual world? Why do they have that power in the humanities but not in the sciences? Why has a significant portion of the political Left – the same Left that traditionally promoted reason, science, equality for all, and optimism – now switched to themes of anti-reason, anti-science, double standards, and cynicism?

Explaining Postmodernism is intellectual history with a polemical twist, providing fresh insights into the debates underlying the furor over political correctness, multiculturalism, and the future of liberal democracy.”
www.amazon.com/Explaining-Postmodernism-Skepticism-Socialism-Rousseau/dp/1592476422 en www.stephenhicks.org/publications/explaining-postmodernism en ‘The evolution of socialist strategies’. Or: “From Marx to the Neo-Rousseauians.”, www.stephenhicks.org/2009/11/16/the-evolution-of-socialist-strategies en www.stephenhicks.org

The Vision of the Anointed, Self-Congratulation as a Basis for Social Policy

• Thomas Sowell (1930, economics; senior fellow, The Hoover Institution, Stanford University, USA), ‘The Vision of the Anointed, Self-Congratulation as a Basis for Social Policy’, 1995

“The focus here will be on one particular vision – the vision prevailing among the intellectual and political elite of our time. What is important about that vision are not only its particular assumptions and their corollaries, but also the fact that it is a prevailing vision – which means that its assumptions are so much taken for granted by so many people, including so-called ‘thinking people’, that neither those assumptions nor their corollaries are generally confronted with demands for empirical evidence. Indeed, empirical evidence itself may be viewed as suspect, insofar as it is inconsistent with that vision.” (Chapter 1. Flattering Unction, p. 2)
www.amazon.com/Vision-Anointed-Self-Congratulation-Social-Policy/dp/046508995X en en.wikipedia.org/wiki/Thomas_Sowell en www.hoover.org/fellows/9767

Constructivisme in het onderwijs

Constructivisme als leertheorie en constructivistische wiskunde

• Raf Feys, Pieter Van Biervliet, ‘Constructivisme als leertheorie en constructivistische wiskunde’, Onderwijskrant 113, september 2000

“Het constructivistisch leermodel betekent volgens von Glasersfeld niets minder dan een Copernicaanse revolutie. Het constructivisme neemt in de huidige onderwijskunde een dominante positie in. Niet enkel binnen de huidige onderwijskunde, maar ook binnen beleidsdocumenten en binnen de DVO.” [Dienst voor Onderwijsontwikkeling; België]
(inclusief Nederlandse vertaling van tekstgedeelten van artikel van Martin A. Kozloff, ‘Constructivism in Education: Sophistry for a New Age’, May 1998 – zie volgende kop -, op p. 22, 23)
www.onderwijskrant.be/docs/Constructivisme-Okrant-nr.-113.doc of via www.onderwijskrant.be/docs en www.onderwijskrant.be

Constructivism in Education: Sophistry for a New Age

• Martin A. Kozloff (professor of education, Watson school of education, University of North Carolina Wilmington, USA), ‘Constructivism in Education: Sophistry for a New Age’, May, 1998

“Constructivist writing typically begins with an intellectually dishonest and shallow critique of the “instructivist” (Finn & Ravitch, 1996)–sometimes called “behavioral”–approach. This critique is a thinly-disguised rhetorical device by which the writer stakes an undeserved claim to the moral high ground and tries to convince readers that the constructivist has anything worth saying.”
pennance.us/home/documents/Constructivism.pdf of people.uncw.edu/kozloffm/ContraConstructivism.html of
en people.uncw.edu/kozloffm of people.uncw.edu/kozloffm/home.html of people.uncw.edu/kozloffm/Commit.html

Constructivism in Science and Mathematics Education

• Michael R. Matthews (associate professor, School of Education Studies, University of New South Wales, Sydney, Australia), ‘Constructivism in Science and Mathematics Education’. In D.C. Phillips (ed.), National Society for the Study of Education, 99th Yearbook, Chicago, USA, University of Chicago Press, 2000, pp. 161-192.

“Constructivism is undoubtedly a major theoretical influence in contemporary science and mathematics education. Some would say it is the major influence. In its post-modernist and deconstructionist form, it is a significant influence in literary, artistic, history and religious education. Constructivism seemingly fits in with, and supports, a range of multicultural, feminist and broadly reformist programmes in education. Although constructivism began as a theory of learning, it has progressively expanded its dominion, becoming a theory of teaching, a theory of education, a theory of the origin of ideas, and a theory of both personal knowledge and scientific knowledge. Indeed constructivism has become education’s version of the ‘grand unified theory’.”

Inhoud: The scope of constructivism; Scolarly influence; Curricular influence; Revolutionary expectations; An evidential dilemma; Varieties of constructivism; Radical constructivism; The New Zealand example; Constructivist teaching of the content of science; Conclusion; Endnotes; References.
wwwcsi.unian.it/educa/inglese/matthews.html en ‘Constructivism in the classroom: epistemology, history, and empirical evidence’, www.teqjournal.org/backvols/2003/30_3/matthews.pdf en ihpst.arts.unsw.edu.au/professorMatthews

Zie ook: Michael R. Matthews (University of Auckland, New Zealand), ‘Old wine in new bottles: A problem with constructivist epistemology’. In H. Alexander (ed.), Philosophy of Education 1992, Proceedings of the Forty-Eighth Annual Meeting of the Philosophy of Education Society. Philosophy of Education Society, Urbana, IL., pp. 303-311.
www.ed.uiuc.edu/EPS/PES-Yearbook/92_docs/Matthews.HTM

Constructivism: a Primer for Parents

• Constructivism: a Primer for Parents, Improve Education, 28 januari 2010

“Schools might tell you that Constructivism is the perfect teaching method. Be ready to debate that. (NB: Constructivism is the main gizmo inside of Reform Math.)”
www.youtube.com/watch?v=YkENpwnlDTI en beteronderwijsnederland.net/node/7077 en www.improve-education.org

Constructivism, Instructivism, and Relates Sites

• Constructivism, Instructivism, and Related Sites

“Opposition to the Theory.”
www.emtech.net/construc.htm en “over 15,000 resources organized by topics for teachers, students, and parents”, www.emtech.net

Morningstar – How To Deconstruct Almost Anything. My Postmodern Adventure

• Chip Morningstar – How To Deconstruct Almost Anything. My Postmodern Adventure, June 1993

“This is the story of one computer professional’s explorations in the world of postmodern literary criticism. I’m a working software engineer, not a student nor an academic nor a person with any real background in the humanities. Consequently, I’ve approached the whole subject with a somewhat different frame of mind than perhaps people in the field are accustomed to. Being a vulgar engineer I’m allowed to break a lot of the rules that people in the humanities usually have to play by, since nobody expects an engineer to be literate. Ha. Anyway, here is my tale.”
www.fudco.com/chip/deconstr.html

Voor nadere informatie over deze ‘wetenschappelijke methoden’, verwijs ik u naar een aantal Wikipedia artikelen (betrouwbaar/neutraal?), en.wikipedia.org/wiki/Category:Critical_theory en en.wikipedia.org/wiki/Binary_opposition en en.wikipedia.org/wiki/Poststructuralism en en.wikipedia.org/wiki/Postmodernism en en.wikipedia.org/wiki/Deconstruction en en.wikipedia.org/wiki/New_Age

Sokal, Bricmont – Fashionable Nonsense: Postmodern Intellectuals’ Abuse of Science

• Alan Sokal, Jean Bricmont – Fashionable Nonsense: Postmodern Intellectuals’ Abuse of Science (1999)
www.amazon.com/Fashionable-Nonsense-Postmodern-Intellectuals-Science/dp/0312195451 .
en.wikipedia.org/wiki/Fashionable_Nonsense . en.wikipedia.org/wiki/Sokal_Affair . www.physics.nyu.edu/faculty/sokal/noretta.html . www.indiana.edu/~koertge/NewAgePoS.pdf

Zie ook:
• Marcel Hulspas, ‘Ik vond het heel moeilijk om onbegrijpelijk te schrijven’ (Een interview met Alan Sokal en Jean Bricmont), Skepter 11(4), december 1998
www.skepsis.nl/s-frames.html (zie ‘Index’, ‘Wetenschap’, ‘Hulspas’) en www.skepsis.nl/index.html en www.skepsis.nl

Pseudo-wetenschap

Identifying pseudoscience

• Identifying pseudoscience
en.wikipedia.org/wiki/Pseudoscience en en.wikipedia.org/wiki/Junk_science en en.wikipedia.org/wiki/Skeptic%27s_Dictionary en en.wikipedia.org/wiki/Cognitive_dissonance en www.yetiarts.com/aaron/science/cogdiss.shtml en www.colorado.edu/communication/meta-discourses/Theory/festinger.htm en www.hetlaatstewoord.com

Skepter: de kritische kijk op paranormale verschijnselen en pseudowetenschap

• Skepter: de kritische kijk op paranormale verschijnselen en pseudowetenschap, driemaandelijks tijdschrift uitgegeven door de Stichting Skepsis. De Stichting Skepsis stelt zich ten doel buitengewone beweringen aan een kritisch onderzoek te onderwerpen. Meestal blijkt dat de beweringen niet zijn gebaseerd op fatsoenlijk bewijsmateriaal of door de mand te vallen wanneer ze op de proef worden gesteld.
www.skepsis.nl/index.html en www.skepsis.nl en www.skepp.be en skepdic.com

Vijfde toespraak tot mijn studenten, 1977

• Prof. dr. E.W. Dijkstra (1930-2002), ‘Vijfde toespraak tot mijn studenten’, voorjaar 1977 (EWD 616)

“Wij willen allen graag, dat ons werk zowel deugdelijk als belangrijk is. In zijn “The Structure of Scientific Revolutions” benadrukt Thomas S.Kuhn als karakteristiek van de wetenschapsbeoefening, dat wanneer de deugdelijkheid en belang niet te combineren zijn, de wetenschapsbeoefenaar de deugdelijkheid laat prevaleren. Hij contrasteert dit met het gedrag in de gamma-vakken, waar de urgentie van een oplossing voldoende motief voor bemoeienis is, ook al ontbreekt het noodzakelijke gereedschap ten enen male. Na mijn vorige toespraak sterkte het mij te zien, dat ook hij, wat ik als “het gamma-gajes” pleeg aan te duiden, onverbloemd tot de kwakzalvers rekent.”
userweb.cs.utexas.edu/users/EWD/transcriptions/EWD06xx/EWD616.html en userweb.cs.utexas.edu/users/EWD/welcome.html (E.W. Dijkstra Archive) en nl.wikipedia.org/wiki/Edsger_Dijkstra en en.wikipedia.org/wiki/Thomas_Kuhn en andere toespraken over de gamma wetenschappen ewd.cs.utexas.edu.master.com/texis/master/search/?sufs=0&q=gamma&s=SS en www.vriendenvanwetenschap.nl/node/10177

Higher Superstition: The Academic Left and Its Quarrels with Science

• Paul R. Gross et al. – Higher Superstition: The Academic Left and Its Quarrels with Science (1997)
www.amazon.com/Higher-Superstition-Academic-Quarrels-Science/dp/0801857074 en
en.wikipedia.org/wiki/Higher_Superstition:_The_Academic_Left_and_Its_Quarrels_With_Science

The Killing of History: How Literary Critics and Social Theorists are Murdering Our Past

• Keith Winschuttle – The Killing of History: How Literary Critics and Social Theorists are Murdering Our Past (2000)
www.amazon.com/Killing-History-Literary-Theorists-Murdering/dp/1893554120

The New Thought Police

• Tammy Bruce – The New Thought Police: Inside the Left’s Assault on Free Speech and Free Minds (2001)
www.amazon.com/New-Thought-Police-Assault-Speech/dp/0761534040

The Death of Right and Wrong

• Tammy Bruce – The Death of Right and Wrong: Exposing the Left’s Assault on Our Culture and Values (2003)
www.amazon.com/Death-Right-Wrong-Exposing-Assault/dp/0761516638

Intellectual Morons

• Daniel J. Flynn – Intellectual Morons: How Ideology Makes Smart People Fall for Stupid Ideas (2005)
www.amazon.com/Intellectual-Morons-Ideology-People-Stupid/dp/1400053552

Anti-racist mathematics

• Anti-racist mathematics 🙂 🙂

“Anti-racist mathematics is part of a larger social constructivist movement in which traditional Western or scientific world views are seen as products of the Judeo–Christian and masculine assumptions of Western cultures. …
Proponents find evidence in the findings of 20th century anthropology, philosophy and various social science disciplines. From this, they believe that the mental paradigms of individuals have a determinative effect on the way they interpret the origin and meaning of events and objects in the world around them.”
en.wikipedia.org/wiki/Anti-racist_math en roger-scruton.blogspot.com/2007/06/glory-of-west-is-that-life-is-open-book.html en www.trouw.nl/deverdieping/podium/article727519.ece en www.hetvrijevolk.com/?pagina=3814

Graduate school of education – University of California, Berkeley, USA

• University of California, Berkeley, USA – Graduate school of education
www-gse.berkeley.edu/research.html

***

CHECKLIST

Ik kon het niet laten puntsgewijs een aantal uit de jaren zestig en zeventig voortgekomen ideeën te noemen (verbeter mij als u het beter weet ;-).

OPVOEDING EN ONDERWIJS (VOLGENS SOCIOLOGEN)

• Opvoeding
….. Anti-autoritaire opvoeding (Spock, eerste publicatie 1946).
….. Niemand is verantwoordelijk (schoppen tegen verantwoordelijken). Kiezen van hetgeen jou op dit moment het beste uitkomt.
….. Regels beperken de persoon. Verleggen van grenzen als levenshouding. Je niet aanpassen.
….. Gewoon jezelf zijn. Zelfontplooiing. Anderen moeten je accepteren zoals je bent. Hou geen rekening met anderen.
….. Vrijheid blijheid. Flower power. Je gaat jouw eigen weg.
….. Relax, niets aan de hand, moet kunnen. Waait wel over.
….. Opvoeden is autoritair. Niet corrigeren. Grenzen zijn diffuus. Gedogen. Praten en begeleiden kan.
….. Iedereen is gelijk. Laat iedereen in zijn waarde. Niets van zeggen. Weet jij het beter? Waarom denk je dat?
….. Doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg. Ooit een normaal mens ontmoet?
….. Aanmoedigen van kritisch en individualistisch zelfbewustzijn. Geen verantwoordelijkheid nemen.
….. Mondigheid. Tegen maatschappelijk onrecht. Solidariteit.
….. Welzijn belangrijker dan welvaart. Teveel welvaart is schadelijk. Geld maakt niet gelukkig. De overheid weet er wel raad mee.
….. Aanmoedigen van de spontaniteit van het individu. Het gaat om het nu.
….. Origineel en tegendraads gedrag is tof. Lekker eigenwijs zijn.
….. Zelfstandige kinderen voeden zichzelf op. Geen grenzen stellen.
….. Experimenteren met sex, drugs and rock’n’roll.
….. Criminaliteit is resultaat van een slechte jeugd.
….. Maatschappelijke schade relativeren. De overheid lost het wel op.
….. Sociale omgeving belangrijker dan genen.
….. Bescherming van wieg tot graf. Je hebt rechten (plichten komen nog wel).
….. De staat van volwassenheid is tot nader order uitgesteld.

• Onderwijs
….. Maatschappelijke functie van het onderwijs belangrijker dan het onderwijs zelf. Publieke taken van school uitgebreid. Opvoeding en maatschappelijk werk zijn taak van de leraar. Samen naar school.
….. Schaalvergroting vanwege taakverbreding, integratie en efficiëntie. Bureaucratie. Anonimiteit. Beveiliging. Elektronische volgsystemen. Educatieve waarde van computergebruik. Docenten worden coaches.
….. Voor iedereen gelijke kansen met als uitkomst gelijke verdeling van de sociale milieus over de diverse vormen van onderwijs. De overheid grijpt in als dit plan geen succes heeft. Vicieuze cirkel.
….. Kansen zijn sociaal bepaald. Niet vrij bij de verwezenlijking van kansen. Geen persoonlijk initiatief en prestaties.
….. Maatschappelijke achterstand heeft invloed op het IQ (hoger IQ door ontvangst van betere kansen).
….. Het kind staat centraal met zijn persoonlijkheid en talenten. Traumatiseer het niet. Laat het zelf de grenzen ontdekken. Creëer een ‘natuurtoestand’ waarin iedereen vrij is (denk aan Darwin). Vraag subsidie aan.
….. IQ is naast EQ en SQ maar een relatief begrip. Iedereen heeft talenten. School dient alle talenten te ontwikkelen. Psychologen en sociologen kijken beroepshalve mee. Registratie in het elektronisch leerdossier.
….. Kinderen zijn niet in staat de door de staat gewenste sociale vaardigheden in de vrije tijd op te doen.
….. Onderwijs gericht op menswording en zelfontplooiing (geen beroep). Paternalisme.
….. In de kenniseconomie zijn zachte vaardigheden van groter belang dan harde basiskennis. De beroepspraktijk verlangt dat het kind zo vroeg mogelijk de basisvaardigheden samenwerken (en vergaderen), reflecteren en actief burgerschap ontwikkelt (gestuurde sociale vorming). Het inzicht in basiskennis kan nog altijd via de computer dan wel een door het kind aangestuurde ‘nerd’ of kennismigrant worden verworven. De docent faciliteert.
….. Informatievergaring is gelijkgesteld met kennisverwerving.
….. Nadruk op hoger theoretisch onderwijs voor iedereen. Discriminatie. Lissabon-agenda als kwantitatieve doelstelling.
….. Verstikking en verwaarlozing van werkelijke talenten. Veronachtzaming van nieuwsgierigheid en onderzoeksdrang bij studenten. Richten op vermeende latere beroepspraktijk (terwijl bedrijfsleven excellentie in academische vaardigheden beloont). Richten op vraag van gemiddelde student. Relativeren van wetenschappelijke missie.
….. Iedereen moet theoretisch geschoold worden vanwege de te verwerven veerkracht tegen globalisering. Het opleiden van goede vakmensen in het beroepsonderwijs is vanuit het oogpunt van gelijkheid verwerpelijk (diefstal van gelijke kansen). Vaklui uit het buitenland nemen het werk over.
….. Politieke agenda. Doelgroepenbeleid. Sturing door middel van subsidies.
….. Grote Broer en Vadertje Staat geven aan ieder kind een onderwijsnummer (onderwijsnummer.nl), zodat er een elektronisch dossier van ieder kind kan worden bijgehouden.
….. De nieuwe generatie is een generatie Einstein (i.e. bestaat uit handige en welbespraakte consumenten van elektronica). Een compliment waard, zeker als je Einstein’s talent hierbij betrekt. Zijn er al stickers gedrukt?
….. Keuzemoment voor iedereen zo lang mogelijk uitstellen. Kiezen is onrechtvaardig.
….. Prestatiedrang en wedijver zijn slecht. Geen selectie. Geen beloning voor prestaties. Excellente middelmaat en kennisachterstand nastreven. Marktwerking voor vrijheid van goed onderwijs onmogelijk maken. Bedrijfsleven neemt kennismigranten aan.
….. Discipline grenst aan fascisme. Concentratie is niet ‘multitask’. Het repeteren van kennis is niet goed voor de ontwikkeling van het kind (trauma’s). Zelfbeheersing is een achterhaalde voorwaarde van het samenleven. Kunst- en cultuurkennis niet voldoende waardevol om overgedragen te worden.
….. De sterkste schouders dragen de zwaarste lasten (jong geleerd is oud gedaan). Slimme kinderen dienen hun verantwoordelijkheid voor de leerzwakke kinderen te nemen. Zet alle niveaus bij elkaar in de klas. Het is geven en nemen.
….. Talent en hard werken negeren dan wel belachelijk maken vanuit solidariteitsbesef (uitslover of ‘nerd’ met meer kansen, schuldgevoel aankweken).
….. De aanwezigheid van leersterke leerlingen heeft invloed op het resultaat van leerzwakke leerlingen. Sterke kinderen begeleiden als hulpleerkracht de zwakke kinderen naar een beter resultaat.
….. ‘Transfer’ is niet mogelijk volgens de onderwijsvernieuwers. Kinderen moeten het zelf doen.
….. Beter, slimmer, intelligenter en erfelijkheid zijn verboden begrippen. De wiegjes van eenieder dienen in dezelfde kleur te worden geverfd. Worden we allemaal heel gelukkig van.
….. Volgens sociologen wordt intelligentie veroorzaakt door de portemonnee van de ouders. Terwijl u werkt en de kinderen naar school stuurt, maken sociologen aan de universiteiten dan wel met royale subsidie hun sociale theorieën aan de hand van – objectieve? ongekleurde? – enquêtes afgenomen bij – representatieve? – groepen. “Wilt u hier uw hoogst genoten opleiding en salaris invullen?” Dat is tenminste harde informatie. Opvoeding, erfelijkheid en sociaal milieu vinden sociologen moeilijker te toetsen en zijn bovendien niet eenvoudig via ‘social engineering’ en ‘sociological practice’ (staatsinterventie), te beïnvloeden. ‘Nature’ komt in het vocabulaire niet voor. Vanwege deze omissie in het onderzoek en vanwege praktische redenen houden sociologen het er maar op dat de maatschappelijke ongelijkheid volledig door het sociaal-economische klasseverschil wordt verklaard (generalisatie: ‘de rijke stinkerds’ vs ‘de arme sloebers’ in het hoofdstuk De Grote Gemene Deler). De onderverdeling in intelligentie volgt de deterministische wet van de tweedeling – Karl M., klassieke industrialisatie, 1818-1883.
‘Social engineering’ is geïnspireerd op een sociaal-economische tweedeling. De klassieke tegenstelling gaat uit van slimme kinderen die naar het hoger onderwijs kunnen omdat zij rijk zijn, geen problemen in het leven ondervinden, en zich derhalve als zondagskinderen in een bevoorrechte positie bevinden. Je kunt als beleid voor ‘laissez faire, laissez passer’ dan wel karaktermoord kiezen. Bij het creëren van een tweedeling kun je niets met een middenklasse en tussenvormen van onderwijs. Daarom wordt tegenover het hoger onderwijs meteen het laagste onderwijs geplaatst waarin de leerzwakke leerlingen zitten, die alles in het leven tegen hebben. De schoolgang wordt bepaald door de sociaal-economische klasse. Denk aan het kind van de fabrieksdirecteur met de sigaar tegenover het kind van de arme sloeber in de goot. Hoe masseer je dit weg? Door in officiële propaganda te stellen dat ‘rijk’ eigenlijk arm van geest is en ‘arm’ eigenlijk zeer rijk van geest. Een ander voorbeeld van propaganda is de generatie Einstein – OCW gaf reclamebureau opdracht onderzoek naar MBO-leerlingen te doen. In populaire media worden ‘zwakkeren’ veelal neergezet als slim, sociaal en ‘down to earth’ die in vergelijking met suffe studiebollen en ‘bevoorrechte intelligente kinderen’ het pleit winnen. Hierdoor verwordt ‘slim’ tot ‘dom’ en ‘dom’ – excuus, iemand met minder kansen – tot ‘slim’. Om de misstanden recht te zetten lijken beleidsmakers de Orwelliaanse Newspeak – het perspectief van de zwakkere is leidend – in de gehele maatschappij te willen toepassen. Met de identificatie van ‘slim’ met ‘rijk’ tegenover ‘dom’ (oftewel ‘kansarm’) met ‘arm’ komen we tot een onderwijsluchtkasteel dat de Nederlandse samenleving al decennia benevelt. Aanvullende fondsen missen doel, daar het fundament zweeft.
Ingevolge het humane onderwijsbeleid dienen ‘domme’ kinderen een zo hoog en algemeen mogelijke opleiding te volgen, hoeveel geld en tijd het ook kost hun dit opleidingsniveau te laten behalen. Het doel is het geven van kansen aan kansarmen en het verminderen van kansen van kansrijken (want dat is het resultaat). De hulp en subsidie zijn niet gericht op ‘slimme’ kinderen. Hun oneerlijk verkregen voordeel kan worden ingelost door als sterkste schouders de zwakke schouders van de arme kinderen te dragen.
De premisse is dat de uitmuntende intelligentie van eenieder na jaren wachten vanzelf zal komen bovendrijven (denk aan een klas vol briljante voetballers en musici die elkaar vanuit een kansrijke gelijke positie stimuleren). Tussentoetsen mogen niet, want hierdoor wordt het beeld van de groei van de leerzwakkeren verstoord. De aandacht voor ‘slimme’ leerlingen dient te worden geminimaliseerd als deze niet de kansen van ‘leerzwakke’ leerlingen kan doen vergroten. Intelligentie is zoiets als subsidie. Wat je weghaalt bij de één kan bij de ander worden opgeteld. Dit komt uiteindelijk het niveau van ieder kind ten goede. Vergeten wordt dat veel ‘domme’ kinderen hierdoor niet de kans krijgen hun eigenlijke talenten aan te boren (denk aan het beroepsonderwijs). ‘Slimme’ kinderen wordt kansen tot volledige ontplooiing ontnomen.
Het beleid is doelbewust discriminerend. Denk aan de identificatie van ‘slim’ met ‘rijk’. De combinaties ‘slim’ en ‘dom’ (steeds identiek aan kansarm?) met ‘arm’ worden met subsidie opgelost. Hoe zit het met ‘domme’ rijke kinderen? Krijgen zij aanvullende begeleiding of betalen de ouders dat zelf? Dient het inkomensbeleid in alle facetten van de maatschappij te worden doorgevoerd, waardoor de ‘armen’ rijk zullen zijn en de ‘rijken’ arm? Of is goed onderwijs een algemene overheidstaak die uit de algemene middelen behoort te worden betaald? Andere vraag: waar behoort een violist toe? Tot een hoger sociaal milieu of tot een lagere sociaal-economische klasse? En een succesvolle loodgieter? De generalistische sociale klasse-indeling is aardig voor de statistiek van beleidsambtenaren, meer niet. ‘Nature’ is uitgebannen. De sociaal-economische cijfers bepalen het onderwijsbeleid. De ’tweedeling’, dat wil zeggen de polarisatie op deterministische grondslag is naar mijn mening onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd en doet de werkelijkheid geweld aan. De schijn van wetenschappelijkheid dient de politieke stellingname – marxisme? – te verhullen. De politiek appelleert aan de behoefte van mensen het goede te willen doen – christelijke naastenliefde. In het onderwijs heeft dit geresulteerd in een meer dan veertig jaar bestaande open bouwput. Ik zou het graag willen vergelijken met het gezicht van een artiest waarop meerdere cosmetische ingrepen heeft plaatsgevonden. Niet lachen, dat doet pijn. In het onderwijsbeleid is beter de vijand van het goede, maar op de rem trappen is zo moeilijk. Het lijkt wel een groot infrastructureel project dat veel geld kost maar wat betreft kwaliteit van leven weinig op zal brengen.
Resultaat: een janboel in het onderwijs. Er is nieuw onderzoek door sociologen nodig om deze discriminatie door sociologen te verklaren. Dit kan niet zo zijn. Wat moet er dan van het onderwijsbeleid worden? Houd de theorie vast. ‘Social engineering’ op Orwelliaanse grondslag moet werken. Er is zoveel ongelijkheid. Je komt er altijd wel met polarisatie vanuit een centralistische visie. Klinkt zo plausibel. Dus als u moe thuis komt nadat u uw kinderen van school heeft opgehaald, kunt u berusten in het idee dat sociologen over uw kinderen waken. De staat bepaalt wat goed voor u is – de basisvorming, tweede fase, middenschool, het competentiegericht onderwijs, de niveauverlaging, het neerhalen van enig beschavingsideaal, het verdacht maken van kwaliteit, enzovoort -, en u moet het niet in uw hoofd halen tegen deze staatsdwang in te gaan. U zult hardhandig worden geëxcommuniceerd als een rijke egoïst. U wordt nogmaals gestraft via de hogere belastingaflaat als het sociale experiment mislukt. De stelselwijziging in 1968 (Mammoetwet) had als intentie een meerlagig onderwijssysteem (lager beroepsonderwijs tezamen met MAVO, HAVO, VWO – athenaeum of gymnasium) met stapelkansen te creëren. Door al die tussenstapjes functioneerde dat al beter dan een middenschool, waar een gedeelte van de leerlingen in slaap is gevallen, het middendeel iets doet, en een ander gedeelte ontsnappingspogingen onderneemt. We hebben 192 landen op deze aardbol die als ‘buitenland’ fungeren en om die platte reden vergelijkingsmateriaal zijn, maar is dat voor andere mensen dan beleidsambtenaren boeiend? Hier is wederom beter de vijand van het goede. Het gaat om de basis: een goede leraar. Als je de poten onder de stoel van de leraar vandaan zaagt, blijft er weinig over. De middenschool had een probleem opgelost dat er niet was. Sommige mensen komen later tot bloei, daar is met een totalitair onderwijsbeleid weinig aan te doen. De invoering van het VMBO heeft een tweedeling tussen laag en hoog onderwijs geïntroduceerd. Vanuit de bureautafel ziet het er prachtig uit, maar in de praktijk passen mensen niet in de opgelegde mal. Sorry ‘idealisten’: stelselwijzigingen maken meer kapot dan u lief is. Het EU gruwelsprookje – competenties enz. – laat ik hier maar even rusten. Is niet goed voor de gemoedsrust.
Opmerking: met de ‘rijken’ wordt eigenlijk de middenklasse bedoeld, maar dat klinkt niet mooi bij een klassieke tweedeling tussen kapitalisten en proletariërs. Inmiddels heeft de middenklasse, een belangrijk cement in de samenleving, het ook zwaar. De ‘onderklasse’ schuift omhoog. Net goed. Rancunepolitiek. Altijd naar de ander kijken – heeft hij meer? – zonder je eigen licht te aanschouwen. Verpakt als idealen. Nederland heeft inmiddels een overschot aan zwakke academici en andere hoger opgeleiden en een tekort aan goede vaklui. De nivellering is geslaagd! 🙂 Dit probleem kunnen we oplossen door de massa-immigratie van kansarmen voort te zetten met het oog op goedkope arbeid en emancipatie (Nederland gidsland). Het internationaal socialisme en de EU leren ons dat grenzen niet bestaan en iedereen gelijke rechten heeft. Zo komt ons kleine landje met grootse ambities eindelijk van het schuldgevoel vanwege het kolonialisme af. De nieuwe kansarmen zijn overigens niet door ons gekolonialiseerd geweest maar komen vanwege zwakke economie – overbevolking en wanbestuur -, en oorlogen, zie en.wikipedia.org/wiki/File:Countries_by_population_density.svg. Waardoor de cirkel rond is, en we bij punt 0 opnieuw kunnen beginnen. Zolang er belastinggeld kan worden rondgepompt is er niets aan de hand.
….. De één geeft, de ander neemt. Talenten zijn divers verdeeld. Hierdoor ontstaat gelijkheid. Helaas stelt de (post)moderne pedagogiek dat transfer van kennis – kennis is geen ziekte – niet mogelijk is. Blijkbaar heeft het gelijkheidsstreven ook nog een andere vader. Transfer van geld en subsidies kan altijd.
….. Slimme kinderen redden zich wel. Stuudjes. Een verontschuldiging voor talent en doorzettingsvermogen is op zijn plaats.
….. Geen beleid voor slimme leerlingen, subsidie naar zwakke leerlingen. De geboorte van toptalenten.
….. Dom is slim en slim is dom. Omdat je er recht op hebt.
….. Slimme kinderen zijn asociaal. Groepswerken helpt.
….. Persoonlijke ambitie is ondergeschikt aan sociale ambitie. Lotgenotencontact. Geestelijk Siberië (i.e. het koude niemandsland voordat de invasie van intellectuelen plaatsvond). Synergie?
….. Academici zijn de nieuwe paria’s in het onderwijs, omdat een kind met de zelf aangeleerde analytische vaardigheden harde kennis uit eigen ervaring construeert. Praktijkmensen stimuleren deze kinderlijke drang tot exploratie en leggen uit hoe de muis werkt.
….. Spontane groepsleerprocessen waarbij de kinderen in groepsverband tot de kern van het probleem komen en de achterliggende theorie weten te vatten. Hierbij is de persoonlijk ervaren kennis van meer belang dan objectieve kennis.
….. De persoonlijke kennis en aandacht van de leraar worden vervangen door de computer en een coach. Hierdoor worden de individuele talenten beter ontwikkeld.
….. De tussenmuren in de school worden verwijderd om daardoor meer interactiviteit van een grotere diverse groep van kinderen met computers en coaches te creëren.
….. Zelfstandigheid van het kind. Het kind weet zelf heel goed wat het wil en nodig heeft.
….. Als volwassene ben je niet beter dan het kind. Sluit het kind op in de eigen leefwereld. Maak het de kinderen naar de zin, anders doen ze niets.
….. Jeugdcultuur domineert boven de cultuur van volwassenen. De leraar dient zich aan te passen (‘respect’).
….. Dubbeltjes worden kwartjes en kwartjes dubbeltjes. Zie je nu wel dat de ander niet beter is. De woorden ‘ongelijkheid’ en ‘afgunst’ kunnen eindelijk uit het woordenboek geschrapt worden. We hoeven ons niet meer met een ander te vergelijken en kunnen met open ogen het eigen functioneren beschouwen. Huppelend naar de nieuwe tijd!
….. Tests zijn onbetrouwbaar. CITO toetsen kunnen worden afgeschaft. Toelatingsexamen onbespreekbaar. Discriminatie. Iedereen kan hetzelfde bereiken, als je maar een kans ontvangt.
….. Ontwikkelen van het maatschappelijke verantwoordelijkheidsgevoel. Sociaal en tolerant, besef van rechten boven rechtsgevoel.
….. Kennis is macht, dus afkeurenswaardig. Het gaat om de mens (liefst achtergesteld).
….. Doel is het ontwikkelen van assertieve mensen met een eigen mening, welke te pas en te onpas ongelimiteerd gedebiteerd kan worden. Het onvervreemdbare democratische recht verschaft eenieder het recht op een persoonlijke visie over welk onderwerp dan ook; kennis van zaken is niet relevant. Je zult eens niet gehoord worden!
….. Ideologie boven wetenschap. Er komt een nieuwe tijd, dus het experiment mag nog wel even voortduren. De nieuwe generatie proefkinderen zal later dankbaar zijn voor deze uitmuntende kans op een volwassen deelname aan de hooggeïndustrialiseerde samenleving. Ze zullen met weemoed aan de onderwijsexperimenten terugdenken als ze een omissie ontdekken (zelf geconstrueerd!).
….. Doe wat je leuk vindt als onderwijsconsument. Inspraak. Jij weet het beter dan de docent.
….. Werkloosheid nadien is aan maatschappij te wijten. Je kunt ook een nieuwe onmisbaarheid creëren (bijv. onderwijskunde).
….. Academische titel wordt met geld en status geïdentificeerd.
….. Je wordt in ieder geval niet beter dan een ander (geldt wel voor sporters en muzikanten, het liefst uit een New Yorkse achterbuurt, of een ander uit de eerlijke popcorncultuur).

• Objectiviteit bestaat niet
….. We leven in een beleveniseconomie (‘experience economy’).
….. De echte belevenis wordt de uitkomst van het sociaal constructivistisch onderwijs. Wie zal er voor zorgen dat de gebouwen blijven staan, het water bedwongen wordt, de internetverbindingen in stand blijven, de auto’s blijven rijden, de intensive care apparatuur werkt, energie wordt opgewekt, de infrastructuur behouden blijft, nieuwe geneesmiddelen worden ontwikkeld, milieu-effecten worden bestreden, kennis van kunst, cultuur en talen blijft bestaan? (tip: kabouters zijn alleen ’s nachts actief; voor overdag dient nog een oplossing te worden gezocht; zullen de consumenten vooruitdenken?)
….. Sociaal wetenschappers hebben onomstotelijk vastgesteld dat kennis per definitie -inter-subjectief (en cultureel bepaald) is.
….. Intersubjectiviteit. Het is maar een mening. Alles is relatief. Falsificeren.
….. De maatschappij bestaat uit een diversiteit van mensen met eigen meningen, welke gelijkwaardig zijn.
….. Argumenten op grond van onderzoek en ervaring wegen niet zwaarder.
….. Ontwikkeling van het kritisch bewustzijn. Emoties tellen mee. Bescherming van de zwakkeren.
….. Wantrouwen tegen autoriteit. Deskundigen zitten in een ivoren toren.
….. Kennis is manipuleerbaar (subjectief en te bestrijden).
….. Iedere mening is vanuit de sociaal-economische positie te verklaren (menen sociologen). Waarheid en een eenduidige ethiek bestaan niet (vanwege fascisme). De mens is niet vrij.
….. Fundamentele discussie is te vaag en rationeel. Kennis moet concreet en invoelbaar zijn. Machtsspel is relevant.
….. Kwaliteit is vanuit sociaal perspectief niet relevant. Geen hoge eisen stellen. Niet te serieus onderzoeken.
….. Kennisverwerving kan niet uit een innerlijke behoefte voortkomen, maar is gericht op status. De zwakkeren zijn hiervan wederom de dupe. Houd je kennis voor je of populariseer het.
….. Wetten van de logica en harde wetenschap zijn vaag dan wel niet van belang.
….. Wat heb je er persoonlijk aan? Wat is het nut? Word je er beter van?
….. Mystificaties kunnen. Nieuwe zienswijzen krijgen meer aandacht.
….. Wetenschap dient de maatschappelijke missie te ondersteunen.
….. Wetenschappelijke mijlpalen relativeren.

• Het persoonlijke is politiek
….. De mensheid is belangrijker dan de mens.
….. Richting van persoonlijke opinie wordt meegenomen bij beoordeling van werk.
….. Kwaliteit en objectiviteit niet maatgevend (het moet ‘sociaal’ blijven).
….. Moralisme is toegestaan. Op de man spelen. Consensus zoeken (in de juiste richting).
….. Wordt het maatschappelijk onrecht bestreden?
….. Beleidsmakers en sociologen bepalen de gewenste richting van de opinie.
….. Argumenten zo vaak herhalen tot ze een waarheid worden.

• Exact en techniek
….. Logisch denken en fundamenteel onderzoek hebben als verworvenheden van de westerse beschaving afgedaan.
….. De knappe koppen lossen het wel op (elektronica, energie, milieu, medicijnen, transport enz.!). We importeren onze kennis.
…. Fundamenteel onderzoek is te abstract. Wat is het onmiddellijke maatschappelijke nut? Wordt de politieke agenda gediend?
….. Angst voor techniek. Focus op maatschappelijke schade. ‘Natuurlijk’ is altijd beter.
….. Aandacht voor het paranormale en dit aanvaarden als de andere werkelijkheid.
….. Behoefte aan de nieuwste elektronica, medische hulpmiddelen enz.
….. Liever consumeren, voelen en discussiëren dan creëren, denken en bouwen. De wereld van overvloed.
….. De exacte vakken vergen te veel inspanning. Geen zin in. De uitdaging ligt ergens anders.
….. Het werkelijke talent opofferen voor de grote massa die niet abstract wil (kan? gewend is te?) denken. Realistisch projectonderwijs.
….. Men zegt dat de maanlanding in een studio is geënsceneerd. De televisie zond het uit, dus geloof het.
….. Wetenschap heeft de waarheid niet in pacht. Feiten en fictie lopen in elkaar over (sociale wetenschappen).

• Taal
….. Spelling dient tegemoet te komen aan de ‘natuurlijke spelling’ van het volk
….. Het is ouderwets een woordenboek met taalregels te bezitten.
….. Nederlandse taal spreken en schrijven gaat vanzelf. Spontane leerprocessen.
….. Een Nederlandse wereldburger heeft genoeg aan het Engels.
….. Goed taalgebruik is elitair.
….. Als je maar kunt communiceren.
….. Klassieke talen zijn niet nodig. Slecht Nederlands volstaat.
….. Het gaat om de mens, niet om de techniek (van diezelfde mens).
….. De literatuur van dode schrijvers en dichters is geweest. Het gaat om het unieke en persoonlijk beleefde nu.

• Menswetenschappen
….. Het sociaal-wetenschappelijk onderzoek dient zich exclusief op achterstandsgroepen en probleemgevallen te richten. EU subsidies zijn welkom.
….. Leuke studie als je in mensen bent geïnteresseerd. Wie is dat niet?
….. Het werken met kinderen is leuk. Kinderen zijn zo spontaan en argeloos.
….. Alles psychologiseren. Persoonlijkheidsonderzoek. Problemen signaleren. Professionele hulp.
….. Persoonlijke begeleiding. Op maat gesneden therapie.
….. Je hebt de vrijheid te worden wie je wil. Je moet je gevoel volgen.
….. Het individu is de maat der dingen. Familie, gezin, werk en sociale omgeving zijn slechts storende factoren.
….. Externe factoren zijn te beïnvloeden. Nature and/or nurture? Nurture! (vanwege fascisme)
….. Je hebt het geluk zelf in de hand. Geluk is te koop.
….. Populair-wetenschappelijke tijdschriften en management theorieën zetten de toon.
….. Reflectie op het gedrag. Kwaliteiten en valkuilen zijn objectief in kaart te brengen en in een persoonlijk dossier vast te leggen.
….. Psychologie van de koude grond (nationale sport). Je mag jouw medemens ongevraagd en spontaan met psychologische tips bestoken.
….. De mens is een rationeel wezen en derhalve tot een waardevol burger om te vormen.
….. Inspiratie door astrologie; tarot; medium; primitieve volken; reiki’s; aura’s lezen; New Age.

• Democratie
….. Inspraak van studenten en anderen, afschaffing van de senaat
….. De meerderheid beslist, poldermodel voor de rest.
….. De meerderheid heeft altijd gelijk. Volksdemocratie.
….. Collectieve politieke schuld is geen schuld.
….. Emancipatie van vrouwen en minderheden (subsidie)

MENS EN SAMENLEVING

• De verbeelding aan de macht
….. De jaren van wederopbouw zijn passé. Weg met de autoritaire structuren. Le futur c’est nous!
….. Bevrijding uit het maatschappelijke keurslijf.
….. Gewoon jezelf zijn. Je hoeft je niet aan te passen.
….. Je kunt worden wie je zelf wil. Imitatie van idolen. Sociale mobiliteit. Vervreemding. Identiteitscrisis.
….. Wantrouwen tegen macht(sbolwerken). Generatieconflict. Sociaal conflict.
….. Twijfel zaaien, feiten falsificeren, complottheorieën, anti propaganda.
….. De werkelijkheid is slechts een persoonlijke constructie. Deconstructie van de werkelijkheid om een nieuwe wereld te kunnen construeren (dialektiek).

• Klasseloze samenleving
….. Jullie rechtsstaat is de onze niet.
….. Iedereen is gelijk (of gelijkwaardig?). Intellectuele elite. ‘Animal farm’.
….. Spreiding (nivellering) van kennis, inkomen en macht (en zo u nog meer wilt ook arbeid en vermogen). Eerlijk delen na afdracht van rechten.
………………. Eén grote middenklasse. Gemeenschapszin. Samenleven.
….. We hebben het goed, maar het kan nog beter. Klagen.
….. Creëren van gelijke kansen. Sociale stijging. Ontstaan van nieuwe sociale klassen.
….. Begrippenparen ‘Rijk en arm’, ‘Goed en slecht’, ‘Sociaal en asociaal’, ‘Onderdrukker en onderdrukte’, ‘Kansrijk en kansarm’, ‘Autochtoon en allochtoon’, ‘Sterk en zwak’, ‘Schuld en …?’, ‘Verantwoordelijkheid en …?’.
….. Polarisatie tussen sociaal-economische groepen aanwakkeren. Geen verantwoordelijkheid nemen.
….. Er is een tweedeling. Meer smaken zijn er niet (anders klopt de leer van onze grote vriend niet meer).
….. Maatschappelijke dynamiek zoveel mogelijk afremmen vanwege oneerlijke kansen.
….. Het problematiseren van maatschappelijke verschijnselen (naast de werkelijke problemen).
….. Mensen die afwijken van de statistische modelburger worden zoveel mogelijk in de juiste richting bijgestuurd.
….. Ontmoedigingsbeleid voor ondernemende en excellente burgers. Gaat van zuurstof kansarme af.
….. Lidmaatschap van sociaal-economische groep bepaalt individuele mening (beleidsvisie volgens sociologen).
….. Afkomst, kennis en moraal van individu passen niet in groepsbelang. Stigmatisering.
….. De mens is van nature tot het goede geneigd. Daarom zijn er zoveel regels.
….. Het collectief. De solidaire overheid heeft alle burgers in het vizier.
….. Boerderij op het platteland (niet burgerlijk!) en een vrij leven in de stad.

• Eigendom
….. Eigendom is diefstal – la propriété c’est le vol. Private eigendom mag niet.
………… De wereld is van iedereen. Grenzenloos. Internationale solidariteit.
………… Witte fietsen plan. Proletarisch winkelen. Kraken van woningen.
….. Hogere belastingen voor ‘de rijken’.
….. Calculerende burgers laten zich sturen.
….. Vergroting van collectieve sector. Bureaucratie. Systeemdenken.
….. Een grote overheid is goed voor het land en de werkgelegenheid.
….. Economie reguleren, waardoor de veerkracht afneemt. Solidariteit.
….. Bij geld verdienen de ethiek ter sprake brengen.
….. Er is slechts een statische werkelijkheid, waardoor het bezit van de één ten koste van een ander gaat.
….. Verdelen in plaats van het vergroten van ‘de koek’ alsof alles (private en publieke eigendom) collectieve sector is.
….. Eigendom is asociaal. Er is genoeg geld. Meerdere malen belasten.

• Zorgsector
….. Je bent zo jong als je je voelt. ‘Forever young’.
….. Gezondheid is maakbaar. Iedereen kan gezond en mooi zijn. Commercie.
….. Ziekte heb je aan jezelf en je levensstijl te wijten.
….. Bejaarden, zieken en gehandicapten zijn stoere zelfstandige individualisten die prima voor zichzelf kunnen zorgen.
….. Junks en psychiatrisch patiënten hebben zelfbeschikkingsrecht.
….. De mantelzorg is voor de geëmancipeerde vrouwelijke vrijwilligers die graag onbetaalde arbeid verrichten.

• Media
….. Aandacht voor sociale misstanden. Blijven zoeken naar ‘items’.
….. Goede gevoel bij geld geven activeren. Paternalisme.
….. Interviews en aandacht voor de ‘gewone mensen’. Inspirerende verhalen.
….. Een eerlijke arbeider heeft meer te vertellen dan de verdorven elite.
….. Niet nastrevenswaardig ‘de gewone mensen’ cultureel en intellectueel te verheffen.
….. Mensen hoger op de maatschappelijke ladder belachelijk maken en beschuldigen.
….. Een anti-intellectueel beleid voeren. Clichés. Populariseren.
….. Richt zich op een jong (en vlot) publiek. Kijkcijfers. Massamedia.
….. Fijnzinnigheid is voor watjes. Humor is bot, grof en stijlloos.
….. Objectieve informatie is te saai en ingewikkeld. Emotie en angst zoeken.
….. Recyclen van genodigden, ideologieën en rolmodellen. Niet onderzoeken. Niet doorvragen.
….. Mensen op grond van hun uiterlijk, politieke opinie en leeftijd oppervlakkig beoordelen en beledigen. Geen inhoudelijke argumentatie. Stuitende denkluiheid. Statements maken. De ander afkappen en geen kans geven te reageren (‘kritische journalistiek’).
….. De gesprekspartner dient als decoratiemateriaal voor de persoonlijke mening van de journalist. Pogingen tot inhoudelijke argumentatie hardnekkig de nek omdraaien.
….. Participerende journalistiek.
….. Oppervlakkig teruggrijpen op de sterke vissersverhalen uit de ‘roemruchte’ geschiedenis (de sociaal-economische omstandigheden maakten ‘de verbeelding aan de macht’ mogelijk) waar men zelf part noch deel aan heeft gehad. Terwijl ‘heilige huisjes’ dertig jaar geleden omver zijn gehaald – sommigen slechts om de activiteit dan wel uit eigenbelang terwijl de tijd gunstig was -, meent men met vrijblijvende brutaliteit – ‘vrijdenkers’ zonder dat er enige denkarbeid is verricht; zonder enige verantwoordelijkheid; zonder enig risico – nog vele grenzen (‘nodig’ of niet, het hangt er maar van af wat het beste uitkomt) te kunnen verleggen. Het eindpunt is het leeg en nihilistisch ‘kritisch’ commentaar leveren als levenshouding (met het oogmerk er persoonlijk garen bij te spinnen).
….. Kritische programma’s met een boodschap (van tevoren vastgesteld).
….. Een ‘intellectueel’ is ‘kritisch’ dus ‘links’. Anderen zijn dom en populistisch. Repressieve tolerantie. Klagen en beschuldigen. Zelfgenoegzaamheid.
….. Vrijheid van meningsuiting tot absolute waarde ten opzichte van recht op privacy en andere burgerrechtelijke vrijheden verheven.
….. Vrijheid van meningsuiting geërodeerd tot het lukraak geven van vrijblijvende meningen van welke men net zo eenvoudig weer afstand neemt. Provocaties en schokeffecten leveren extra punten op.
….. Moeilijke programma’s rondom middernacht uitzenden. ‘Prime time’ voor vermaak gebruiken. Een intellectueel is een nachtdier.

• Kunst en cultuur
….. De politieke agenda bepaalt de richting waarheen de cultuur gaat. Kunst is een politiek instrument.
….. Kunst en cultuur dienen vernieuwend, laagdrempelig en voor iedereen toegankelijk te zijn (als consumptieartikel).
….. Kunst en cultuur dienen maatschappelijk relevant te zijn en misstanden aan de kaak te stellen. Wat is de boodschap?
….. Subsidie wordt bepaald door de politieke agenda.
….. Richt zich op een jong (en ook graag allochtoon) publiek. De jeugd heeft de toekomst. Opvoeding.
….. Begeleidende teksten worden door de afdeling communicatie in plaats van door de dienstdoende conservatoren geschreven. Teksten dienen kort te zijn, soepel te lezen zijn en van voldoende illustraties te zijn voorzien. Zorg voor enkele net over de schreef gaande foto’s en weetjes om de aandacht te trekken. Overschat het opleidingsniveau van de lezer nooit. Wie weet komt op een dag de gewenste doelgroep zo binnenlopen. Overigens is het verschijnen van deze doelgroep de voorwaarde voor het verlenen van subsidie. Wees erop voorbereid.
….. Zoeken naar massapubliek (populariteitspolls). Commercieel aantrekkelijk.
….. Verheffingsgedachte is achterhaald.
….. Hoge en lage cultuur zijn gelijk (kwestie van smaak en status quo).
….. Hoge cultuur is elitair, heeft een te klein ‘hoog’ bereik en het publiek is vergrijsd. Commercieel niet haalbaar.
….. Hoge cultuur wordt met status geïdentificeerd, derhalve afkeurenswaardig.
….. Het gaat om de mens (liefst achtergesteld). Volkscultuur is eerlijk.
….. Het streven naar schoonheid is decadent. L’art pour l’art kan niet meer.
….. Cultuurbehoud is conservatief en nationalistisch (vanwege fascisme).
….. Klassieke muziek is yakkie.
….. Geschiedenis is ouderwets, multiculturalisme, politiek correct, het gaat om de toekomst.
….. De Neanderthaler was een eerlijk mens.
….. De edele wilde.
….. Een bruine boterham met tevredenheid.

• Religie
….. God is dood (Nietzsche) en dat was het na vele eeuwen religie.
….. Nadruk op de negatieve kanten van de institutionele kerk.
….. De moderne mens is zijn eigen verlichte god.
….. Opium van het volk.
….. Materialisme is maatgevend (filosofisch onderbouwd).
….. Belachelijk maken en beschuldigen.

• Kleding
….. De spijkerbroek en vrijetijdskleding. Vlot.
….. Afwijking van de norm – vrijetijdskleding – maakt verdacht. Op luide toon aan de kaak stellen.

• Conservatief
….. Eenieder die te identificeren is met de status quo.
….. Iemand die niet zichzelf is. Iemand die aan regels hecht.
….. Stroomt niet mee met de rest. Een spelbreker. Niet progressief.
….. Iemand die niet openstaat voor vernieuwing en de laatste trends. Per ongeluk volwassen (en misschien wel realistisch!) geworden.
….. Hecht aan zaken die ouder zijn dan gisteren. Wil behoud voor de toekomst.
….. Reactionair en rechts.

***

• De Digitale Schooltuin, ‘Les 29 Laat niet als dank…’

“Misschien nog leuk om te weten: de titel van deze les is de eerste zin van een tekst die Staatsbosbeheer al heel lang geleden overal op bordjes in het bos had staan. De complete tekst luidt: Laat niet als dank voor het aangenaam verpozen, de eigenaar van dit bos de schillen en de dozen.”
www.dedigitaleschooltuin.nl/algemeen/lessen/juni/les29

***

Nieuw onderzoek:
• Wie wil onderzoek doen naar de ideologische en financiële afbraak van onze hedendaagse onderwijs en wetenschap? Dissertatie!
o. Welke mensen hebben het moderne onderwijs ontworpen dan wel doorgedrukt?
o. Welke wetenschappers hebben als hun leermeesters de middenschool, basisvorming, studiehuis, nieuwe VMBO enzovoorts ontworpen en gepropageerd, waar komen deze ideeën vandaan, ook uit bijvoorbeeld de Verenigde Staten?
• Wat heeft veertig jaar onderwijsvernieuwing vanaf de eerste studentenprotesten Nederland aan verbeteringen gebracht?
o. Is de kwaliteit verbeterd? Hoe meet men –door wie- dat?
o. Zijn er betere sociale doelstellingen behaald dan met het aan de Mammoetwet voorafgaande onderwijs? Hoe meet men –door wie- dat?
o. Hoe ervaren andere landen de onderwijshervormingen uit de jaren zestig en zeventig?
o. Wat kunnen we van buitenlandse ontwikkelingen leren?
o. Wat zijn op korte termijn haalbare alternatieven?
o.o Exacte wetenschappen
o.o Talen (Nederlands en vreemde talen)
o.o Andere vakken
• Welke invloed heeft politiek op het aanstellingsbeleid van onderwijs en wetenschap?
o. Is het aanstellingsbeleid gericht op kwaliteit en objectiviteit?
o. Welke begrenzing kent de inspraak voor niet-wetenschappers (politiek, management, studenten enz.) op de wetenschap?
o. Moet de senaat weer aan de universiteit worden ingevoerd?
o. Aan welke kwaliteitscriteria dient een instelling van algemene, christelijke of andere grondslag te voldoen?
o. Hoe kunnen we duurzame kwaliteit borgen? (tegen politieke modes in)
o. Stop de beleidsmakers.
• Hoe meer hoger opgeleiden, hoe beter: Nederland Kennisland?
o. Hoe maken we de universiteit weer interessant voor toptalent?
o. Zullen financiële prikkels voldoende zijn om talent te lokken? Of ook een wetenschappelijke klimaat van het zoeken naar objectiviteit?
o. Hoe stimuleren we de exacte wetenschappen?
o. Waar willen we met Nederland op de lange termijn heen?
o. Waaraan is behoefte (bedrijfsleven en collectieve sector)?
o. Hoe gaan we het gat dat babyboomers achterlaten opvullen?
• Hoe kunnen de doelstellingen van Beter Onderwijs Nederland het beste worden bereikt?
o. Is er een nieuw onafhankelijk – politiek en ideologisch neutraal – toezichtorgaan nodig?
o. Welke politieke partijen vinden kwaliteit van onderwijs belangrijk?
• Wat heeft de omslag van ‘burger’ tot ‘consument’ het onderwijs gebracht?
o. Ideologie of werkelijkheid?
o. Wat vinden de burgers (docerend en studerend) er zelf van?!

Mijn voorlopige conclusie is:
Politieke ideologie gaat niet samen met kwalitatief goed onderwijs. Beter Onderwijs Nederland moet zich als neutrale instantie sterk maken en de Nederlandse burgers hiervan overtuigen. De onderwijsstructuur dient versterkt te worden en worden aangevuld met een echt onafhankelijk toezichtorgaan. De empirische wetenschap en de ervaring van het onderwijspersoneel dienen het onderwijs te voeden. De invloed van bestuurlijke en politieke overwegingen op de onderwijskundige invalshoek dient teruggedrongen te worden via een kwaliteitsborging van het onderwijs. We moeten de politieke verdeeldheid overbruggen en onze vereniging samensmeden tot één front voor beter onderwijs! (oeps..). Kwaliteit is dat wat tot verbetering leidt.

Een sympathisant.

————-
* Zie ook beteronderwijsnederland.net/blog/24 *