Verkiezingsagenda RED-Team Onderwijs

Er zijn op dit moment in het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs twee hoofdproblemen. Dalende onderwijsprestaties en een toenemend, zowel kwantitatief als kwalitatief lerarentekort thema’s die in zowel de recente troonrede als de meeste verkiezingsprogramma nauwelijks een rol
spelen. De overheid moet dwingender inzetten op zowel het verwerven van de basiskennis en vaardigheden in het funderend onderwijs als op de inhoud en kwaliteit van alle lerarenopleidingen. Beide moeten meer gefundeerd zijn op wetenschappelijke kennis, met landelijke kenniskaders en een lande lijk verplicht kerncurriculum, ook voor de pabo’s en lerarenopleidingen.

Een ander belangrijke punt in de verkiezingsagenda is het voorstel om de duur van de pabo en andere lerarenopleidingen te  verlengen in de vorm van een (betaald) traineeship  zodat de inhoudelijke basis van docenten op orde komt en wordt versterkt.

Ook de wil het RED-Team Onderwijs dat de arbeidsvoorwaarden worden herzien, door de minister verantwoordelijk te maken voor het afsluiten van de onderwijs-CAO, inclusief de arbeidsvoorwaarden van bestuurders. Nu wordt er onderhandeld over arbeidsvoorwaarden door de overkoepelende raden, op basis van een door de minister geboden loonruimte. Dat is een schimmengevecht en een ontwijken van de ministeriële verantwoordelijkheid hiervoor.

Met deze verkiezingsagenda wil het RED-Team Onderwijs duidelijk maken welke problemen centraal moeten staan in het onderwijsbeleid van de nieuwe ministers, ongeacht hun politieke kleur.

Lees hier de volledige ‘Verkiezingsagenda RED-Team Onderwijs’.

 

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter