Juf Jeanet (82) geeft ‘uit noodzaak’ nog altijd bijles

‘Volledig de verkeerde kant op’

Het aantal laaggeletterden is de afgelopen 20 jaar verdubbeld. Bijna een kwart van de 15-jarigen kan niet op basisniveau lezen en schrijven. Volgens bijlesdocent Jeanet is dat een ramp. ”Die kinderen kunnen straks nog geen belastingformulier invullen.”

Hoewel ze de pensioengerechtigde leeftijd al ruimschoots bereikt heeft, denkt bijlesdocent Jeanet Meijs (82) absoluut nog niet aan stoppen. Niet alleen omdat ze het lesgeven aan kinderen heel leuk vindt, maar vooral omdat het in haar ogen bittere noodzaak is, gezien de huidige staat van het Nederlandse onderwijs.

Jeanet vindt dat het al jaren ‘volledig de verkeerde kant’ op gaat. Het grootste pijnpunt is volgens haar dat een aanzienlijk deel van de kinderen tegenwoordig het onderwijs verlaat zonder dat ze op basisniveau kunnen lezen en schrijven. “Dat is een regelrechte ramp. En dit is al jaren aan de gang, het is niks nieuws.”

Was in 2002 nog 11 procent van de 15-jarigen functioneel analfabeet, inmiddels is dat gestegen naar 24 procent. “Dat gaat in een enorm tempo”, ziet de bijlesdocent. “Als je niet kunt lezen en schrijven ben je reddeloos in deze maatschappij. Daarom is goed onderwijs zo belangrijk, maar dat vergt hele goede leerkrachten.”

Meer lezen>>

Bron: Een Vandaag- AvroTros (23-08-2022)

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter