Met passie kun je geen brood betalen

 

In De Stentor van 24 oktober 2021 doet Naomi Venus haar beklag over haar pogingen om als zij-instromer werk in het onderwijs te vinden. Ze vindt het vreemd dat ze zonder lerarenopleiding en met alleen haar levenservaring en onduidelijke skills niet meteen voor een riant salaris aan de slag kan gaan in het onderwijs.

 

Beste Naomi, word wakker. Werken in het onderwijs is prachtig en waardevol werk maar het is geen droombaan. Steeds weer wordt de drogreden van de passie van de leerkracht gepresenteerd. De liefde voor het vak is belangrijk maar de realiteit is ook dat werken in het onderwijs gewoon werk is en daar horen goede arbeidsomstandigheden en een passend salaris bij. Leraren zijn meer dan hun werk en zij hebben ook recht op een privéleven. Met passie kun je geen brood betalen.

 

De leerkrachten die wijzen op het belang van hun diploma’s maken helemaal geen denkfout. Dat diploma is er niet voor niets. Enthousiasme is niet genoeg. Je moet over een grote hoeveelheid vakinhoudelijke, vakdidactische en pedagogische kennis en vaardigheden beschikken. Het leraarschap is een vak, een ambacht dat je met een goede basisopleiding en daarna in de praktijk met af en toe vallen en opstaan moet leren. Meesterschap is dus vakmanschap (en dat geldt ook voor de juffen!).

Een piloot zonder de juiste diploma’s mag geen vliegtuig besturen en een ongediplomeerd chirurg mag geen operaties verrichten. Dat vinden we volkomen normaal. Ook autocoureur Max Verstappen heeft gewoon zijn rijbewijs moeten halen en moeten bewijzen dat hij op de openbare weg mag rijden. Dat geldt dus ook voor leraren: zij moeten bevoegd zijn voor het vak dat zij geven. Zij-instromers die studeren om hun bevoegdheid te behalen zijn welkom, mits er in de schoolorganisatie ruimte is voor de broodnodige begeleiding.

De waarschuwingen van de juffen zijn terecht. Ondanks alle waardevolle momenten die het lesgeven met zich meebrengt, is het een pittige baan. (Lees hier een column van Merel van Vroonhoven.) Dat verklaart ook het hoge ziekteverzuim en het lerarentekort.

 

Dus kom op Naomi, even bij de les blijven. Wacht niet totdat jou een baan aangeboden wordt. Toon lef en houd op met zeuren. Met jouw talenten moet het toch geen probleem zijn om die bevoegdheid te halen? Breid je kwaliteiten uit en haal je bevoegdheid, je rijbewijs om mee te mogen rijden als leerkracht op de snelweg van het onderwijs en word zo snel mogelijk onze nieuwe collega.

Stap over je eigen angsten heen en word een goed opgeleide leerkracht. Dat komt onze kinderen, je toekomstige collega’s en jouw werkplezier pas echt ten goede!

En tot slot: word ook meteen lid van Beter Onderwijs Nederland!

 

 

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter