Staking! Geen staking? Toch een staking!

Al maandenlang is er gesproken over een staking op woensdag 6 november. De vakbonden en de leraren treffen voorbereidingen om voor de tweede keer dit jaar massaal te gaan staken. Er heerst grote ontevredenheid over het gebrek aan initiatief van het kabinet. Keer op keer presenteert het kabinet positieve cijfers over de economische groei in Nederland maar voor het onderwijs wordt geen extra geld beschikbaar geteld. Dat geld is niet nodig voor cadeautjes maar om achterstallig onderwijsonderhoud weg te werken. In alle sectoren ontstaan problemen door het tekort aan bevoegde leraren. Veel leraren vertrekken vanwege de slechte arbeidsomstandigheden. Er komen maar weinig nieuwe leraren bij en een aanzienlijk deel daarvan vertrekt ook weer snel.

Op vrijdag kwam plotseling het bericht dat minister Slob toch extra geld beschikbaar heeft. De vakbonden waren tevreden en bliezen de staking af. Eerder lieten de vakbonden nog weten dat er miljarden euro’s nodig zijn om het onderwijs structureel te verbeteren. Leraren waren furieus: op social media lieten zij massaal hun onvrede zien en sommigen zeiden hun lidmaatschap van de vakbond op. Het gaat namelijk om een eenmalige en ook nog eens een bescheiden bijdrage. In een heldere uiteenzetting legt Hans Duijvestijn uit dat dit geld geen structurele oplossing biedt voor de problemen in het onderwijs.

De leraren lieten zich niet om de tuin leiden. Leraren in Actie liet weten dat de aangekondigde staking toch doorgaat en AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen zei dat de staking niet afgeblazen maar uitgesteld was. De andere vakbonden lieten weinig van zich horen. De onrust bleef voortbestaan en vandaag kondigde Liesbeth Verheggen haar vertrek aan. De staking aanstaande woensdag gaat door, met steun van de AOb.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie