Hans Duijvestijn in ‘Voor de Ommekeer’ over oppotten onderwijsgeld

In ‘Voor de Ommekeer’ is oud-bestuurslid van BON Hans Duijvestijn te zien in gesprek met BON-voorzitter Ad Verbrugge. (Zie ook het artikel op de site van Voor de Ommekeer.) Hij legt hierin glashelder uit waarom zo veel van het extra geld dat de politiek voor het onderwijs uittrok, niet bij docenten terechtkwam maar op de plank bleef liggen. Het heeft ermee te maken dat scholen sinds de invoering van de zogeheten lumpsumfinanciering als bedrijven worden beschouwd. Hierdoor gaat relatief steeds meer geld naar overheadkosten zoals marketing, vastgoedprojecten en communicatiepersoneel.
Bovendien zijn scholen door de boekhoudkundige regels (die aan de lumpsum gekoppeld zijn) verplicht om geld dat aan het einde van het jaar overblijft, toe te voegen aan het eigen vermogen in plaats van het te investeren in bijvoorbeeld docenten.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter