Annette de Groot fileert verengelsing

Annette de Groot en Ad Verbrugge

Op het Youtubekanaal van ‘Voor de Ommekeer‘ spreekt Ad Verbrugge met emeritus hoogleraar taalpsychologie Annette de Groot over ongebalanceerde tweetaligheid in relatie tot de verengelsing van het hoger onderwijs. Annette de Groot bespreekt zaken als de woordenschat in de eerste en de tweede taal, de problemen bij accenten van docenten die in een tweede taal spreken in relatie tot de verstaanbaarheid, de moeilijkheden aan de kant van de spreker en luisteraar en de gevolgen die dat alles heeft voor de begrijpelijkheid van colleges en de ontwikkeling van het Nederlands. Een gesprek dat mij eerlijk gezegd over de volle lengte op het puntje van mijn stoel liet zitten. Het is de zeer exacte, met onderzoek onderbouwde fundering van onze stellingname tegen de verregaande verengelsing. Een verademing van helderheid en urgentie in tijden waarin onduidelijkheid en oneigenlijke argumentatie de werkelijkheid moeten verbloemen. Annette de Groot roept op tot een moratorium om verdere verengelsing te voorkomen. Voor de Ommekeer zal regelmatig aandacht aan onderwijs besteden.

Annette de Groot spreekt zaterdag 21 april op ons symposium, dat gratis toegankelijk is voor leden en niet-leden. Wel even aanmelden graag!

Gerard Verhoef

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter